17.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ- Bu sayı, güzergâh üzerinde ölen veya kaybolan 8 bin 274 kişinin beşte birini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) açıklamasına göre 2023 başından bugüne dek tahmini olarak 11 bin 600 çocuk, yalnız başına ya da ebeveynlerinden ayrı olarak Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya uzanan Orta Akdeniz’deki göç yolunu geçti.
Bu göç yolunda 2023’te en az 289 çocuğun öldüğü veya kaybolduğu tahmin edilirken bu durum, her hafta, güvenlik, barış ve daha iyi fırsatlar arayan yaklaşık 11 çocuğun ölmesi veya kaybolması anlamına geliyor.
UNICEF’in paylaştığı bilgilere göre, 2018’den bu yana yaklaşık bin 500 çocuğun Orta Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldüğü veya kaybolduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) Kayıp Göçmenler Projesi kayıtlarına göre bu sayı, güzergâh üzerinde ölen veya kaybolan 8 bin 274 kişinin beşte birini oluşturuyor. Ancak sayının daha da yüksek olması muhtemel.
UNICEF, haftada ortalama 428 çocuk olmak üzere 11 bin 600 çocuğun, Ocak 2023’ten bu yana Kuzey Afrika’dan İtalya kıyılarına vardığını tahmin ediyor. Bu rakamlar, çocuklar için barındırdığı ciddi risklere rağmen, 2022’nin aynı dönemine kıyasla iki kat artış anlamına geliyor. Çocukların çoğu, Afrika ve Ortadoğu’daki ülkelerden hâlihazırda tehlikeli yolculuklar yapmış olarak Libya ve Tunus’tan yola çıkıyor.
‘GÜVENLİ VE YASAL YOLLAR SUNMALIYIZ’
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Güvenli bir yer bulma, aileleriyle yeniden bir araya gelme ve daha umutlu bir gelecek arayışında olan çok sayıda çocuk, Akdeniz kıyılarından teknelere biniyor ancak yolda hayatlarını kaybediyor veya kayboluyor. Çocukların sığınma hakkına erişmeleri için onlara güvenli ve yasal yollar sunmalıyız. Ayrıca denizde hayat kurtarma çabalarını güçlendirmeliyiz” dedi.
‘ARAMA KURTARMALAR YETERSİZ VE YAVAŞ’
Yaşar Üniversitesi UNESCO Uluslararası Göç Kürsüsü Başkanı Doç. Dr. Ayselin Yıldız, Kuzey Afrika’da özellikle Libya üzerinde İtalya ve Malta’ya oradan da diğer Avrupa ülkelerine erişmeye çalışan göçmenler için Orta Akdeniz bölgesinin dünyanın en tehlikeli ve ölümcül göç yollarından biri olduğunu vurguladı. Yıldız, yetersiz ve yavaş arama kurtarma operasyonları nedeniyle denizlerde ölüm sayılarının arttığını kaydetti.