25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ - Merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından kentin 10 farklı noktasına, 200 civarında çadır kuruldu. Evleri hasar gören ya da deprem korkusu yaşayan vatandaşlar geceyi çadırlarda, araçlarda ve spor salonlarında geçirdi. Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, “AFAD ekiplerimiz vatandaşlarımızı 10 noktada çadır kentlere yerleştirdi” dedi.
Deprem korkusu sebebiyle çadırda bile olsa çoğu vatandaş gece uyuyamadığını söyledi. İki çocuğu ve ailesiyle çadırda kalan Meryem Yıldız, “Hava soğuktu, küçük çocuklarımız var zordu. Yine şükür hayattayız” dedi. Zor bir gece geçirdiklerini söyleyen Fatma Kayalar da “Çocuklara bir şey olur kokusuyla eve giremedik. Duvarlarımız çatladı, eşyalarımız paramparça oldu” diye konuştu. Muteber Gedik (63) de “Evimizde olsak korkudan uyuyamazdık” dedi.
Geceyi dışarda geçirdiğini söyleyen Metin Arslan, “Artçı sarsıntı olunca panikledim ve dışarı çıkmaya çalıştım. Elektrik kesilince başımı duvara vurdum ve yaralandım” derken Arife Çoşkun, “Apartmanlarımız ayakta ama eşyalarımızın hepsi yıkıldı. Korkudan evlere giremiyoruz” dedi. Geceyi halkın kullanımına açılan spor salonunda geçirenler de vardı. Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü merkez ve ilçe tesislerinde toplam 1000 kişinin ağırlandığı öğrenildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün depremin merkez üssü Gölyaka’da incelemelerde bulundu.
Depremde hasar gören ev ve iş yerlerinin yanı sıra Büyük Melen Çayı yakınlarında göletin etrafındaki toprak alanda çatlaklar oluştuğu gözlendi. Gölyaka’ya 8 km uzaklıktaki alanda meydana gelen çatlakların yaklaşık 15 metre uzunluğunda ve 40 santimetre derinliğinde olduğu görüldü. Düzce merkeze bağlı Yayakbaşı Köyü’nde de toprakta oluşan geniş yarıkların görüntüsü, görenleri şaşkına çevirdi.
AFAD: 240 artçı meydana geldi
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 5.9’luk depremin ardından ikisi 4’ün üzerinde 240 civarında artçı sarsıntı meydana geldiğini açıkladı. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, Düzce’de 37, İstanbul’da 2, Bolu’da 14, Zonguldak’ta 10, Sakarya’da 26 ve Bursa’da 4 kişi olmak üzere yaralanan toplam 93 kişiden 16’sının tedavisi hastanelerde sürüyor. AFAD Düzce İl Başkanlığı’na 1 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildiği öğrenildi.
Öte yandan depremde hasar gören kamu binalarından biri de Cumayeri Belediye Binası oldu. Belediye binasının kullanıma kapatıldığı belirtildi.
Tuzla buz oldu
Gölyaka merkezli deprem Sakarya’yı da etkiledi. En çok hasarı ise iş yerleri aldı. Akyazı Sanayi Sitesi’nde bulunan bir cam dükkânında bulunan birçok ürün tuzla buz oldu. 1999 depreminde de camcılık yaptığını ve dükkanının bu kadar hasar almadığını ifade eden İlyas Gökçeağaç, yaklaşık 50 bin liralık zararının oluştuğunu söyledi.
Adliye pazartesi açılacak
Depremde dış cephesi hasar gören Düzce Adliyesi’ni ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Binanın ana yapısında herhangi bir sıkıntı olmadığını gözlerimizle gördük. Tadilat yapılması gereken yerler var, hızlıca halledecekler. Pazartesi sabah itibariyle normal faaliyetlerini sürdürecek” ifadelerini kullandı. Bozdağ, deprem sonrası asılsız paylaşımlara ilişkin adli sürecin cumhuriyet savcıları tarafından işletildiğini söyledi.
Depremzedelere taşınma, eşya ve kira yardımı yapılacak
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Düzce’de yaşanan 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Hasar tespit komisyonu kurulduğunu açıklayan Bakan Soylu, şunları söyledi:
“19 bölgede çadır alanları oluşturduk. Gençlik merkezleri kapalı spor salonları açıldı ve misafir edildiler. 20 bine yakın battaniye, 600’e yakın ısıtıcı dağıtıldı. 23 bin 265 kişiye sıcak yemek verildi. Toplam 27 milyon liralık ödenek ulaşmış oldu. Ağır hasarlı konutlarımız var. Ağır hasarlı konutlarda eşyasını almadan çıkıyorsa 90 bin liraya kadar eşya yardımı yapacağız. 30 bin lira kira ve taşınma yardımı gerçekleştireceğiz. Kiracılar varsa 15 bin liraya kadar taşınma yardımı gerçekleştireceğiz. Konteynera geçiyorsa 15 bin liraya kadar yardımda bulunulacak. Eşya hasarlarının 5 bin liraya kadarı karşılanmış olacak. Çatı hasarları ile ilgili de 5 bin liradan 15 bin liraya kadar karşılayacağız. Az hasarlı yapılar var. 3 bin-5 bin-7 bin civarında destek olacağız. Esnaflarımızı da yalnız bırakmayacağız.”
Bakan Kurum da “Yüzde 70’e yakın hasar tespit yapılmış oldu. Toplamda 4 bin 316 binada hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Düzce genelinde yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina ve 134 bağımsız bölüm tespit edildi. Gölyaka’da 2 merkezde 4 olmak üzere 6 binamızı acil yıkılacak olarak belirledik. Belediyelerimizin altyapı çalışmalarını yapması için 10 milyon kaynak aktarıldı. İlk evim projesiyle bin 100 konut inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.