GündemEgzamanın ilacı doğal değil doğru ürünler

Egzamanın ilacı doğal değil doğru ürünler

14.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Gece uyandıracak ya da okul, iş, aile hayatınızı etkileyecek kadar derin kaşıntılara neden olan, hayat kalitesini bozan egzama; kulaktan dolma sabunlar, yağlar ile tedavi edilmemeli. En doğrusu hekimin önereceği tedavidir .

Egzamanın ilacı doğal değil doğru ürünler

Didem Seymen - Araştırmacı ve girişimci, Hasasin İlaç Sanayi’nin kurucusu, son 15 yıldır bozulan cilt bütünlüğüne eczacı çözüm odaklı çalışmalar yapan Eczacı H. Tahsin Arslan, halk arasında egzama adıyla bilinen atopik dermatit ile ilgili sorularımızı MİLLİYET okurları için yanıtladı…

Haberin Devamı

Egzama (Atopik Dermatit) nedir? Vücutta kendini nasıl gösterir?

Bebeklikten itibaren her yaş aralığında, vücudun her bölgesini tutabilen kuruluk kaynaklı kızarıklık ile kendini gösteren yangısal hücre birikimidir. Serumda IgA antijenler yükseltir. Egzama lezyonlarını enflamatik lezyon olarak görmekteyim. Vücutta inflamasyona neden olan karbonhidratlar, şekerli tüm yiyecek ve içecekler, tüm tatlılar, unlu gıdalar, pastane ürünleri, kızartmalar, alkol, bazı ilaçların yoğun tüketilmesi nedeniyle hücre metabolizmasında yüksek sayıda serbest radikal üretilmektedir. Bilindiği üzere serbest radikaller eksik elektronludur, eksik elektronlarını tamamlamak için cilt dokusundaki organel ve epidermisin hücrelerine saldırarak yapılarını bozar. Bu bozulma önce kurumayla sonra kaşıntıyla lezyon oluşumunun kapısını açar. Egzama oluşundaki diğer faktörleri de söyle sıralayabiliriz: 

Haberin Devamı

1 - Bilhassa bebeklerde sıkça görülen egzama sebebi süt ve yumurta besin intoleransı

2 - Bazı kişiye has olan alerjik maddeler (Kontakt dermatit)

3- Kimyasal alerjenler (Deterjanlar, çamaşır suları vb.)

4- Bitkisel Alerjenler (Isırgan, incir sütü vb.)

5- Bazı ilaçlar, antibiyotikler, diyabet metabolizması ve ilaçları, lityum içeren depresyon ilaçları, kemoterapi ilaçları vb.

6 - Hepatit B ve C virüsleri

Egzama lezyonlarının stres ile alakası devamlı söylenmekte. Bu konuyu biraz açar mısınız? Stres egzama yapar mı?

Bende yıllardır şunu söylüyorum: “Stres hiç bir zaman cilt sorunlarına yol açmaz. Tam tersi cilt sorunları strese yol açar. (Lezyonlarımı insanlardan nasıl saklarım, ne giymeliyim gibi düşünceler). 6 Şubat depreminde 518 bin bina yıkıldı, 50 binin üzerinde vefat, 100 binden fazla yaralı vardı. Orada yaşanan acı ve stresi düşünsenize. İnsanlar evlerini, işyerlerini, ailelerini, yakınlarını, servetlerini kaybetmişler. Stresin en ufak bir etkisi olsa milyon kişinin bir gecede tüm vücudu lezyonlarla kaplanırdı.

Tedaviyi dermatologlar yapmalı

Egzamanın belirtileri nasıl anlaşılır?

Egzamanın teşhisi ve tedavisi dermatologlar tarafından yapılmalıdır. Cildin önce kurumasıyla başlar. Ardından kaşıntı sık görülür. Kaşıntılar lezyonları açığa çıkartır. Bu durum uyku düzenini de olumsuz etkiler. Ciltte inflamasyondan kaynaklı hafif şişlik, egzamalı bölgedeki ölü hücrelerden kaynaklı deri döküntüleri, kuruma ve kaşıntı kaynaklı kırışıklıklar, çatlaklar, ciltte yoğun hassasiyet ve ciltte renk değişimleri başlıca belirtilerdir.

Haberin Devamı

Doğru ürünü kullanmak önemli

Egzama lezyonları yaşayanlar tekrar sağlıklı cilt bütünlüğüne nasıl kavuşabilirler?

Vücutta inflamasyona yol açacak besinlerden uzak durup perhiz yapmaları gerekir. İbni Sina; ‘Hastalıkların tedavisinin ilk adımı perhizdir’ demiş. Dünyanın Bergama’da doğup büyüyen ilk eczacısı, tıp insanı Galenos; “Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun” demiştir.

2 Doğru ürün kullanmak. Doğru ürünü açıklıyorum:

Farmakoloji bilim dalı ile ilgilenen uzmanlar tarafından tasarlanıp formülize edilmeli.

Ürünün içeriklerinin farmakolojik etkileri bilinmeli.

İçeriklerin güvenlik sertifikalarına sahip olması gerekir.

Haberin Devamı

GNP şartlarında üretilmiş olmalı.

Üniversitelerde dermatolojik, biyouyumluluk, stabilizasyon, mikrobiyolojik testleri yapılmış olmalı.

Perhiz yapılıp doğru ürün kullanıldığında  sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Egzamanın ilacı doğal değil doğru ürünler

Bol bol maydanoz, tere, roka tüketin

Egzama hastalığında perhizin ve karaciğer sağlığının önemini vurguluyorsunuz. Peki, nasıl beslenilmeli, nelere dikkat edilmeli?

Atopik dermatitte hep belirttiğim gibi yüksek miktarda karbonhidrat tüketiminden uzak durulmalı. Bugüne kadar stres ve bağırsaklar baş faktör olarak gösterilmekteydi. Ancak lezyonların onarımının süratle sağlanması için sağlıklı bir karaciğere sahip olunması gerekiyor. Yüksek karbonhidratlı yiyecek ve içecekler karaciğer hücre içerisinde yağlanmaya sebebiyet veriyor. Vücudumuzda kalp ve beyinden sonra gelen, binin üzerinde enzim ve hormon üreten üçüncü organımız karaciğerdir. Bu nedenle atopik dermatitte karaciğer sağlığı çok önemlidir. Şekerli yiyecek ve içecekler, tüm unlu gıdalar, kızartmalar, alkol; karaciğer yağlanmasının baş faktörüdür. Karaciğer sağlığımız için yapılması gerekenler;

Haberin Devamı

1 Bol yeşillikler tüketilmeli (Maydanoz, roka, tere).

2 Öğlen ve akşam menümüzün yarısı bol limonlu ve zeytinyağlı mevsim salataları olmalı.

3 Sebze yemeklerine ağırlık verilmeli.

Egzamalı cildi asla oksijensiz bırakmayın!

Egzama hakkındaki doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

1.STREÇ İLE SARMAK: Egzama lezyonları asla oksijensiz bırakılmamalı. Streçle sarmak, plastik eldiven kullanarak uyumak derideki  hücreleri oksijensiz bıraktığından kalıcı hasarlara yol açacaktır. Bir hasta devamlı ayaklarındaki lezyonlar için ayaklarını streçlemişti. Oksijensizlik ayakları karartmıştı. Yürüyemiyordu, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye mahkum olmuştu. Lütfen böyle bilim dışı şeyler yapmayın.

2. DOĞAL SABUNLAR: Doğal kelimesine kanılmaması gerekiyor. Her ‘doğal’ sizin için şifa sağlayacak değildir. Kostik (NaOH) içeren sabunlara karşı çok dikkatli olunmalı. Zira kostik eti değil kemiği bile eritebilir. Belediyelerde kanalizasyon açmak için kullanılır. Kostik içeren ürünlerden uzak durulmalıdır.

3. DOĞAL YAĞLAR (Zeytinyağı, Hindistancevizi yağı, Lavanta Yağı): Bu tarz yağların kullanılması hastalığın lezyonlarını azaltmaz, tedaviye katkı sağlamaz. Sadece cildinizi nemlendirmenize yardımcı olur. Herhangi bir zararı olmaz ancak tedaviye faydası da olmaz. Yağ sürüp de kaşıntılarınız geçmeyince hayal kırıklığı
yaşamayın.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri “Egzama bulaşıcı mıdır?” sorusudur. Ancak bu noktada korkulmasına gerek yoktur. Cilt yüzeyinde oluşan ve görünümü rahatsız edici olabilen bu hastalık bulaşıcı değildir. Egzama, genellikle genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi ile ilişkilendirilen bir cilt rahatsızlığıdır. Egzama olan bir kişi, başka bir kişiye egzama bulaştıramaz.

Çocuklarda da görülüyor

Atopik dermatit genellikle bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde başlar ve çocukların yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 20’sini etkiler. Genellikle çocuk büyüdükçe düzelir ve okul çağı veya ergenlik çağında düzelebilir. Atopik dermatiti olan bazı çocukların daha kronik hastalığı olabilir. Atopik dermatit, astım veya saman nezlesi öyküsü olan ailelerden gelen çocukların atopik dermatit geliştirme olasılığı daha yüksektir. Atopik dermatitin yaygın belirtileri; kızarıklık, kuru cilt ve yoğun kaşıntı – bağışıklık sistemi, çocuğun çevresindeki bir şey tarafından tetiklenerek aşırı hızlanmaya başladığında ortaya çıkar.