16.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
Gülden Çoktan - Bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşlar, kentteki plajları tercih ederken yüzmek için en temiz suya sahip ilçerin başında Adalar, Silivri,Büyükçekmece, Çatalca geliyor. Vatandaşların yoğun olarak denize girdiği bazı belediye plajlarındaki su kalitesi ise hiç de iyi değil.
Kavurucu sıcaklarda serinlemenin yollarını arayan İstanbulluların bazıları kendini Boğaz’ın serin sularına bırakırken, bazıları ise kentteki plajlara akın ediyor. İstanbul’daki plajlara rağbetin artmasının nedeni de tatil maliyetinin yüksekliği. Peki, yüzmek için tercih edilen bu plajlarda deniz suyu, sağlık kriterlerini karşılıyor mu?
Adalar ilk sıralarda
Halk Sağlığı Yüzme Genel Müdürlüğü’nün 15 gün aralıkla yayınladığı deniz suyu analiz sonuçlarına göre İstanbul’un en temiz plajları; Adalar, Silivri, Büyükçekmece ve Çatalca’da.
Megakentte en temiz deniz suyuna sahip yerleşim yerlerinin başında Adalar geliyor. Sekiz plajı bulunan Büyükada’da Nakibey Plajı, Aya Nikola Halk Plajı, Kartal Ada Hotel plajları analiz sonuçlarına göre yüzmek için mükemmel. Heybeliada’da bulunan dört plajdan Su Sporları Kulübü Önü, Sadıkbey Plajı önü, Ada Beach Club önü denize girmek için mükemmel. Burgaz Ada ve Sedef Adası’nda da analiz sonuçlarına göre denize girmek için uygun plajlar bulunuyor.
Her yaz sahillerine binlerce insanın serinlemek için geldiği Kadıköy’ün plajları Adalar ve Çatalca’daki plajlar gibi mükemmel değil. Analiz sonuçlarına göre Kadıköy’de analiz sonuçları geçen yıla oranla pek iyi değil. Kadıköy’de serinlemek isteyen vatandaşlar, Suadiye Plajını, Caddebostan Plajı Irmak Okulları Arkası’nı, Caddebostan Plajı Büyük Kulüp arkasını tercih edebilir. Toplamda toplam 950 metre uzunluğa sahip bu plajlar, İBB iştirak şirketi Beltur tarafından işletiliyor. Caddebostan 2 ve 3 plajları ücretsiz. Caddebostan 1 plajı ise ücretli. Yetişkinler için 30 TL. öğrenciler için 12 TL olan plaja İstanbulkart ile giriş yapılabiliyor.
Bakırköy’de oturan vatandaşlar için girilebilecek plaj ise Yeşilköy Polis merkezi olurken Yeşilköy International Hospital Önü ise sınıfta kalarak girilmeyecek plajlardan olmuş. Beylikdüzü’nde bulunan WEST İstanbul Marine Plajı su analiz sonuçları kötü çıkarken şu an geçici süreli olarak girilmesi yasak.
Üç adet plaja sahip Küçükçekmece’de ise denize girilebilir. Deniz suyu analiz sonuçlarına göre iyi. İşte o plajlar: Menekşe plajı sahil parkı önü, Menekşe plajı cankurtaran kulesi önü, Menekşe plajı iskele önü.
Denize girmek için en uygun olan ilçelerden biri de Büyükçekmece. Beş plajında deniz suyu analiz sonuçları mükemmel. O plajlar ise şöyle: Mimarsinan sahili, Büyükçekmece halk plajı, Büyükçekmece çocuk sahili, Albatros sahili, Gürpınar sahili, Kumburgaz plajı.
Silivri’de ise su temizliği mükemmel olan plajlar ise şöyle: Çanta Albayraklar-Kınalı mevki önü, Semizkum Basınkent 4 site önü, Semizkum çadır ve kamp yeri, Altınorak sitesi önü, Silivri kumluk mevkii, Selimpaşa Başkent Sitesi önü, Selimpaşa Duruman Mevkii.
Sarıyer’de durum...
Sarıyer’de bulunan Tarabya plajı, Demirciköy Uzunya plajları yüzmek için en uygun plajlar. Denize girilmemesi gereken plajları ise şöyle: Rumeli kavağı plajı, Kilyos plajı, Gümüşdere plajı, Kısırkaya plajı, Demirciköy Dalya.
Anadolu Yakası sakinlerinin tercih ettiği Beykoz plajları için de durum pek iç açıcı değil. Beykoz’un en çok ziyaretçi ağırlayan plajı Riva plajı, testi geçemedi. Beykoz’da girilebilecek plajlar şöyle: Poyraz Plajı, Elmasburnu plajı.
Şile’de Sofular, Sahilköy ve Ayazma’da deniz mükemmel
İstanbul’da gönül rahatlığı ile denize girilebilecek yerler arasında Şile plajları ilk sırada yer alsa da aslında koli basili ve bakteri açısından diğer kötü not alan plajlardan farkı yok. Şile’deki 22 plajın bazılarında koli basili oranı oldukça yüksek.
Sofular Plajı, Sahilköy Plajı, Ayazma Plajı ve Merkep deniz suyu analizlerine göre girmek için “mükemmel” olan plajlar arasında yer alıyor. Şile’de 2021-2022 analiz sonuçlarına göre Akçakese Akkaya Plajı, Uzunkum Plajı, Ağlayankaya Plajı, Alacalı Plajı “kötü” olarak değerlendirilen plajlardan.