GündemEmekli 7 komutan ifade verecek

Emekli 7 komutan ifade verecek

17.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bazı emekli amirallerin bildirisine ilişkin soruşturmada altı emekli amiral ile bir emekli general ifadeye çağrıldı. Yedi şüphelinin, bildirinin hazırlanması ve yayınlanmasına ilişkin faaliyette bulundukları öne sürüldü.

Emekli 7 komutan ifade verecek

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli 104 amiralin Montrö bildirisine ilişkin yedi şüpheli hakkında daha soruşturma başlattı. Bu kapsamda, İstanbul, Muğla, Antalya ve Ankara’da altı emekli amiral ile bir emekli generale gelecek hafta ifade vermek üzere Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne gelmeleri konusunda tebligat gönderildi.

TESUD Başkanı da var

104 emekli amiralin bildirisine ilişkin soruşturmada, daha önce el konulup incelenen dijital materyale ilişkin raporların değerlendirilmesi sonucu yedi şüphelinin, bildirinin hazırlanması ve yayınlanmasına ilişkin faaliyette bulunduklarının tespit edildiği kaydedildi. Şüphelilerden dördünün İstanbul’da bulunduğu, Ankara, Antalya ve Muğla’da da birer kişi olduğu bildirildi.

İfadeye çağrılan amirallerin, eski Sahil Güvenlik Komutanı Alper Tezeren, eski Deniz Harp Akademileri Komutanı Metin Açımuz, eski İstanbul Tersanesi Komutanı Prof. Nurhan Kâhyaoğlu, eski Genelkurmay Plan ve Prensipler Dairesi Başkanı Işık Biren, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Ali Önel Yüksel, eski İstanbul Boğaz Komutanı İlker Güven ve TESUD (Türkiye Emekli Subaylar Derneği) Genel Başkanı Emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan olduğu kaydedildi.

Evlerinde arama yapılan bu kişilere ait dijital materyallere de el konulduğu, arama ve el koyma işleminin, delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin tespitine yönelik gerçekleştirildiği ifade edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, şüpheliler hakkında yaşları ve koronavirüs salgını nedeniyle ifadeye çağırma işlemi uyguladığı belirtildi.
Emekli amirallerin bildirisine ilişkin daha önce 14 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, 10’u gözaltına alınan, dördü ifadeye çağırılan emekli amiraller, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 

Haberin Devamı

TESUD’a denetleme

104 emekli amiralin bildirisinden sonra, TESUD ve TEMAD yönetimi Milli Savunma Bakanlığı’na bir ziyaret gerçekleştirmişti. Ziyaretin ardından MSB’den yapılan açıklamada, emekli subayların MSB’ye “destek ziyaretinde” bulunduğu ve amirallerin bildirisini kınadıkları açıklanmıştı. Namık Kemal Çalışkan’ın başkanlığındaki TESUD ise, ziyaretin bakanlıktan gelen davet üzerine gerçekleştiğini ve görüşmede bildiriyi kınamadıklarını duyurmuştu.

Bu gelişmeden bir gün sonra İçişleri Bakanlığı’nın oluru ile TESUD’a mali ve idari yönden denetleme yapılacağı tebligatla bildirilmişti.