12.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
GENÇ GAZETE
ZBERCİ eğitim artık günümüzde geçerliliğini yitirdi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de modern eğitim teknikleri uygulanmaya başlandı. İşte bu tekniklerin hayata geçirilmesi için “Eğitimde Değişim Hareketi” başlıklı bir proje yürütülüyor. Eğitim gönüllülerini bir araya getiren proje tüm eğitimcilerin katılımına açık. Öğretmenlerin uyguladığı ve iyi sonuçlar aldığı yeni fikirleri ve projeleri bir platformda buluşturan hareketle ilgili Doğa Koleji İngilizce Bölüm Başkanı Tuba Mumcu’dan ayrıntılı bilgi aldık.
Eğitimde Değişim Hareketi nedir?
Ezberi bir kenara bırakan, öğrenmeyi öğrenen, eleştiren, sorgulayan, değerlendiren, analiz eden ve sentezleyen bir eğitim anlayışının ülkemizde yaygınlaşmasını istiyor. Bu nedenle eğitim gönüllülerini bir araya getirerek bilgi alışverişinin yapılacağı, yeni fikirlerin ve projelerin paylaşılacağı bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Bu hareketle modern eğitim tekniklerinin yaygınlaşması hedefleniyor.
Eğitimdeki özgün fikirlerin paylaşılması ve yaygınlaştırılması isteğiyle 2010 yılında başlayan Eğitimde Değişim Hareketi her yıl artan proje başvuruları ve izleyici sayısıyla lider ve ayrıcalıklı bir eğitim platformu olmayı başardı.
Bu harekete kimler katılabiliyor?
Anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretimde yaratıcı, sıra dışı ve eğitsel uygulamaları hayata geçirdiğini düşünen tüm öğretmenler ve eğitim yöneticileri proje sunumlarıyla harekete başvurabilirler. Platform kapsamında ayrıca alanında uzman eğitimciler tarafından farklı konularda çalıştaylar da yapılıyor. Çalıştaylarda ve proje sunumlarında izleyici olarak paylaşımda bulunmak isteyen tüm eğitimciler de konferansa katılabiliyorlar.
Başvurular nasıl değerlendiriliyor?
Akademisyenlerden oluşan seçici kurul birbirinden farklı yüzlerce projeyi akademik yeterlilik, bilimsel doğruluk, özgünlük, yaratıcılık, sürdürülebilirlik, uygulanabilirlik ve ekonomik, sosyal ve akademik yararlılık ölçütlere göre değerlendiriyor. Değerlendirmeler sonucunda bu ölçütlere göre en çok beğenilen projeler, Yeni Nesil Eğitim Konferansı’nda eğitimcilerle paylaşılmak üzere seçiliyor.
Konu sınırlaması var mı?
Başvuru alanları eğitim içeriklerine göre organizasyonda eğitimin her alanından temsilcilerin seslerini duyurabilmelerine ve alanlarıyla ilgili bilgi alışverişini gerçekleştirebilmelerine olanak sağlamak amacıyla kategorize edilmiştir. Başvuru alanları gelen başvurulara, önerilere ve eğitimdeki önceliklere göre değişebilir. Başvurular ayrıca okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim ve mesleki eğitim olarak da gruplandırılmıştır.
Başvuru için son tarih nedir?
Projeye başvurular 7 Mart 2015’e kadar yapılabiliyor. Öğretmenler uyguladıkları ve sonuç aldıkları sıra dışı, ekonomik, uygulanabilir, sürdürülebilir, pedagojik projelerini detaylarıyla birlikte www.egitimdedegisimhareketi.org adresi üzerinden paylaşabilirler. 8 Mart - 20 Mart 2015 tarihlerinde proje başvuruları değerlendirilecek. Sonuçlar 21 Mart’ta ilan edilecek.
Seçilen projeler 4 Nisan’da Doğa Koleji Acıbadem Bilim Kampüsünde düzenlenecek olan 5. Yeni Nesil Eğitim Konferansı’nda eğitimcilerle paylaşılacak.
Bu kamp başka!
Avcılar Bilim Doğa Anadolu Lisesi’nde ilk kez düzenlenecek olan ‘Doğa Biyobilim Atölyesi Fizyoloji ve Biyolojik Uygulamalar Bilim Kampı’nda bilim ve doğayla ilgili tüm merak ettiklerimizi öğreneceğiz. 14 Şubat 2015’te gerçekleştirilecek bilim kampına devlet okullarından arkadaşlarımız da katılacak.
DNA’mızı çıkaracağız
Kampta, insan ve hayvan fizyolojisi, biyoteknoloji ve genetik, organ diseksiyonu, mikroskobik canlıları mikrokamerada görüntüleme ve geri dönüşüm alanlarında çalışmalar yapacağız. İki günlük kamp sonunda sertifika da alacağız.
Kampta, çevre kirliliğini önlemek için atık yağları sabun yapacak, fizyoloji atölyesinde insan ve hayvanları inceleyeceğiz. Vücudumuzun işleyişini organları yakından inceleyerek anlayabileceğiz. EMG ile sinir iletim hızı ve kas kasılmalarımızı gözlemleyerek, kas güçlerimizi ölçebileceğiz.
Bunun yanı sıra kendi DNA’mı çıkarıp saklayabileceğiz. Çok merak ettiğim Adli Tıp’ta suçluları tespit ettikleri DNA testlerini uygulayabileceğiz. Kamp hayat boyu unutamayacağımız bir deneyim olacak.
Ekmek, ne zamandır var?
Ekmek, tadı ve kokusuyla en güzel lezzet bence. Okula başlayıp “Ekoloji” dersi aldıktan sonra, bu lezzetin ne kadar eskiye dayandığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Bu derste bir tohuma 20 hasat veren bereketli buğdayın Çin’de, Roma’da, Anadolu’daki Hitit Krallığı’nda pişirildiğini öğrendim. Yine ekmeğin farklı adları olduğunu da bu derste öğrendim. Örneğin Hititler, ekmek kelimesini tam 246 ayrı kelimeyle dillerinde kullanmışlar. Öğretmenimiz araştırmamızı istediğinde, büyükannemle konuştum ve bazlama, somun, pide, tayın, tandır, yufka, peksimetin dilimizdeki eş anlamlılar olduğunu söyledi.
Bu arada ekmeğin sadece buğdaydan değil; arpa, çavdar ve mısırdan da yapıldığını, bu besin grubuna ‘tahıllar’ adını verdiğimizi de biliyorum artık.
Türkçe dersini Ekoloji dersinde de tekrar etmek bilgimin kalıcılığını sağladı. Una katılan suyun oranı, pişme süresi ve sıcaklığı ile de matematik dersindeki bilgilerimi kullanmış oldum. Konular arasında bağlantı kurarak, yaparak-yaşayarak öğrendiklerimi hiç unutmuyorum.
Deyimlere de konu olmuş
Ekmek dilimizde pek çok deyime de öznelik yapan bir kelimeymiş meğer: ‘Ekmeğini taştan çıkarmak’, ‘ekmeğine yağ sürmek’, ‘ekmeği ile oynamak’, ‘ekmek kavgası’, ‘ekmek aslanın ağzında’, ‘ne kadar ekmek o kadar köfte’ ilk aklıma gelenler...
Ekoloji dersinde ekmek yapmayı da öğrendik. Suyu, mayayı ve unu karıştırırken 10 parmağım birden yapıştı birbirine. Bir an bunun bir ekmek hamuruna dönüşmesinin güç olduğunu düşündüm. Öğretmenim sakin sakin devam etmemi söylediği, yoğurdukça kıvamlı bir hamur oldu. Bunu hissetmek, ellerimin arasından bir yiyecek çıktığını görmek beni çok mutlu etti.
Tüm belgeler tek bir yerde
Teknoloji, her geçen gün bize büyük kolaylıklar sağlayan yenilikler getiriyor. Ben de sizlere bu hafta biz kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlayan Microsoft’un OneNote uygulamasını anlatacağım.
Microsoft, Office 365 kullanıcılarının kullanımına sunduğu OneNote ile Word, Excel, PowerPoint gibi programlardan çıkan belgelerin bir araya gelmesini sağlayarak çevrimiçi bir ajanda oluşturmayı hedefliyor. Sadece belgeleri bir araya getirmekle de kalmıyor, kullanıcının özgürce düzenlemesine izin veriyor. Belgelerin yanı sıra video, resim gibi ek dosyalar eklenebiliyor ama ne var ki başka bir cihazda açıldığı zaman dosyanın orijinaline ihtiyaç duyuluyor.
İşlem de yapıyor
Programda bir konuyu, konulara ayırmaya yardımcı olacak bir sistem mevcut. Her bir Note başlıklar içeriyor, her bir başlık ise bölümler. Böylece de belgelerin karışması ya da kullanıcıya ararken zorluk çıkarması gibi bir şey söz konusu değil.
Program, el yazılarını okuma özelliği sayesinde “Çiz” bölümünde yazılanları anlayıp metin haline getirebiliyor.
Ayrıca kullanıcı, isterse resim üzerindeki yazıları okuyup metin haline dönüştürebiliyor. Yine aritmetik işlemleri yapmada yardımcı oluyor ve aynı zamanda da hesap makinesi görevi görebiliyor.
Kısacası OneNote birçok belgeyi aynı anda barındırma zorluğundan kurtarıyor. OneDrive sayesinde de bulutta depolanabiliyor. Bunların yanı sıra birçok yan program içeriyor. Office OneNote, bilgileri yönetmek yerine çalışmamıza odaklanmamıza olanak sağlıyor. Bana göre 21. yüzyıl yenilik anlayışında ihtiyaçlarımızın karşılanması için fazlasıyla yeterli ve öncü bir uygulama.
Intel Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık
-Janberk Nak - Tuzla Doğa Koleji
Teknoloji deneyim sınıfları, bilgisayar müzesi, eğitimde teknoloji desteğiyle deneyerek ve yaşam boyu öğrenme metodolojilerini hayata geçirmemize imkân sağlayan Tuzla Kampusu’nda dünya devlerini ağırladık. Doğa Koleji’nin 1 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Tuzla Teknoloji Kampusu’nun ilk öğrencileri olarak, eğitimde en iyi yöntemlerin paylaşılabilmesi ve farklı kültürleri bütünleştirme amacıyla her yıl Avrupa’nın farklı şehirlerinde düzenlenen Intel Eğitim Zirvesi’ne ev sahipliği yaptık. İlk kez İstanbul’da okulumuzda düzenlenen zirveye Intel Başkan Yardımcısı John Davies, Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, Intel Labs Avrupa Başkan Yardımcısı Brain Quinn ve Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın olmak üzere 100’ün üzerinde konuk katıldı.
Okulumuzdaki bilgisayar-işlemci müze katını ve deneyim odalarını gezen John Davies, dünyada birçok okul gezdiğini ancak bu kadar donanımlı deneyim odaları ve müzeye sahip olan bir okul ve eğitim anlayışı görmediğini söyledi.
Doğa’da bir gün
Doğa Koleji’nin doğayla iç içe sunduğu ve alternatif eğitim sisteminin tüm yönleriyle anlatıldığı “Doğa’da Bir Gün” adlı belgesel çekildi. Yönetmenliğini sunucu, oyuncu, fotoğrafçı Okan Bayülgen’in üstlendiği belgeselin çekimleri Beykoz Doğa Koleji’nde gerçekleşti. Öğrencilerin hayvanlarla, bitkilerle, tarımla kısacası doğayla kurdukları etkileşimi gözler önüne seren belgesel, “Kuşlar Kanatlı Uygarlık” ve “Okyanuslar” belgeselleriyle birlikte sokak hayvanları yararına tüm D&R mağazalarında.