GündemE-Devlet sistemine giriş için şifre nereden alınır?

E-Devlet sistemine giriş için şifre nereden alınır?

05.09.2015 - 09:03 | Son Güncellenme:

Kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

E-Devlet sistemine giriş için şifre nereden alınır

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları devlet kurumları ile olan işlerini internet üzerinden yapabilmek için devlet E-Devlet platformunu kurmuştur. Bu platform sayesinde vatandaşlar devlet ile ilgili olan işlerini internet üzerinden online olarak yapabilmektedir. Devlete bağlı çoğu kurum ve kuruluşun internet uygulamaları bu sistem altında toplanmıştır. Bu sisteme giriş yaparak bütün kurum ve kuruluşların internet uygulamalarına toplu bir şekilde internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Devlet bu sistemi kurarken vatandaşların devlet dairelerinde olan işlerini internet üzerinden yapmalarını amaçlamıştır. Bu sistem ile birlikte vatandaşlar internet üzerinden online olarak işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Böylelikle devlet dairelerinde oluşan sıra ve kuyruklar azalmıştır. Bu sistemin ana sayfasında E-Hizmetler, kamu kurumları ve belediyeler olmak üzere 3 ana bölüm bulunmaktadır.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

E-Hizmetler bölümünde sisteme kayıtlı olan bütün kurumların internet uygulamaları bulunmaktadır. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptığınızda sol tarafta bulunan harflerden birisini seçerek kolay bir şekilde işlem yapacağımız kuruluşa ulaşabilirsiniz. E-hizmetler bölümünde üst tarafta bulunan seçenekler ile hizmetleri bölüm olarak ayırabilirsiniz. Tüm hizmetler linkinde sisteme kayıtlı olan tüm hizmetleri görebilirsiniz. Belediye hizmetleri bölümünde sisteme kayıtlı olan belediyeler ile ilgili yapabileceğimiz bütün işlemleri görebilirsiniz.

Şirketler bölümünde ise sistemde kayıtlı olan bütün şirketlere ulaşabilirsiniz. Avea, digitürk, superonline, türkcell, vodafone gibi şirketler ile abonelik, borç ve alacak sorgulama işlemlerini E-Devlet sistemi sayesinde yapabilirsiniz. E-Hizmet bölümünde bulunan sık kullanılan hizmetler bölümünde vatandaşların sistemde en çok kullandıkları hizmetleri görebilirsiniz. Sık kullanılan hizmetler kısmında Adalet Bakanlığında mahkeme dava dosyası sorgulama, adli sicil kaydı sorgulama, Emniyet Genel Müdürlüğünde trafik cezası sorgulama, araç sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığında vergi borcu sorgulama, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde 3 günlük hava tahmini, Sosyal Güvenlik Kurumunda emekli aylık bilgisi, hizmet dökümü, Merkez Bankası günlük döviz kurları ile ilgili işlemleri görebiliriz ve yapabilmekteyiz.

Haberin Devamı

E-Devlet adı altında verilen hizmetler 3 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar vatandaş, devlet ve iş başlıklarıdır. Vatandaş başlığının alt dalları da; eğitim, iş ve kariyer, doğum, aile, sağlık, kültür ve sanat, trafik, yasal işlemler ve eğitim gibi işlemlerdir. Devlet kategorisi altında yapabileceğim işlemler ise; Tarihimiz, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, TBMM, bilim ve teknoloji, eğitim, enerji, doğal kaynaklar, kültür ve turizm gibi kurumsal işlemlerdir. İş kategorisi altında yapılabilecek olan işlemler de; işletmelerin büyümesi ve gelişmesi, kuruluş ve feshi, dış ve elektronik ticaret, yatırım ve sermaye gibi işlemleri yapabilmekteyiz.

Haberin Devamı

E-Devlet internet sistemine giriş yapabilmek için ilk olarak internet sayfasına giriş yapılır. Sisteme giriş yapabilmek için ilk olarak sitenin sağ üst tarafında bulunan sisteme giriş linki tıklanmalıdır. Karşımıza Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi gelecektir. Sisteme giriş yapabilmek için uygulamada 4 farklı yol vardır. Sisteme giriş en kolay şekilde E-Devlet şifresi ile olandır. E-Devlet şifresi seçeneği ile sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve şifrenizi girmelisiniz. Mobil imza seçeneğini seçtiğiniz zaman cep telefonunuza ve hattınıza kayıtlı mobil imzanızın sisteme kayıtlı olması lazımdır. Mobil imza seçeneğini avea ve türkcell hat sahibi olan vatandaşlarımız kullanabilmektedir. T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı girdikten sonra GSM operatörünüzü avea veya türkcell olarak seçmelisiniz.

Elektronik imza seçeneğiyle giriş yapmak isterseniz şahsınıza ait elektronik imza kartınız ile kimliğinizin sistemde kayıtlı olması gereklidir. Eğer sisteme kayıtlı ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçmelisiniz. Bu işlemlerin ardından sisteme giriş yapabilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş yapabilmek için sisteme kayıtlı olan T.C. kimlik kartınız olmalıdır. Sisteme T.C. kimlik kartınızı okuttuktan sonra sisteme giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar daha rahat bir yol olduğu için genellikle E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğini kullanmaktadır. Bu seçenek ile giriş yapmak için sisteme T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi girmelisiniz. Eğer şifreniz yok ise şifrenizi alma işlemi çok basittir. şifrenizi alabilmek için öncelikle T.C. kimlik numaranızın bulunduğu herhangi bir nüfus kağıdına ihtiyacınız vardır. T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL gibi bir ücret karşılığında şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numarası ve şifreniz girilmelidir.