Gündem Enkazdan hayata döndüler

Enkazdan hayata döndüler

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş’ta 2 depremde enkaz altında kalanlara ulaşmak için canla başla çalışmalar sürerken acı haberlerin yanı sıra mucizeler de geldi. 7 yaşındaki Ayşe Kübra Güneş, Pazarcık’ta Fatma Sarı ve Göksun ilçesinde 2 çocuk enkazdan sağ çıkarıldı.

Enkazdan hayata döndüler

Kahramanmaraş’ın merkez üssü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından öğlen saatlerinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki Elbistan merkezli büyük deprem kentte ve ilçelerde büyük hasara neden oldu. Çok sayıda bina yerle bir oldu, çoğu da hasar gördü. Kurtarma ekipleri, gece meydana gelen ve herkesi uykuda yakalayan depremde enkaz altında kalanlar ulaşmak için canla başla çalışmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

WhatsApp sayesinde...

Kurtarma çalışmalarında acı haberlerin yanı sıra tüm Türkiye’yi mutlu eden mucizeler de yaşanıyor. Güney ailesinin kurtuluşu da bu mucizelerden biri. Pazarcık ilçe merkezinde bulunan 6 katlı bir bina, 7.7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı. Binada yaşayan 4 kişilik Güneş ailesi de enkaz altında kaldı. Öğretmen olduğu öğrenilen anne, okuldaki meslektaşlarının bulunduğu WhatsApp grubuna yazarak yardım istedi. Bunun üzerine çok sayıda öğretmen enkaz başına giderek ailenin kurtarılması için çalıştı.

Babasının elini bırakmadı

Anne, baba ve erkek çocuk sabah erken saatlerde kurtarıldı ancak 5 yaşındaki Ayşe Kübra Güneş’e ulaşmak kolay olmadı. Öğretmenler, sağlık ekipleri ve jandarmanın çalışmasıyla Ayşe Kübra Güneş’in yeri de tespit edildi. Ekipler, 5 yaşındaki kız ile sürekli konuşarak, sakin tutmaya çalıştı. Minik Ayşe, ekiplerin telkiniyle babasına enkaz altından “İyiyim” mesajı da gönderdi. O anlar, cep telefonu kamerasına yansıdı. Ayşe, ekiplerin çalışması sonucu depremden 7 saat sonra canlı olarak enkazdan çıkarıldı. Babasına kavuşan Ayşe Kübra, sedyeye konularak ambulansa götürülmek istendi. Minik kız, babasının elini bir an olsun bırakmadı.

Haberin Devamı

Tırnaklarıyla kazıdılar

Ayşe’yi kurtaran öğretmenlerden biri yaşadıkları anlatırken, “Kendi tırnaklarımızla kazıyarak anne, baba ve oğlu çıkardık. 7 saat sonra Ayşe Kübra’yı zorla çıkardık. Hocamın mesajına geldik. Okulun WhatsAPP gurubunda yazdım. Yoklama aldık ve çıkardık” dedi. İkinci depremde Göksun ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından iki küçük çocuk mucize eseri kurtarıldı. Çocuklarının sağ salim çıkarıldığı gören anne ve baba çok büyük sevinç yaşadı. Çocuklardan biri ekiplere “Eve gitmek istiyorum” dedi.

Enkazdan hayata döndüler

Böyle çıktı

Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde ekipler, yaşam üçgenindeki küçük kızı kurtarmak için seferber oldu. Bir görevlinin ulaştığı küçük kız, daha sonra emekleyerek enkaz altından dışarı çıkmayı başardı. O anlar kayıt altına alındı.

Enkazdan hayata döndüler

14 yaşındaki Fatma kurtuldu, annesi öldü

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde depremle birlikte 8 katlı bir bina da yıkıldı. Enkaz altından ses geldiğini belirleyen ekipler, sesin geldiği yönde arama çalışmalarını yoğunlaştırdı. 14 yaşındaki Fatma Sarı’ya ulaşan AFAD ve gönüllüler, çocuğu sıkıştığı yerden çıkartmak için seferber oldu. AFAD ekipleri bir yandan saniyelerle yarışırken, diğer yandan da Fatma’ya moral vermeye çalıştı. Ekiplerin yoğun çalışması sonrasında sıkıştığı yerden kurtarılan Fatma Sarı, ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Depremden 15 saat sonra yaralı olarak kurtarılan Fatma Sarı’nın annesinin ise hayatını kaybettiği belirlendi.