22.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Bugün Dünya Su Günü. Ancak Türkiye’nin birçok bölgesinde olağanüstü kuraklık koşulları yaşanıyor. Kış yağışlarının azalmasıyla barajlar can çekişmeye başladı ve son 22 yılın en kurak kış dönemi yaşandı.
“Durumun en az deprem kadar kritik” olduğunu söyleyen eski DSİ Yöneticisi ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, yaz dönemi yaşanması kaçınılmaz su krizinin ulusal güvenlik sorunu olarak çok acil olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi:
ARAÇ VE HALI YIKAMA
“Yıllardır İstanbul’daki su tüketim alışkanlıklarının değişmesinden bahsediyoruz ancak kimse umursamıyor. İstanbul’a verilen günlük 3.1 milyon metreküp suyun 2 milyon metreküplük kısmını Avrupa yakası harcıyor. Avrupa yakasındaki barajların kapasitesi yetersiz. Avrupa yakasını su arz güvenliği Anadolu yakasındaki su teminine bağlı. Bugünden itibaren halı, araba yıkama, bahçe sulama, peyzaj amaçlı süs ve sitelerdeki havuzların devre dışı bırakılması gerektiği gibi, kayıp, kaçakların önlenmesi için seferberlik başlatılmalı.”
CNN Türk Meteoroloji Danışmanı-İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen de yaz döneminin sıkıntılı geçeceği belirterek, “Kış dönemi sona erdi. Mayısın 15’ine kadar yağacak yağmur barajları doldurmaz. Su krizi kapıyı çalacak. Tablo iç açıcı değil. Hazirandan itibaren ülke genelinde su krizini görmeye başlayacağız. La Nina’nın etkisi bittiğinden bu yaz geçen yıla göre daha sıcak geçecek” ifadelerini kullandı.
DAMLA DÜŞMEDİ
Türkiye, şubat ayında da ortalamaya göre yüzde 24 daha az yağış aldı. Mevsim normallerine göre yağışlarda en fazla azalma yüzde 93 ile Edirne’de gerçekleşti. Edirne, Muğla, Aydın ve Uşak şubat ayında son 63 yılın en düşük yağışını aldı. Ege Bölgesi’nde şubat yağışları, geçen yıla göre yüzde 84 azalırken, Marmara Bölgesi’nde de şubat ayı yağışları yüzde 67 düştü.
Sapanca Gölü kıyısında çekilmelerin olduğu bazı bölgeler, yağışların ardından yeniden suya kavuştu. Gölde su seviyesi 31.4 m ölçüldü. - DHA
TASARRUF EDİN
Uzmanlar ev ve iş yerlerinde gecikmeden uygulanması gereken su tasarrufu yöntemlerini ise şöyle sıralıyor:
- Gizli su kaçaklarına karşı su sayacınızı kontrol edin.
- Su randımanı yüksek, sensörlü muslukları kullanın.
- Duş sürenizi kısa tutun ve saçınızı şampuanlarken suyu kapatın.
- Tuvaletinizde tasarruflu sifon veya çift kademeli sifon sistemi kullanın.
- Arabanızı, balkonunuzu ve kapınızın önünü hortumla yıkamayın.
- Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın.