Gündem‘Eurofighter’da olumlu gelişme bekliyoruz’

‘Eurofighter’da olumlu gelişme bekliyoruz’

11.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Almanya’dan bir müttefik olarak tüm kısıtlamaları kaldırmasını beklediklerini belirterek, “Eurofighter tedarikinde de olumlu gelişmeler bekliyoruz” dedi.

‘Eurofighter’da olumlu gelişme bekliyoruz’

AYDIN HASAN/ANKARA- Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, “Eurofighter tedarikinde de olumlu gelişmeler bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Alman basınında çıkan ve bazı mühimmatların Türkiye’ye satışına onay verildiğine dair haberler konusunda “Bakanlığımıza ulaşan herhangi bir resmi bildirim yoktur” diyen MSB kaynakları, “Biz müttefiklerin birbirlerine kısıtlama veya yaptırım uygulamasının doğru olmadığını, müttefiklik ruhuna aykırı olduğunu her zaman ifade ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılmasıdır” ifadesini kullandılar. Kaynaklar, Eurofighter uçaklarının tedarikinde son duruma ilişkin soruya da, “Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik teknik seviyedeki çalışmalara devam edilmektedir. Bilindiği üzere bu uçaklardan ilk etapta 20 olmak üzere toplam 40 adet alma talebimiz var. Bu konuda da olumlu gelişmeler bekliyoruz” yanıtını verdiler.

Haberin Devamı

Bakanlık kaynakları, İsrail’in Lübnan’a saldırıları sonrası Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgası olup olmadığı konusunda ise şu açıklamayı yaptı:

“İsrail’in saldırılarından sonra Lübnan’daki insani durumun kötüleşmesi ile birlikte, bir kısım Lübnan vatandaşının göç ettiği bilinmektedir. Şu ana kadar sınırımıza gelen büyük bir grup yok. Bizim Suriye’de icra ettiğimiz operasyonların iki amacı var; birincisi terörü kaynağında yok etme, ikincisi ülkemize yönelebilecek göç dalgasını yerinde engelleme. Bu kapsamda biz bunları ülke sınırımıza gelmeden, kontrolümüz altındaki bölgelerde engellemeye yönelik tedbirlerimizi aldık.”

‘Eurofighter’da olumlu gelişme bekliyoruz’

‘Tahliyeye hazırız’

İlk tahliye operasyonunun ardından Lübnan’a yönelik yeni bir tahliye planı olup olmadığına dair sorulara da bakanlık kaynaklarının yanıtı, “Bugün ilk tahliye operasyonumuzu gerçekleştirerek vatandaşlarımızı tahliye ediyoruz. İhtiyaç duyulursa yeni tahliye için planlamalarımız diğer Bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli şekilde devam etmektedir. Gemilerimiz ve uçaklarımız olabilecek yeni tahliyeler için hazırdır” şeklinde oldu.

‘Rütbesi geri alındı’

Bakanlık kaynakları, hudutta adı insan kaçakçılığı olayına karışan Emekli Tuğgeneral Bilal Çokay hakkındaki disiplin sürecinin sonucuna ilişkin soruya, “Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, Bilal Çokay’a Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma cezası verilerek rütbesi geri alınmıştır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

42 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında “Son bir haftada 42, 1 Ocak’tan bugüne kadar ise 1.113’ü Irak’ın, 1.036’sı Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 2.149 terörist etkisiz hâle getirilmiştir” dedi.