08.04.2016 - 09:45 | Son Güncellenme:
Emekli olma başvurusunda bulunmanızın ardından; size postane ya da banka ile sizin tercih ettiğiniz yönde emeklilik maaşınızın yatırılacağı ile ilgili bir yazı gelmektedir. Siz maaşınızı almaya devam ettiğiniz sürece her hangi bir problem söz konusu değildir. Ancak siz maaşınızda bir eksilme ya da noksanlık hissettiğinizde emekli maaşı sorgulama yöntemine başvurabilirsiniz. Emekli maaşı sorgulamak için internet siteleri pek de faydalı olamayabilir. Kesin doğru bilgiye ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle emekli maaşı sorgulaması yapmak için tercih edeceğiniz en iyi yol; en yakın sosyal güvenlik kurumuna giderek maaş sorgulatması yapmaktır. Sosyal güvenlik kurumlarında maaş sorgulatması yapmak için ya sosyal güvenlik kurumu halkla ilişkiler bölümüne ya da maaş ile ilgili olan bölüme başvuru da bulunmalısınız.
EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
İnternet sitesi üzerinden emekli maaşı sorgulamanın sağlıklı olmamasının sebebi ise; bir yıl hatası söz konusu olduğunda yani site 2016 yılındayken 2015 olarak kaldıysa, güncellenmediyse; “böyle bir kayıta ulaşılamamıştır” ibaresiyle karşı karşıya kalınacaktır. Bu ise maaş sorgulatan bireyi tedirgin edecektir. Bu nedenle birçok bölgede kurulmuş olan ve hizmet veren sosyal güvenlik kurumlarına gitmeniz en mantıklı olanıdır. Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilerek alınan bilgiler, internet sitesi üzerinden alınan bilgilere göre evrak açısından daha sağlıklıdır. Ayrıca birey Sosyal Güvenlik Kurumunda olan uzmanlar yardımıyla da kafasında ki soru işaretlerini çözüme kavuşturabilecektir.
Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emekli maaşında 3 dönem bulunmaktadır. Bu dönemler; 2000 yılı öncesi, 2000 – 2008 yılları arası, 2008 yılı sonrası şeklindedir. Bir bireye emekli maaşı verilirken bu üç dönemde verilecek olan emekli maaşı toplanır ve ortalaması alınarak, bireye maaş olarak verilir.
Emekli maaşı bağlama oranı da her dönem arasında farklılık göstermiştir. 2000 yılı öncesinde emekli maaşı bağlama oranı %60’dı. 2000 – 2008 yılları arasında %40 oranlarına kadar düşüş yaşanırken, 2008 yılı sonrasında ise bu düşüş %20’leri buldu. Aylık bağlama oranlarının emekli maaşı miktarında büyük önemi bulunmaktadır. Aylık bağlama oranı ile emekli maaşı arasında doğru bir orantı bulunmaktadır. Aylık bağlama oranının düşmesi, emekli maaşı düşmesinin de göstergesiyken, aylık bağlama oranının yükselmesi de, emekli maaşının da yükselmesinin göstergesidir. Anlaşılan o ki; 2000 yılı öncesinde priminiz ne kadar yüksekse maaşınız da o kadar yüksektir. 2000 yılı sonrasında priminiz ne kadar yüksekse maaşınız da o kadar azdır.
Emekli maaşınızı hesaplamak için SGK kendi internet sitesinden yararlanabilirsiniz. SGK kendi internet sitesinde sizlerin emekli maaşınızı hesaplamanız için bir bölüm sunmuştur. Bu bölümde TC kimlik numaranız, SGK sicil numaranız, baba adı, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinizi doğru bir şekilde girerek emekli olduğunuzda alacağınız maaşı öğrenebilirsiniz. Emekli maaşınızın hesaplanmasında hem emekli maaşı bağlama oranı etkilidir. Hem de sizin hangi çalışma tipiyle çalıştığınız etkilidir. Sizin maaşınız bunlara orantılı olarak değişkenlik gösterecektir.