13.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan
Fikirtepe’de proje üreten firmaların biraraya gelerek Uluslararası Gayrimenkul Fuarı’na (MIPIM) katılmayı düşündüklerini ancak yabancı yatırımcıların ‘ruhsat ve kat irtifakı’ndan kaynaklı endişeleri nedeniyle bu fikirden vazgeçildiğini belirten Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, “2016’da bu sorunları çözmüş olarak MIPIM’e damgamızı vuracağız” dedi. Nuhoğlu, şunları söyledi:
“Mipim’e katılmak 2016’da daha uygun olacak, bölgede ruhsat çalışmaları, inşaat süreçleri belli bir aşamaya gelecek, yabancılar daha garanti, ruhsatı, kat irtifakı uygun projelere geliyorlar, o zaman o boyutuyla gelirseniz bu fuara damga vurursunuz. Gelecek yıl da bunu sağlamış olacağız” diye konuştu.
Bölgede ruhsatını alan ya da alma aşamasında olan 15 firma olduğunu dile getiren Nuhoğlu, “Fikirtepe’de dönüşüm 4 yıldır tartışılıyor. Süreç bu yıl hızlanacak ve yıl içinde 30 firma bölgede inşaata başlayacak” dedi.
Platform kuruldu
Fikirtepe’de kentsel dönüşüm süreci 4 yıl önce başladı ancak hala sorunlar çözülmedi.
Bölgedeki problemleri geçen hafta Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk’le görüştüklerini belirten Nuhoğlu, “Ankara’dan sonra İstanbul’da da toplantı yapıp, bir platform kurmaya karar verdik. Nuhoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Emay, Anka Yapı, Baysaş, Vartaş, Haldız İnşaat, Selimoğlu İnşaat ve Pana Grup katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de sürece dahil. Bölgede geç de olsa master plan yapılması, Fikirtepe’nin yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde ruhsatını aldığı Yenitepe İstanbul projesini MIPIM’de tanıttı. Önceki yıllarda fuarda Rusya ve Ortadoğu ‘hakimiyeti’ olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, Türkiye’nin de bu yıl hakim ülkelerden olduğunu söyledi.
Vadistanbul’a ‘iletişimci’ geldi
Artaş Grubu, MIPIM’de Vadistanbul’u yabancılara tanıttı. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, pek çok yabancı fonla görüşmeler yaptıklarını belirterek, Türkiye’den büyük bir iletişim şirketinin Vadistanbul’dan ofis yeri satın aldığını, yakında bir imza töreni ile açıklayacaklarını söyledi. Bugüne kadar Kale, Socar merkezini Vadistanbul’a taşıma kararı almıştı. İletişim şirketinin satın almasıyla Vadistanbul’daki ofis alanının yarısını satmış olduklarını vurgulayan Çetinsaya, 2300 bin metrekare toplam ofis alanımız vardı” dedi. Çetinsaya, Vadistanbul’un bulunduğu bölgedeki Osmanlı Devleti döneminde kömür taşınan 44 kilometrelik raylı hattı da canlandıracaklarını açıkladı.
Dört yeni proje beklemede
MIPIM’de DKY Kartal projesini ilk kez tanıtan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, seçimden önce iki tane, seçimden sonra iki tane olmak üzere bu yıl 4 yeni projeyi satışa çıkaracaklarını açıkladı. Dumankaya, Kartal projesi için 220 milyon dolar harcayacaklarını söyledi. Projede, 6 blokta 327 konut, 20 bin metrekarelik ise ofis alanı bulunacak. Yüzde 38’i Fiba Holding’e ait arsanın bu bölümü DKY İnşaat tarafından satın alınmıştı. Arsanın geri kalan sahibi Metro Properties ile hasılat paylaşımı yapılacak. Projede 1+1 konut yer almayacağını anlatan Dumankaya, “Proje aileler için olacak. Mayıs başında da Kağıthane projemizi tanıtacağız. Beşler Sucuk fabrikasına ait arazide geliştireceğimiz projede 200 civarında konut olacak” dedi.
Seçimlerden sonra da Sapphire’in arkasındaki caddede (Çeliktepe) farklı konseptte bir projeyi satışa çıkaracaklarını söyleyen Dumankaya, “Bir de Sultanbeyli’de Fatih Caddesi üzerinde ticari değeri yüksek bir projeyi satışa çıkaracağız. Ayrıca 2016 için de Yeni Sahra’da 240 dönüm üzerinde proje çalışıyoruz. Avrupa Yakası’nda iki proje planlıyoruz” dedi.
NEF’E ‘GELECEĞİN PROJESİ’ ÖDÜLÜ
MIPIM kapsamında verilen Architectural Review Future Projects Ödülünü Nef’in New York projesi kazandı. Ödüllerde ‘Yüksek Katlı Binalar’ kategorisinde ‘En İyi Proje’ ödülüne layık görülen proje için NEF, ABD’nin en iyi mimarlık ofisleri arasında gösterilen Perkins and Will ile ortak yürüttüğü projesine 210 milyon dolar yatıracak.
Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, “New York, Foldhome konseptiyle markamızı yurtdışına çıkarma hedefiyle geliştirdiğimiz ilk projemiz. Proje Manhattan’daki yaşam ve insanların ihtiyaçları gözlemlenerek tasarlandı. Yüksek katlı binalarında sosyalleşme imkanı bulamayan ve bireysel hayatlar yaşanan bu kente yeni bir nefes getirmeyi amaçlıyor” dedi.
Erden, Almanya’nın Frankfurt kentinde proje geliştirmek için ülkenin en büyük 5 müteahhidi arasında yeralan bir şirketten teklif aldıklarını anlatarak, “Bir proje getirdiler. Önceden ofis bölgesi olarak belirlenen bir alandı” ifadesini kullandı.