GündemEn sevilen çorba çeşitleri

En sevilen çorba çeşitleri

01.05.2018 - 12:23 | Son Güncellenme:

Herkesin sevdiği ve hazırlanışları oldukça pratik olan çorbalar, günü kurtarmanın en leziz yoludur. Her yemeğin yanına yakıştığı gibi tek başınayken bile yeterince doyurucu olan çorbanın hemen herkesin sevdiği düşünülen 3 çeşidi ve tarifi aşağıda incelenebilir.

En sevilen çorba çeşitleri

MANTAR ÇORBASI

Haberin Devamı

MALZEMELER

  • 1 paket kültür mantarı (yaklaşık 400 gram)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3,5 yemek kaşığı sıvı yağ (isteğe göre 4 yemek kaşığı olabilir)
  • 1 paket krema veya krema yoksa 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı soğuk su
  • 1 çay kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI

Çorbamızı hazırlarken ilk olarak mantarların iyice temizlenmesi en önemli adımdır. Daha sonra temizlenen mantarlar küçük küçük kesilir fakat bunun da ayarlanması lazım çünkü mantar kaynatıldığında kavurulduğunda kızartıldığında vs. suyunu bırakır ve oldukça küçülür. Ardından tencereye sıvı yağ koyulur ve mantarlar içine atılır. Mantarlar suyunu çekene kadar kavurulması gerekmektedir. Kavurulmuş mantarın üzerine un eklenir ve bu esnada kavurulmaya devam edilmelidir. Bir yandan tencere karıştırılırken diğer yandan yavaş yavaş su eklenir. Orta ateşte karıştırarak kaynatılmaya devam edilir. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır ve bu esnada 10 dakika daha kaynatılır. Karışım ocaktan alınmadan önce içerisine krema (veya süt), tuz ve karabiber atılarak iyice karıştırılır. Ve çorbamız hazır! Afiyet olsun.

Haberin Devamı

MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı ılık su
  • Tuz, pul biber, kekik

HAZIRLANIŞI

Mercimek çorbası yapmak için ilk önce soğan küçük küçük (yemeklik) doğranır ve yağ ile birlikte kavurulur. Daha sonra salça ile toz biber eklenir ve kavurulmaya devam edilir. Yıkanan mercimekler eklenir ve karışım ile birlikte biraz sotelenir. Mercimek blenderdan geçirilir ve kıvamı koyu olduysa kıvamı tutturulana kadar sıcak su eklenir. Son olarak tuz ve isteğe bağlı baharatlar eklenerek bir-iki kez daha karıştırılır ve ocaktan alınır. Çorbamız hazır, afiyet olsun.

SEBZE ÇORBASI

MALZEMELER

  • 2-3 tane orta boy kereviz
  • 1 tane havuç
  • 2 tane kapya biber
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 veya isteğe göre 2 tane soğan
  • 4-5 tane taze patates
  • 6 diş sarımsak
  • 8-10 dal maydanoz
  • 6 dal fesleğen
  • 3 tane büyük olgunlaşmış domates
  • 250 mililitre zeytinyağı
  • 2 tane acı kuru biber
  • 6 bardak içme suyu
  • Tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI

Sebze çorbası için kerevizlerin kabukları soyulur ve saplarını da olacak şekilde iri iri doğranır. Havuç, kapya biber, yeşil biber, soğan, patates ve sarımsaklar temizlenip iri olacak şekilde doğranır. Daha sonra maydanoz ve fesleğen saplarıyla birlikte doğranır. Domateslerin de kabukları soyulup doğrandıktan sonra diğer tüm sebzeler ile birlikte iyice karıştırılır. Sebze karışımına 100 mililitre zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenerek tatlandırılır, bunlar bir fırın tepsisine yayılır. Tepsideki sebzeler fırında hafifçe yumuşadıktan ve renklerini aldıktan sonra (yaklaşık 10 dakika) sebzeler kontrol edilir ve karıştırılır. Kalan zeytinyağı (150 mililitre) tencereye konulur ve ısıtılır. Fırından çıkarılan sebzeler ve acı kuru biber tencereye eklenir. Tencereye içme suyu konulur ve iyice pişene kadar (30-35 dakika) ocakta tutulur. Pişmiş sebzeler blenderdan geçirilir ve kıvam tutmadıysa kıvamını alana kadar su ilavesi yapılır. Sebze çorbamız hazır! Afiyet olsun.