GündemEn başarılı fen liseleri

En başarılı fen liseleri

19.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaklaşık 1.2 milyon öğrenci lise tercihi telaşında. Puanlarına göre en iyi liselere girmeye çalışıyorlar. Üniversiteye yerleşme oranları dikkate alındığında en iyi liselerin fen liseleri olduğu görülüyor. Anadolu liselerinde ise düz liselerden dönüştürülenler nedeniyle başarı oranının düşmesi dikkat çekiyor

En başarılı fen liseleri

Yaklaşık 1.2 milyon öğrenci, iyi bir liseye girmek için tercih telaşında. Bir okulun iyi olmasında üniversite başarısı da önemli bir kriter. Peki, bu kriter dikkate alındığında en başarılı liseler hangileri? 2017 LYS sonuçlarında okul türlerine göre dağılım sonuçları incelendiğinde, liseye girişte en yüksek puanlardan alan fen liselerinin üniversiteye girişte çok başarılı olduğu görülüyor. Öyle ki 19 bin 998 aday sınava girdi. Bu adaylardan 18 bin 679’u MF puanlarında 358 ortalama puana sahipken, 10 bin 748’inin katıldığı TM puan türünde ise ortalamaları 350. Her iki puan türünde de ilk sırada yer alıyorlar. Özel fen liselerini de benzer bir başarıya sahip. 3 bin ile 5 bin arasında aday sınavlara katılmış, MF’de 351; TM’de 340; TS’de ise 234. Bu öğrenciler, çoğunlukla da tıp ile mühendislik programlarına yerleşiyorlar. Bu programlar için de MF puan türü gerekiyor.

Haberin Devamı

İlk üçe giremedi

TS puan türünde ise beklenildiği gibi sosyal bilimler liseleri en başarılısı. Bin 984 adayın girdiği sınavda puan ortalaması 290. Bu lise mezunlarının TM puanı ortalaması 318; çoğunlukla da TS ve TM puan türünde öğrenci alan programları tercih ediyorlar.

Lise tercihlerinde ilk akla gelen ve en çok öğrencinin yerleştiği Anadolu liseleri ise hiçbir puan türünde ilk üçe giremedi. TS puan türünde 208 bin 602 adayın yarıştığı Anadolu liselerinin puan ortalaması ise 219. TM puan türünde 205 bin 716 aday sınava katılmış; ortalamaları 234.

Bu durumun oluşmasında son yıllarda klasik liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesinin etkisi büyük. Çünkü çoğu, düşük puanlarla öğrenci alıyor ve bu mezunların üniversite sınavlarındaki puanı, ortalamayı düşürüyor.

Haberin Devamı

Barajı geçemediler

Üniversite sınavlarında en çarpıcı sonuç yabancı dilde eğitim veren özel liselerde görülüyor. Çünkü bu liseler yüksek puanlarla öğrenci alıyor ve iyi bir eğitim veriyor. Ancak 2017 LYS sonuçları incelendiğinde 47 bin adayın girdiği sınavlara göre ortalamalar şöyle:

MF’de 260, TM’de 253, TS’de 217. Bu liselerdeki öğrencilerin büyük çoğunluğunun hedefi yurt dışındaki üniversiteler, bu nedenle Türkiye’deki sınavlara çok önem vermedikleri düşünülüyor.

Yıllarca katsayı mağduru oldukları için üniversiteye girişte başarısız oldukları söylenen imam hatip ve meslek liselerinin, başarı sıralamasında en altlarda yer aldıkları görülüyor. Öyle ki puan türlerine göre 21 bin ile 107 bin arasında adayın hesaplanan puanlarına göre imam hatip liseleri en büyük başarıyı TS puan türünde göstermiş.

TS’de puan ortalaması 235, TM’de 180, MF’de 199. LYS Okul Türlerine Göre Dağılım tablosunda, meslek liseleri birkaç gruba ayrılmış, bunlar arasında yer alan ticaret meslek liselerinden 6 bin ile 30 bin arasında adayın puanı hesaplanmış. TS’de puan ortalamaları 199. MF’de 169, TM’de 170; yani barajı dahi aşamamışlar.

Rektörlerden öneriler

En başarılı fen liseleri


Üniversite tercih dönemine girildi. Kimi aday tercih listesini oluştururken kimi hâlâ seçeceği bölüme ve üniversiteye karar veremedi. Adayların önünde birçok seçenek var ve bunlar arasından en doğrusuna karar vermek çok önemli. Çünkü üniversite tercihi tüm yaşamı etkiliyor. Peki, tercihler neye göre yapılmalı? Bu konuyla ilgili üniversite rektörlerinden önerilerden aldık. Bugünden itibaren onların görüşlerine yer vereceğiz...

Haberin Devamı

Sorular

1- Adayların tercih yaparken öncelikleri neler olmalı?

2- Sizce, yakın geleceğin en önemli üç mesleği hangisi? Bu meslekler için adaylar hangi bölümleri tercih etmeli?

‘Yaşama ve dünyaya hazırlamalı’

1- Günümüzde küreselleşen iş dünyasının beklentileri, gelecekte kendini çok yönlü olarak yetiştirmiş kişilere daha çok ihtiyaç duyulacağına işaret ediyor. Gençlerin kendilerini, geleceğin hızla değişen dünyasına hazırlayacak donanımı sağlayan eğitimi almaları gerekmekte. Bunun için tercih edilecek bölüm ne olursa olsun, seçilecek üniversitenin, bilgi aktarımının yanında öğrenciye kendini geliştirmesini amaçlayan perspektif ve hedefi kazandırması, öğrenme kadar kişisel ve sosyal gelişimini sağlayacak olanakları geniş bir yelpazede sunması önemli. Adaylar, yaşamlarının en güzel ve en verimli yıllarını geçirecekleri üniversitenin, onları, yaşama ve dünyaya hazırlayacak olanaklara sahip olup olmadığını iyi incelemeli.

2- Değişen teknolojilere paralel gelişen yeni sektörler, geleceğin mesleklerinin, bugün bildiğimiz alanlardan çok farklı olacağını göstermekte. Bu nedenle gençlerin, bu duruma uyum gösterebilecek donanımda olmaları da çok önemli. Bunun için hangi bölüm seçilirse seçilsin tek disiplin yerine çift anadal, yandal, seçmeli dersler, Erasmus gibi imkânların sağlandığı bir üniversitede öğrenim görmek, mesleki birikimi desteklerken biçimlenme yelpazesini de alabildiğince genişletecektir.

Haberin Devamı

En başarılı fen liseleri