23.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Ceyda Ulukaya
Bu yıl 18. kez düzenlenecek !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, programına eklenen yeni bölümler ve sinemacıları destekleyen yeni programlarıyla bu kez eylül ayında gerçekleştirilecek. Seçkilere katılım amaçlı başvurular içinse son gün 25 Haziran. !f İstanbul direktörlüğünü bu yıl ilk kez üstlenen isim, aynı zamanda KısaKes Film Festivali’nin de kurucuları arasında olan Arya Su Altıoklar. Programdaki yenilikler nedeniyle takvimin eylül ayına alındığını söyleyen Altıoklar, 17 yıldır çokseslilikle büyüyen !f ruhunu korumanın yanı sıra genç ve çocuk seyircilere açtıkları alanlarla festivali güçlendirmeyi amaçladıkladıklarını anlatıyor. Festivalle ilgili detayları Altıoklar’dan dinledik.
‘!f ruhu oluşturuldu’
!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’ne hazırlanırken öncelikleriniz neler oldu?
!f, bugüne kadar sanat ve sinemaseverleri birleştiren yegane platformlardan oldu. Ben de !f sayesinde kendime yerel ve evrensel boyutta farklı fikirler, bakış açıları ve insanlar katanlardanım. !f, başka bir dünyanın mümkünatını irdeleme alanlarımızdan. Bunca yıl emeği geçmiş herkes, başta Serra Ciliv ve Pelin Turgut olmak üzere tüm sinemaseverler !f’in ruhunu oluşturdu. Hepsine de teşekkür borçluyuz. Bu anlamda hep parçası hissettiğim !f’e katkı sağlamak beni heyecanlandırıyor. Bu yüzden bu yapıyı ve 17 yıldır çok seslilikle büyüyen !f ruhunu daha fazla kişiyle buluşturmak istiyoruz.
Genç seyirciye de önem veriyorsunuz...
Tabii, genç ve çocuk seyirciyi de onlar için hazırlanmış özel seçkileriyle buluşturarak geleceğin bağımsız sinemaseverleri bulmak arzusundayız. Yeni yeteneklerin projelerini keşfetme ve onlarla buluşturacağımız uluslararası sinemacılarla gerçekleştireceğimiz eğitimlerle hem bağımsız sinema üreticisini hem de severlerini bir çatı altında buluşturmayı vaat ediyoruz. !f’in sinemacılar için sanat hayatları boyunca ilk adımlarından ustalık süreçlerine kadar barınabilecekleri bir döngü sisteminde olmasını istiyoruz. Bu döngüye de sinemaseverlerin tanıklık etmelerine olanak sağlamak yine başlıca vaatlerimizden.
‘Çalışmanın verimi artıyor’
!f ekibinde kimler var?
!f ekibi bu yıl ulusal ve uluslararası endüstri profesyonelleri ve festival organizatörlerinden oluşuyor. Bu sene ilk defa gerçekleştireceğimiz !f X platformunun koordinatörlüğünü yapımcı Nefes Polat yürütüyor. !f Çocuk ve !f Jenerasyon seçkilerinin küratörlüğünü “Çocukla Sinema” kitabı ile çocuklarla etkili film izlemenin önemini ve değerini vurgulayan film eleştirmeni Burak Göral yürütüyor.
Türkiye’den Kısalar seçkisinin küratörü Metin Akdülger bir çok kısa filmde yapımcılık ve yürütücü yapımcılık yapmış ve yapmaya devam ediyor. Programlama ekibimizin koordinatörlüğünü ise beş yıldır KısaKes Kısa Film Festivali’nin programlamasını gerçekleştiren Berfin Demirat üstleniyor. Aynı zamanda programlama ekibinde 10’dan fazla uluslararası film festivalinde küratörlük yapan Massimiliano Nardulli ve ödüllü kısa filmleri de olan tiyatro yönetmeni Hira Tekindor yer alıyor. Ekibin büyük bir çoğunluğu halihazırda KısaKes Kısa Film Festivali’nde de birlikte çalıştığımız kişilerden oluşuyor bu da bizim çalışmalarımızın ve iletişimimizin verimini artırıyor.
‘İLK VE İKİNCİ FİLM PROJELERİNİ DESTEKLEYEN İLK PLATFORM’
Bu yıl festivale eklenen yeni bölümler de var, sinemaseverleri nasıl bir program bekliyor?
Öncelikle !f’in vazgeçilmez seçkileri sinemaseverlerle buluşmaya devam edecek. “!f Galalar”, “!f Gökkuşağı”, “!f Kolik”, “Keş!f”, “!f Karanlık” ve “Köşeli” ve “!f Kült” bu sene de devam ediyor. Bu yıl başlattığımız çocuk ve genç odaklı filmlerin yer aldığı “!f Jenerasyon” ve “!f Çocuk” seçkileriyle geleceğin sinemaseverlerini kendi ilgi alanları üzerinden bağımsız sinemayla tanıştıracağız. Yeni başlattığımız “!f X” platformu ise sinemacılara alternatif bir paylaşım alanı yaratma arzusuyla oluşturuldu.
Bu platformun altındaki Keş!f Pitching ile ilk veya ikinci uzun metrajlı projesini gerçekleştirecek sinemacıları destekleyeceğiz. Bu anlamda Türkiye’de ilk ve ikinci film projelerini destekleyen ilk platform olacak. !f X’in bir diğer bileşeni olan !f Okul ise gelecek vadeden yönetmen, oyuncu, yapımcı, senarist, görüntü yönetmeni ve kurgu sanatçılarını bir araya getirecek. Gelecek vaadeden sinemacılar ekiplere ayrılacak ve her ekip uzun metrajlı bir film senaryosunun açılış sahnesini çekecek. Böylece geleceğin sinemacılarını birbirleriyle tanıştırarak festival ile bir ürün vermelerini sağlayacağız.
!f Ulusal da yeni eklenen yarışma seçkilerimizden. Yarışmamızla, ulusal sinema üreticilerimize destek vermek ve örneklerini sinemaseverlerle buluşturmayı amaçlıyoruz. Dönemlerinin efsanevi filmlerini bir araya getireceğimiz “!f Efsaneler” ile bu yıl, ulusal sinemaya yön veren 90’lı yılların filmlerini bir araya getiriyoruz. Bu seçkimizde yer alacak filmleri çok yakında duyuracağız. “Türkiye’den Kısalar” seçkisi ise artık yarışma olarak devam edecek ve ulusal öğrenci kısaları ve ulusal kısalar olmak üzere iki ayrı bölümden oluşacak. Bunların yanı sıra yeni kodlara, anlamlara, şekillere, biçimlere yer verdiğimiz !f Deneysel seçkimizle ise uluslararası deneysel ve interaktif filmleri bir araya getiriyoruz.