Gündem‘Elimizdeki tek araç bant daraltmak’

‘Elimizdeki tek araç bant daraltmak’

18.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Instagram’a getirilen erişim engelini tartışmak üzere önceki gün toplanan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda, küresel bir hegemonya alanı olarak değerlendirilen sosyal medya platformalarına karşı alınan ve alınabilecek tedbirler masaya yatırıldı.

‘Elimizdeki tek araç bant daraltmak’

HANDE ATILGAN / Ankara - Görüşmelerde, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş’ün, sosyal medya platformlarıyla ilgili sorunların aşılabilmesine yönelik “uluslararası işbirliği inisiyatifinin başlatılması” önerisi dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Yeni petrol veri’

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, kamuoyundaki tepkilere rağmen bu platformlara yönelik şu an eldeki tek aracın bant daraltmak veya erişimi engellemek olduğunu vurgularken, “Veri, yeni dönemin petrolüdür” tezini hatırlattı. Türkiye’de kullanıcı sayısı yüksek sosyal medya platformalarının kurulduğu ülkedeki kurallara olan bağlılığının, Türkiye’deki yükümlülükeriyle çelişebildiğine dikkat çeken Büyükgümüş, şu öneriyi dile getirdi:

“Komisyonumuzun, Dışişleri Komisyonuyla ortak bir çalışma gerçekleştirip uluslararası bir inisiyatifi bizim başlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Yoksa bu sarmaldan çıkamayız. Niye çıkamayız? Çünkü elimizdeki tek araç bandı daraltmak yani tüketiciyle bu ürünün erişimine birtakım engeller getirmek. Türkiye gibi bu teknolojinin periferisinde kalıp çok büyük üretici ve aynı zamanda tüketici olan ülkeler ve pazarlar var. Bu ülkeler bir araya gelerek birlikte bu platformların karşısında ortak bir hukuk, ortak bir veri yönetişimi talebi, ortak bir regülasyon yapma iradesi oluşturmak zorundayız.”

Haberin Devamı

‘Elimizdeki tek araç bant daraltmak’

‘Platformu kapatma doğru değil’

CHP’li milletvekili Utku Çakırözer de, bu konuda uluslararası alanda birliktelik sağlanamazsa sonuç alınamayacağını söyledi. CHP’li Çakırözer bu konudaki hukuki adımlarda Avrupa Birliği’nden kopulmaması gerektiğini ve platformları tümüyle kapatmanın doğru olmadığını savundu.