25.05.2017 - 09:15 | Son Güncellenme:
Ehliyet sınavının 20 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilmesinin ardından adaylar sonuçların ne zaman açıklanacağını sorgulamaya başladı. 2017 yılı Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri sınavı takvimine göre ehliyet sınavının sonuçları, 1 Haziran 2017 tarihinde ilan edilecek. Sonuçlara Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilecek. Kursiyerler bu sitede yer alan sınav sonuçları bölümüne T.C. kimlik numaralarını yazarak sonuçlarını öğrenebilecekler. Sürücü kursları da kurum kodlarını ve şifrelerini kullanarak, müdürlüklerinden sınava girmiş olan kişilerin sonuç listesini çıkararak kursiyerlere tebliğ edecektir.
EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!
EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
2017 EHLİYET SINAV TAKVİMİ
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan sınav uygulama takvimine göre, 2017 yılı ehliyet sınavlarının tarihleri şu şekildedir;
MTSK-1 11 Şubat
MTSK-2 20 Mayıs
MTSK-3 9 Temmuz
MTSK-4 23 Aralık
Sınavların başlangıç saati 14.00’dır.
DİREKSİYON SINAVI
Ehliyet alım sürecinde direksiyon sınavları ortalama 30-35 dakika sürmektedir. Sınavın ilk 5 dakikasında aracın tanınmasına yönelik sorular sorulur. Motor kısımlar ve iç donanım ile ilgili olarak sorulacak 5 soruya doğru cevap verememiş olanların sınavı başarısız sayılır. Direksiyon sınavlarında adaylar için en önemli faktör heyecandır. Heyecan kontrol altında tutulmaya çalışılmalı ve direksiyon hâkimiyeti sağlanmalıdır. Direksiyon sınavında yokuşta kalkış ve geri geri park etme gibi uygulamalar yaptırılır. Bu uygulamaların başarılı olarak yapılması ile direksiyon sınavından başarıyla geçilebilir. Sınav için belirlenen yönetmelik çerçevesine göre direksiyon sınavları teorik sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 4 ya da 5 hafta sonra yapılır.
STAJYER EHLİYET UYGULAMASI
Yeni ehliyet alacak sürücü adayları stajyer sürücü olarak kabul edilir. Stajyer ehliyet alındıktan sonra sürücü, 2 sene içerisinde 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el konulur. Ardından da psiko-teknik test uygulanıp belge alınması gereklidir. Belge alındıktan sonra da sürücü kursuna tekrar başvuru yapılarak ehliyet alınması gerekir. Stajyer sürücü adayının 75 ceza puanına ulaşması için 3 ya da 4 defa hata yapması yeterlidir. Örneğin kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı, hız sınırının aşılması 10 ceza puanı, park yasağı ihlali 20 ceza puanı ve emniyet kemerinin bağlanmaması 15 ceza puanı getirir. Yönetmeliğe göre, iki sene boyunca 3 defa trafik ışığı ihlali, 3 defa hız limiti ihlali ve 0.20 promil üzeri alkollü olarak yakalanmak gibi durumlar sürücü belgesinin iptal edilmesine sebep olur.
EHLİYET SINAVINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Ehliyet sınavının sorularına, cevaplarına ya da sonuçlarına itiraz etmek isteyen adaylar sınav sonuçları açıklandıktan sonra 10 gün içinde itiraz işlemi gerçekleştirebilirler. Bu süre zarfında adayların itiraz dilekçesi yazıp ilgili kuruma yani Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yollamaları gereklidir.
İtiraz başvuru işlemleri Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası şubeleri aracılığı ile Kurumsal Tahsilat Programı kullanılarak 20 TL yatırılması gereklidir. İtiraz ücretinin ödendiğine dair makbuz da itiraz dilekçesine eklenmelidir. Başvurusu ve sınavı geçersiz sayılmış olan adaylar ile sınava girmemiş olan adayların yapacak oldukları itiraz başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır. Adayların faksla yapacakları itirazlar da dikkate alınmayacaktır ve itirazlar için yapılacak olan cevaplanmalar ÖDSGM’nin genel evrak kayıt tarihleri baz alınacaktır.