19.11.2015 - 21:28 | Son Güncellenme:
Modern teknolojiyle birlikte kamu kurumları tarafından dijital platform üzerinde her kamu işlemine özel online kamu hizmet sayfa ve uygulamaları vatandaşın hizmetine sunuluyor. Günümüzün modern çağında akıllı telefonlar ve bilgisayarlar internete erişimi kolaylaştırırken, aynı zamanda da internetin yaşamın her alanında etkin bir rol üstlenmesine yol açıyor. Ancak dijital platform üzerinde vatandaşlara sunulmakta olan online kamu hizmet uygulama ve sayfalarının farklı adreslerde ve portallarda bulunuyor olması vatandaşın bu hizmetlerden yararlanmalarını zorlaştırıyor veya haberinin olmamasına yol açabiliyor. Bu durumun yarattığı online hizmet karmaşasını ortadan kaldırabilmek amacı ile Başbakanlık tarafından e-Devlet sistemi geliştirilerek, internetteki tüm online hizmetler tek bir portal içerisinde bir araya toplandı.
Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Başbakanlık bünyesinde hizmet vermekte olan sanal devlet portalı vatandaşların kamu kurumları tarafından dijital platformda hizmete açılan online kamu hizmetlerine tek bir adresten en kolay ve en hızlı şekilde ulaşabilmesini sağlıyor. Son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile birlikte yaygınlaşan internet kullanımının getirdiği kolaylıklar ve avantajlar dışında olumsuz durumlar dolayısıyla da internette güvenli online kamu işlemleri için sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden yüksek güvenlikli giriş yöntemleri kullanılıyor. Vatandaşların kimlik bilgileri, iletişim bilgileri ve adres bilgileri gibi son derece hassas vatandaşlık bilgilerinin yanı sıra kamu kurumlarının online hizmet uygulamalarında yapılabilen resmi işlemler nedeni ile günümüz modern teknolojisinin sağladığı yüksek güvenlikli sistemler kullanılıyor. Dijital platform üzerinde bulunan e-Devlet portalına son derece pratik bir şekilde bulunduğu her yerden erişim sağlanabiliyor.
Akıllı telefonlar veya bilgisayarlar aracılığı ile internete erişim sağlanabilen her yerden sanal devlet portalı e-Devlet sistemine turkiye.gov.tr adresinden son derece pratik bir şekilde erişim sağlanarak, kamu kurumlarının online hizmet uygulamalarından, kamu işlemlerini pratik ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Günümüzün modern çağında gelişmiş ülkelerde vatandaşların kamu kurumları ile olan pek çok işlemini dijital kamu hizmetlerinden yararlanarak yapabilmeleri vatandaşların internet hız ve kolaylığında kamu işlemlerini gerçekleştirebilmeleri sağlanabiliyor. Bu sebeple de internetin her geçen gün daha geniş kesimlere ulaşmaya devam etmekte olduğu Türkiye’de kamu kurumları tarafından vatandaşlara sunulan kamu hizmetlerinde de internet altyapısı kullanılarak, vatandaşa dijital hizmetler sunuluyor. Kamu kurumlarının bu dijital hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getirmekte olan sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden kamu işlemlerini gerçekleştirebilmek için kimlik doğrulama yapılması gerekiyor. Vatandaşlar dijital platform üzerinde turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlayabildikleri sanal devlet portalında kimlik doğrulama işlemlerini ‘sisteme giriş’ sayfasından gerçekleştirebiliyor.
Dijital platform üzerinde e-Devlet sistemi kimlik doğrulama işlemlerinde 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden herhangi birisini kullanarak kimlik doğrulama işlemlerini gerçekleştirebilme imkanı bulunuyor. Kimlik doğrulama işlemlerinde vatandaşa ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapılabiliyor. E-Devlet portalı üzerinde kullanılabilen ilk giriş yöntemi olan e-Devlet şifresi en yaygın şekilde kullanılan giriş yöntemi olurken aynı zamanda da tüm Türkiye’deki PTT şubelerinden cüzi bir ücret karşılığında kimlik ibrazı ile bir kere alınabiliyor ve daha sonra sisteme giriş esnasında kişisel bir şifre ile değiştirilebiliyor. Sanal devlet portalı üzerinde yer alan bir diğer giriş yöntemi olan mobil imza ile giriş sırasında kullanılmakta olan mobil imza ile GSM operatörlerine yapılan bireysel başvurular aracılığı ile alınabilirken, aylık olarak ücretlendirilmektedir.
Sanal devlet portalı giriş yöntemlerinden üçüncüsü olan elektronik imza ile giriş yönteminde kullanılan elektronik imza ise vatandaşlar tarafından Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan Elektronik Sertifika Sağlayıcıları aracılığı ile alınabiliyor. Ancak bu e-imza hizmetinde de aylık ve yıllık olarak belirli oranlarda ücretlendirme bulunmaktadır. Bu giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak, sanal devlet portalı üzerinde bulunan kamu işlemlerini gerçekleştirebilmek için gerekli olan online kimlik doğrulama işlemini en kolay şekilde gerçekleştirebilme imkanına sahip olunabiliyor. Böylelikle günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumları ile olan işlemlerinde devlet kurum binalarında uzun saatler harcamak zorunda kalmadan haftanın 7 günü 24 saat kamu işlemlerini internete erişim sağlanabilen her yerden sanal devlet portalı kimlik doğrulaması yaparak, gerçekleştirebilme imkanına sahip olunabiliyor.