12.07.2015 - 09:52 | Son Güncellenme:
Yaşam şartlarımız ve standartlarımız ne olursa, her birimiz daha rahat ve konforlu bir yasam sürmenin hayalini kurarız. Hep daha iyisi ve güzeli için, bir mücadelenin içinde buluruz kendimizi. Sırf bu amaç uğruna, çok küçük yaslardan olgunluk yaşımıza gelene kadar, en iyi eğitimleri almaya özen gösteririz. Güzel ve ideallerimize uygun bir is bulsak bile, eninde sonunda yine de memnun olmadığımız bir şeyler çıkabilir. Ama neyse ki emeklilik denilen bir olay var. Böylece emeklilik durumu bir nevi bizlere bir armağan bir rahatlama sunacaktır. Emeklilik durumu da çok önemlidir çünkü artık bir isiniz olmayacağı için, kimseye muhtaç olmadan hayatinizi devam ettirmeniz gerekecektir. Bu nedenle, sigortalı olarak çalışan ve henüz emekliliği gelmemiş olan vatandaşlar, ne zaman emekli olacaklarını merak ettikleri için, emeklilik hesaplaması yapmak isteyebilirler. Memur ya da işçi olarak çalışan her vatandaş, çalışma hayati boyunca en az bir kere de olsa emeklilik planı yapmıştır. Ya da hangi tarihte emekli olabileceğini tahmini olarak hesaplamıştır.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI İÇİN TIKLAYINIZ!
EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
Emeklilik tarihinin ya da yasının nasıl hesaplanabileceğini ise bu haberimizi sonuna kadar okumak sureti ile öğrenebilirsiniz. Tabi burada anlatacağımız yöntemler ile gerçek emeklilik hesaplaması değil de gerçeğe en yakın emeklilik hesaplaması yapabilmekteyiz. Emeklilik hesaplaması, SGK’ nın her bir alt kurumu için farklı şekillerde yapılmaktadır. Haberimizin devamında, SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ve emekli sandığı (4C) kurumları için farklı şekillerde düzenlenmiş emeklilik hesaplamasının bilgisine ulaşabilirsiniz.
SSK yani 4A kurumu için emeklilik hesaplaması;
Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve yeni adi 4A olan SSK birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, simdi anlatacağımız şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirler. Üstelik burada anlatacağımız emeklilik hesaplama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu yönü ile emeklilik hesaplaması yapmak çok pratik bir işlem haline gelmektedir.
Bu doğrultuda, SSK yani 4A kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, su şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada SSK yani 4A kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Hemen sonrasında, burada yer alan "4A Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
Daha sonraki aşamada; "doğum tarihinizi" "işe giriş tarihinizi" "ilk tescil tarihinizi" ve "prim günlerinizi" sistemde yer alan bu bölümlere yazınız.
Bu arada, SSK yani 4A birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapmadan önce eğer bilmiyorsanız; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken, görüldüğü üzere, bu bilgiler sizden istenmektedir.
BAĞ-KUR yani 4B kurumu için emeklilik hesaplaması;
Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve yeni adi 4B olan BAĞ-KUR birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, simdi anlatacağımız şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirler. Üstelik burada anlatacağımız emeklilik hesaplama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu yönü ile emeklilik hesaplaması yapmak çok pratik bir işlem haline gelmektedir.
Bu doğrultuda, BAĞ-KUR yani 4B kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, su şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada, BAĞ-KUR yani 4B kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
Hemen sonrasındaki aşamada, burada yer alan "4B Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
Daha sonraki aşamada; "Emeklilik türünüzü" "Cinsiyetinizi" "Doğum tarihinizi" "Maluliyet durumunuzu" "Maluliyet derecenizi" "Erken yaşlanma" durumunuz varsa onun bilgisini ve "Bakıma muhtaç malul çocuğunuz" varsa onun da bilgisini, sistemde yer alan ilgili bölümlere yazınız.
Son olarak, "tamam" seçeneğine tıklayınız.
Emekli Sandığı yani 4C kurumu için emeklilik hesaplaması;
Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve yeni adi 4C olan Emekli Sandığı birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, simdi anlatacağımız şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirler. Üstelik burada anlatacağımız emeklilik hesaplama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu yönü ile emeklilik hesaplaması yapmak çok pratik bir işlem haline gelmektedir.
Bu doğrultuda, Emekli Sandığı yani 4C kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, su şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
Burada, Emekli Sandığı (4C) kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. Ardından ise; "Doğum tarihinizi" "Cinsiyetinizi" ve "Hizmet başlangıç ve bitiş tarihinizi" sistemde bulunan ilgili alanlara yazınız.