Gündem'Eve dönüş'te ilk adım Diyarbakır'da atıldı

'Eve dönüş'te ilk adım Diyarbakır'da atıldı

13.03.2015 - 08:55 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da PKK saflarındayken kaçıp güvenlik güçlerine teslim olan, taş attığı için cezaevine giren ve toplumsal olaylara karışan 16-24 yaş arası gençleri hayata kazandırmak için “Umut Yıldızı Projesi” başlatıldı

Eve dönüşte ilk adım Diyarbakırda atıldı

Çözüm sürecinde "eve dönüş"ün ilk adımı Diyarbakır'da atıldı. Diyarbakır Emniyeti, dezavantajlı grupları geleceğe hazırlamak adına Kalkınma Bakanlığı desteğiyle "Umut Yıldızı Projesi"ni hayata geçirdi.
Habertürk'ten Ahmet Yukuş'un haberine göre; Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nca desteklenen projenin eğitimini Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme (MEKSA) Vakfı üstlendi. 23 Mart'ta başlatılacak proje kapsamında, aralarında kandırılıp PKK'nın dağ kadrosuna giden ancak daha sonra güvenlik güçlerine sığınan; taş attıkları için cezaevine giren veya toplumsal karışan 16-24 yaş arası kişiler ile şiddet gören kadınların da bulunduğu 340 kişi, rehabilitasyon ve mesleki kurslara tabi tutulacak. Emniyet müdürlüğü yıl içinde kursiyer sayısını bine çıkarmayı hedefliyor.
Kursa alınacak kişilere bilgisayar destekli muhasebe, taş işçiliği, tıbbi sekreterlik, mobilya doğrama, çocuk gelişimi, satış pazarlama, halkla ilişkiler, cilt bakımı ve aşçı yardımcılığı gibi 30 farklı alanda 6 aylık eğitim verilecek. İŞKUR üzerinden günlük 20 lira harçlık alacak olan kursiyerler, iş ve mesleki hastalıklara karşı da sigortalanacak.
Risk altındaki dezavantajlı gruplar; kötü alışkanlıklarını terk etmeleri ve sosyalleşmeleri için sinema, tiyatro, paintball, bowling, lunapark, fuar ve pikniklere götürecek. Kültürel ve sportif faaliyetler kapsamında ise resim, halk oyunları, İngilizce kursu, gitar, bağlama dersi verilmesi planlanıyor.
Dezavantajlı kişilerin eğitilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, projeye ilişkin "Kursa alınacaklar arasında, dağdan dönen de, cezaevinden çıkan da, şiddet gören kadınlar da var. Mesleki eğitim verirken bu kişilerin deşifre olmaması için özel bilgilerini sır gibi saklayacağız. Herkes istemeden bir yanlışa düşebiliyor. Biz zora düşenlerin elinden tutuyoruz. Denetimli serbestlik kapsamında cezaevinde tahliye edilen kişiler meslek öğrenerek cezalarını çekecek. Bu, hayata kazandırma ve şans tanımadır. Kurstan mezun olanların özel sektörde istihdam edilmelerine destek olacağız" bilgisini verdi.
MEKSA Vakfı Diyarbakır Başkanı Sertaç Işık ise "Akil adamlar içinde yer alan Genel Başkanımız Bendevi Palandöken'in de destekleriyle çözüm sürecine gerçekleştirdiğimiz projelerle destek sunuyoruz. Umut ediyoruz silahlar bir an önce bırakılır. Barış sürecinde mağdur duruma düşmüş kişilere iş alanları yaratmamız gerekiyor. Kişilerin çalışabilmesi için mesleğe ihtiyacı var. Biz de tam bu noktada eğitim üstlendik" diye konuştu.