25.12.2012 - 16:59 | Son Güncellenme:
Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde yaşayan emekli kimya mühendisi yaklaşık 4 yıldır yürüttüğü proje kapsamında tarımda kullanılan kimyasal içerikli gübrelerin insan sağlığına zararlarını azaltmak amacıyla ”canlı organik gübre” üretti.
Emekli kimya mühendisi ve bitkiler üzerinde çalışmaları bulunan Mustafa Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite öğrenimi sırasında babası ve iki halasını ”kanser tedavisi” için birkaç kez onkoloji hastanesine götürdüğünü, ”canlı organik gübre” fikrinin temelinin de bu dönemde oluştuğunu bildirdi.
Onkoloji hastanesinde görüştüğü doktorların, tarımla uğraşan babası ve halalarının kimyasal madde içerikli gübreleri hangi sıklıkla kullandığını sorduğunu, bu gübrelerin kanser riskini artırıp kısırlığa yol açtığını söylediğini belirten Koca, bunun üzerine üniversitedeki öğretim elemanlarıyla görüştüğünü ve onlardan birinin, ”Önümüzdeki 50 yıl bu hastalık yüzünden felaket dönemi olacak” dediğini anlattı.
Koca, kimyasal içerikli gübrelerin insan sağlığını olumsuz etkilemesi ve toplumda kanser oranlarının her geçen gün artmasından duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu konuya özel ilgi gösterip mezun olduktan sonra öğretmenlik, mühendislik yaptığı yıllarda toplumu bilinçlendirmeye çalıştığını dile getirerek, şöyle konuştu: ”Üreticilere, tarımda kullanılan kimyasal gübrenin zararlarını anlattıkça onların benden uzaklaştığını fark ettim. Daha kaliteli ve yüksek verimde ürün sağlayan bir sistem sunmadan üreticinin ilgisini çekemeyeceğimi görerek bu konuda çalışmalara başladım. Hastalıkların türü ve sayısının, geçmiş yıllara oranla günümüzde çok büyük artış göstermesinden yola çıkarak sürdürdüğüm incelemede, bugün yaşadığımız tüm dengesizliklerin temelinde hücre bilincine aykırı davranışların yattığı sonucuna vardım. Tarımsal alanlarda kullanılan kimyasallar, hücre bilincine ters geldiğinden organizmalar mutasyona uğruyor, bilinen özelliklerinin dışına çıkıyor. Araştırmamda, varlığını günümüzde de bozulmadan devam ettiren, kimyasalların hiç girmediği alan olan orman alanlarını fark ettim. Bu yönde uzun bir izleme ve deneme çalışmaları yaparak, orman ekosisteminden canlı organik gübreye ulaştım. Orman alanlarındaki bakteri besini, kök hücresi, yarasa gübresi, bitkisel menşeli protein, enzimler gibi tamamen doğal ürünlerin karışımından elde ediliyor.”
-”Canlı organik gübre” için 4 yıl çalıştı-
Yaklaşık 4 yıl süren canlı organik gübre geliştirme çalışmalarında, Van, Erzurum ve Mersin’deki üniversitelerden destek aldığını bildiren Koca, uygulamaların tümünde ürün veriminde yüzde 30’dan başlayan, bazılarında yüzde 50’yi aşan artışlar kaydedildiğini belirtti.
Canlı organik gübre kullanarak bazı gıda ürünlerinde çok yüksek kaliteyle 50 yıl öncesinin lezzetlerine ulaştığını anlatan Koca, şöyle devam etti: ”Canlı organik gübre, yüzde 30 ürün artışı sağladı, maliyetleri yüzde 40 düşürdü ve yüzde 100 sağlıklı ürün verdi. Bundan dolayı yoğun taleplerle karşılaştım. Dinar’da kurmayı hedeflediğim tesise, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu almak için yaptığım başvurunun sonuçlanmasını bekliyorum. Gelecek yılın ilk aylarında seri üretime başlamayı planlıyorum. Gelecek yıl Dinar Belediyesi öncülüğünde tohum ıslahına da başlayacağız.
Türkiye’deki tarım arazilerinin büyük bölümü, kimyasal içerikli malzemelerle kirletilmiş durumda. Canlı organik gübreyle kimyasallarla kirletilmiş kanserli arazilerin 1-2 yıl gibi kısa bir sürede ıslah edilebileceğine inanıyorum. Üreticiler, yüksek verim için artık kimyasallı gübreyi tercih etmeyecek. Organik gübreyle üretilen ürünler, kimyasal madde içermediğinden kanser riskini azaltacak. Canlı Organik Gübre, orman ekosistemi içerisinde yer alan geri dönüşüm ürünlerinden sağlanıyor. ”