04.08.2015 - 09:57 | Son Güncellenme:
Kamu kurumları ile ilgili işlemlerinizi ilgili kuruma kadar gitmeden yapabileceğiniz sanal bir uygulama olan e-devlet, aslında devletin kısa yolu olarak adlandırılabilir. Faturalarınızı ödeme işlemlerinizi de bu sistem aracılığı ile yapabileceğiniz gibi, örneğin tapu ile ilgili bir takım bilgi alış veriş işlemlerinizi de bu sistem aracılığı ile yapabilmeniz mümkün olacaktır. Bu sistem aracılığı ile yapabileceğiniz diğer bazı işlemler; vergi borcu sorgulama ve ödeme, araç sorgulama, plaka sorgulama, döviz kuru sorgulama, Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci bilgi sistemi işlemleri gibi sıralayabiliriz. Hatta henüz çok yakın zamanlarda faaliyet göstermeye başlayan diğer yeni uygulamalar da;diploma sorgulama, yurt başvurusu ve kayıt işlemleri ile e-kayıt üniversite kayıt işlemleri şeklindedir.
ÜNİVERSİTE E-KAYIT İÇİN TIKLAYINIZ!
İnternet ağının olduğu her yerde, işte, okulda ya da yolculuktayken, hemen her yerde, sisteme ulaşabilirsiniz. Sistemi kullanabilmek için ise bir takım şifre türlerinden birini kullanmanız gerekmektedir. Uygulamaya giriş yapılması amacı ile hazırlanan bu şifre türleri şu şekildedir; e-devlet şifresi, Mobil imza, Elektronik imza ve son olarak, T.C Kimlik Kartı. Bu şifre türlerinin her biri ile sisteme giriş yapabileceğiniz gibi, en basit ve hızlı şekilde şifres ile giriş yapabilmeniz mümkün olacaktır. Şifreyi ise, PTT şubelerinden birine giderek, burada ilgili görevliye T.C kimlik numaranızı ve diğer kimlik kartı bilgilerinizi vererek, alabilirsiniz.
Sistem içerisinde yer alan bazı uygulamaları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
E-kayıt işlemleri:
Bir E-Devlet sistemi uygulaması olan e-kayıt işlemleri; üniversiteyi henüz yeni kazanmış olan öğrencilerin (sadece devlet üniversiteleri olmak üzere) kazandıkları üniversiteye gitmeden, internet üzerinden online olarak, üniversite kayıt işlemlerini yapabilmelerine olanak sağlayan bir sistemdir. E-kayıt işlemleri daha bu sene ilk defa uygulanmaya başlanmıştır. Daha çok yeni bir uygulama olan e-kayıt sistemi, şimdilik sadece 32 adet devlet üniversitesinde faaliyet göstermektedir. Yükseköğretim Kurumu tarafından koordine edilen e-kayıt işlemleri için belirlenmiş olan tarihler ise, 28 Temmuz-5 Ağustos şeklindedir.Üniversite adayı öğrenciler, e-kayıt sistemine https://www.turkiye.gov.tr/web adresini kullanarak giriş yapabilirler.
E-kayıt sistemine giriş yapabilmek için izlemeniz gereken işlem aşamalarını aşağıda anlatmış olduğumuz gibi yapabilirsiniz;
· E-kayıt sistemi aracılığı ile üniversite kaydı yaptırmak için ilk önce, https://www.turkiye.gov.tr/adresine giriş yapınız.
· Daha sonra, e-kayıt işlemleriniz için, burada bulunan bölümler içinden ‘e-hizmetler' yazan kısma geliniz.
· Sonrasında burada bu bölümün hemen altında yer alan ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı' başlığına geliniz.
· Son olarak burada, ilgili tarihlerde faaliyete geçecek olan ‘Üniversite E-Kayıt' seçeneğini tıklayınız.
Bu şekilde, sistem üzerinden faaliyet gösteren e-kayıt sistemini kullanarak, üniversite kayıt işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Bu sene ilk defa faaliyet gösteren e-kayıt sisteminin hizmet sunduğu 32 devlet üniversitesi ise şu şekildedir;
Adıyaman Üniversitesi,
İstanbul Üniversitesi,
Afyon Kocatepe Üniversitesi,
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi,
Akdeniz Üniversitesi,
Kafkas Üniversitesi,
Anadolu Üniversitesi,
Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Atatürk Üniversitesi,
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi,
Batman Üniversitesi,
Kastamonu Üniversitesi,
Bitlis Eren Üniversitesi,
Kilis 7 Aralık Üniversitesi,
Bozok Üniversitesi,
Necmettin Erbakan Üniversitesi,
Bülent Ecevit Üniversitesi,
Ordu Üniversitesi,
Çankırı Karatekin Üniversitesi,
Orta Doğu Teknik Üniversitesi,
Çukurova Üniversitesi,
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi,
Erzincan Üniversitesi,
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi,
Erzurum Teknik Üniversitesi,
Siirt Üniversitesi,
Gaziosmanpaşa Üniversitesi,
Sinop Üniversitesi,
İnönü Üniversitesi,
Süleyman Demirel Üniversitesi,
İstanbul Medeniyet Üniversitesi,
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi.
Sisteminin diğer uygulamaları ise şu şekildedir;
· İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri; bu işlemler için önceden notere gitmeniz gerekmekteydi. Bu sisteminin gelmesi ile birlikte artık notere gitmenize gerek kalmamaktadır. Eğer mobil imza, e-imza ya da şifrenizden bir tanesi mevcut ise bu tür işlmelerinizi artık sistem üzerinden yapabilirsiniz.
· Çay-kur Üretici Sorgulama; sistemin kurulması ile birlikte artık ÇAYKUR çay üretici belgesinin var olup olmadığını sistem yardımı ile öğrenebilirisiniz.
· DASK Poliçe Sorgulama; deprem poliçenizi sorgulama konusunda sistem size yardımcı olacaktır. DASK kapsamı altında olan ortalama 5.8 milyon evin raporlarına sistem üzerinden ulaşabilirsiniz.
· Sürücü Belgesi Ceza Puanı; sistem ile birlikte artık sürücü belgeniz üzerinde ceza olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.
· Vergi Borcu Sorgulama; artık vergi borcunuzu e-devlet sistemi yardımı ile öğrenebilirsiniz.
· Muhtaçlık Başvurusu; muhtaçlık konusunda başvurularda da e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmek içinde önce sisteme başvurmanız gerekmektedir.
· Genel Sağlık Sigortası; genel sağlık sigortası sağlık hizmetlerinden yaralanamayan vatandaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmamaları için kurulmuştur. Hizmetten yararlanmak için sistemi kullanabilirsiniz.
· İşsizlik Ödeneği; bu ödenek hastalığı nedeniyle çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın bu süre zarfında mağdur olmamaları için ödenen ücrettir. Ödemelerin yapılıp yapılmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
· Deniz Ruhsat Sorgulama; deniz ruhsat sorgulamı işlemi içinde sistemi kullanabilirsiniz.
· Sevk Edilecek Eğitim Merkezi; askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınız konusunda merak ettiklerinizide yine sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
· Adres Değişikliği Bildirimi; bu tür işlemlerinizide yine sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirisiniz.
· Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama; aile hekimininizin kim olduğunu merak ediyorsanız sistem size yardımcı olacaktır.
· GSS Tescil Kaydı; genel sağlk sigortasına tescil kaydınızın olup olmadığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
· 4A Emeklilik Kesintileri; emekli maaşınız normalden düşük geliyor ise bunun nedenini sistemden öğrenebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızın oranına bakabilirsiniz. Neden kesinti yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
· 4A Emekli Aylık Bilgisi; emekli aylığı hakkında merak ettiğiniz her şeyi sistem üzerinden öğrenebilir gerekli duyduğunuz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
· 4A Hizmet Dökümü; 4A Hizmet Dökümü sayesinde işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi ve ne kadar prim yatırdığınızı öğrenebilirsiniz.
· 4B Borç Durumu; sistemin borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz
· 4B Emekli Aylığı Kesintileri; bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığında neden kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.
· 4B Aylık Bilgisi; uygulama bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylığı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
· 4B Tescil Kaydı; BAĞ-KUR ile ilgili tescil kaydınıza bu uygulamadan ulaşabilirsiniz.
· 4C Emekli Aylığı Kesintileri; emekli sandığı ile ilgili alınan maaşlarda neden kesinti yapıldığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
· 4C Emekli Aylık Bilgisi; bilgi amaçlıdır. Emekli sandığı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
· 4C Tescil Kaydı; emekli sandığı ile ilgili tescil kaydınıza bakabilir. Gerekli olan sorgulatmaları yapabilirsiniz.
· Bireysel Emeklilik İşlemleri; bireysel emeklilik işlemlerini bu sistem üzerinde rahat ve zorlanmadan kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
· KYK Yurt ve Burs Başvurusu Sorgulama; üniversitelerden öğrenim gören öğrencilerimize sağlanan burs ve yurtimkanlarının sonuçlarını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.
Sistem şifrenizi daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, PTT şubelerinden 2 TL karşılığında alabilirsiniz.
Şifreyi unutmanız durumunda yeni bir şifre almanız gerekmektedir. Yine PTT şubelerinden ama bu defa 4 TL karşılığında şifrenizi alabilirsiniz.