GündemEt yiyen de çakal beyinli mi oluyor?

Et yiyen de çakal beyinli mi oluyor?

26.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Vegan demek tahıl beyinli demek. Veganlar kısa ömürlüdür” diyen Prof. Dr. Karatay tıp çevrelerini ve veganları kızdırdı. Karatay’ın sözlerinin bilimsel temele dayanmadığını belirten meslektaşları, ‘O zaman et yiyen de çakal, kurt beyinli mi oluyor?’ diye tepki gösterdi...

Et yiyen de çakal beyinli mi oluyor

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türü olan veganlık konusunda tartışma yaratacak açıklamalarda bulunurken, hem meslektaşlarını hem veganları kızdırdı. “Tahıl yersek koyun gibi oluruz. Tahıl yersek tahıl beyinli oluruz. Vegan demek tahıl beyinli demek. Veganlar kısa ömürlüdür. Veganlar yalnız tahıl yiyor tavşan ve koyun gibi. Veganlık hastalıktır” diyen Prof.Dr.Karatay’a en büyük tepki Vegan Derneği Türkiye Başkanı Ebru Arıman’dan geldi. Arıman, “Veganlığı, tek yönlü ve sadece tahılla beslenilen, insan ömrünü kısaltan, uzak durulması gereken bir yaşam biçimi olarak lanse eden bu kişiyi, sınırı aşan, mesnetsiz ifadelerinden dolayı uyarılması için İstanbul Tabip Odası’na şikayet edeceğiz” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk de; Prof. Dr. Karatay’ın sözleri için, “Bilimsel temeli yok” derken, “En fazla kronik hastalığı olanlar, en fazla hayvansal gıda tüketenler. İnsanın çene ve diş yapısı, mide-bağırsak sistemi bitkisel beslenmeye uygun” diye konuştu.

Karatay’ın açıklamalarına karşı çıkan, kendisi de vegan olan iç hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu ise şöyle dedi:

“Veganım ve veganlık hastalık değil. Aksine veganlar sağlıklı beslendikleri için uzun yaşar. Bütün bitkilerde protein var ve birçok hayvan protein ihtiyacını bitkilerden alıyor. Veganların protein eksiği söz konusu değil. Siz hiç protein eksikliğinden hastaneye yatan birini gördünüz mü? Birçok hastalığın altında protein fazlalığı yatıyor. Yediğimiz ürünlere benzediğimiz, tarih öncesi çağların ilkel düşünce kalıbı. Bu düşünce kalıbına göre et yiyen, çakal veya kurt beyinli mi oluyor?” dedi

‘İlkel bir düşünce’

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da “Vegan beslenmenin ömrü uzattığına dair birçok araştırma var. Karatay, gündeme gelmek için konuşuyor. Avrupa obezite kongresinde haftanın iki günü vegan, beş günü de yağı azaltılmış Akdeniz diyetinin en doğru beslenme olduğu açıklandı. Protein diyetleri vücutta dejeneratif etki yaratıyor. İnsanlar hem ot, hem et yiyen varlıklar. Biz herkese beslenme yetersizliği olmayan kalori kısıtlaması öneriyoruz. Veganlar, B12, demir, Omega 3 ve kalsiyum eksikliğine karşı dikkatli olmalı” ifadelerini kullandı.

‘Çocuklar daha zeki oluyor’

Vegan diyetisyen Kevser Başkara, Karatay’ın sözlerini bilimsellikten yoksun açıklamalar olarak nitelerken vegan çocukların daha zeki olduğuna dair çalışmalar olduğunu savundu. Başkara, “Hastalıkların önlenmesinde az yağlı vegan diyetini öneriyoruz. Vegan olup hastalıklarına derman bulan yüzlerce hastamız var. Bir gram hayvansal protein için bir metrekare, bir gram bitkisel protein için 0.01 metrekare alan olumsuz etkileniyor. Gezegenin sağlığı için bitki temelli beslenme gerekli” dedi.

Veganlık nedir?

Veganlar, hayvanlarda gelen et ve süt ile birlikte yine hayvansal yağlar ile üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımını doğru bulmuyor. Vegan kelimesi, 1944 yılında Donald Watson tarafından vejetaryen (vegetarian) kelimesinden türetildi. ABD eski Başkanı Bill Clinton, Brad Pitt, Natalie Portman, Carrie Underwood ve Leonardo Di Caprio gibi ünlülerin vegan olduğu belirtiliyor.

Et yiyen de çakal beyinli mi oluyor

Prof.Dr Canan Karatay, geçen hafta bir söyleşide pastırmanın gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini söylemişti.