GündemEşcinsellere ‘sapkın’ demek nefret suçudur

Eşcinsellere ‘sapkın’ demek nefret suçudur

17.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

KAOS GL Derneği’nin avukatı Sinem Hun için söylenen sözün nefret söylemi taşıdığına karar verildi

Eşcinsellere ‘sapkın’ demek nefret suçudur

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda KAOS GL Derneği avukatı Sinem Hun’un, medyada “Hitler”li şampuan reklamı olarak tanınan bir şampuanın reklam filminde “kadın kimliğine karşı hakaret ve Yahudi azınlığa karşı nefret” söylemlerinde bulunulduğu gerekçesiyle “suçluyu övme ve halkın bir kesimini aşağılama” suçlarının işlendiğini iddia ederek, ilaç şirketi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.
Kararda, Hun’un bu suç duyurusunun, “www.habervaktim.com” isimli internet sitesinde 6 Kasım 2012’de “Siyonist uşakları yine teröre sarıldı” başlığıyla yayımlandığı ve haberde Hun için, “sapkınların derneğinin avukatı” denildiği kaydedildi. Kararda Hun’un, internet sitesi yetkilileri hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının takipsizlik kararı vermesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduğu hatırlatıldı.
Kararda, Hun’un şikâyeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararı ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararı incelendiğinde, adli makamların söz konusu haber sitesinde yer alan haberin içeriğini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdikleri hatırlatıldı.
Haberin genel olarak basında yer alan ve kamuoyunu ilgilendiren bir tartışmaya yönelik olduğu ifade edilen kararda, içeriği ve veriliş biçimi dikkate alındığında “sapkınlar” ifadesinin, toplumda yer alan belli bir kesimi ve derneği hedef almasına rağmen bu ifadeyle ilgili hedef alınan dernek tarafından başvuruda bulunulmadığı kaydedildi.
Kararda, “Başvurucuya yönelik, ‘sapkınların avukatı’ şeklindeki sözlerin, başvurucu yönünden nefret suçu veya nefret söylemi niteliği taşımadığının söylenemeyeceği anlaşılmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

Paksüt karşı çıktı
Karara muhalif kalan Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Alifeyyaz Paksüt, Hun’un mesleği gereği avukatlığını yaptığı ve devletçe korunması gereken grubun kimliği üzerinden eleştirilmesinin, hukuk davası yoluyla giderim sağlanabilecek basit bir hakaret olmayacağını savundu.