17.11.2021 - 09:52 | Son Güncellenme:
Meclis Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu çalışmalarını raporlama aşamasına geldi. Toplantılarda komisyon üyeleri "evlilik ehliyeti" fikrini gündeme taşıdı. Buna göre evlilik adayları dünya evine girmeden önce psikolojik rapor alarak evliliğe uygun olduğunu kanıtlamalı. Komisyon raporuna da "evlilik ehliyeti" kavramının girmesi bekleniyor.
EVLİLİK EHLİYETİ BELGESİ NEDİR?
Nikah başvurusunda bulunan kişilerin evlenmeden önce evliliğe engel bir durumlarının bulunup bulunmadığı, yaş ve medeni hallerinin resmi olarak kanıtlanması için evlenme ehliyeti verilmektedir. Birçok belge gibi evlenme ehliyeti de nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında bulunmaktadır.
Evlenme ehliyetinin içeriğinde kişinin adı ve soyadı, anne baba adı, doğum tarihi, medeni hali ve evliliğe bir engel bulunup bulunmadığı yer almaktadır. Bu ehliyet ülkemizde genellikle yabancı uyruklu kişilerden istenmektedir. Yeni evlilik sisteminde Türk vatandaşlarının bu bilgileri sistemde gözükmektedir. Fakat sistemde kayıtlı olmayan kişilerin evlenme belgesi alması zorunlu kılınmıştır. Sistemde yer alan kişiler için ise aile kütük bilgisi evlenme ehliyeti yerine geçmektedir.
EVLİLİK EHLİYETİ BELGESİNİ KİMLER ALMALI?
Evlenme kararı alan bazı kişilerin evlenme ehliyetini almaları zorunludur. Kişiler tam kimlik bilgileri ile beraber nüfus açısından evliliğe bir engeli bulunmadığına dair bilgiler nikah başvurusunda belirtilmelidir. Fakat bu belgeyi günümüzde herkesin almasına gerek duyulmamaktadır. Çünkü nüfus kayıt örneği ile beraber evlenme ehliyet belgesi elektronik ortamda otomatik bulunmaktadır.
Fakat ülkemizde yaşayan ve ülkemizde evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin evlenme dosyalarına bu belgeyi koyması gerekir. Eğer ülkelerinden ya da temsilciliklerinden bekarlık belgesi ve doğum belgeleri almışlar ise evlenme ehliyetlerini almalarına gerek kalmamaktadır.
EVLİLİK EHLİYETİ NEREDEN, NASIL ALINIR?
Türk vatandaşlarının evlenme ehliyet belgesi almak istemeleri durumunda bağlı oldukları nüfus müdürlüğünden evlenme ehliyet belgelerini alabilirler. Fakat yabancı uyruklu kişiler için durum biraz farklıdır. Yabancı uyruklular için evlenme ehliyeti belgesini kendi ülkelerinden alabilirler. Bunun dışında o devletin yerel temsilciliklerinde de evlenme ehliyet belgesi almaları mümkündür.
Bunlar dışında ülkemizde yaşayan vatansız, mülteci, şartlı mülteci veya ikincil koruma statüsünde bulunan kişilerin evlenme ehliyet belgelerini il göç idaresi müdürlüklerince tutulan dosyalardaki kayıtlara göre bu müdürlükler tarafından verilmektedir.