GündemDünyanın işi çocukların sırtında!

Dünyanın işi çocukların sırtında!

13.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada 168 milyon çocuk, okula gitmek yerine çalışmak zorunda kalıyor. En fazla sömürü Hindistan’da yaşanırken 85 milyon çocuk gelişimlerini doğrudan etkileyen tehlikeli işlerde çalıştırılıyor...

Dünyanın işi çocukların sırtında

Birleşmiş Milletler’in (BM) dünyada giderek artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve buna engel olmak amacıyla 12 Haziran’ı Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan ettiği 2002 yılının üzerinden 15 sene geçmesine rağmen çocuk iş gücü sorununa çözüm bulunabilmiş değil.

Haberin Devamı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çocuk İşçiliğinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Program (IPEC), 6 Haziran’da çocuk işçiliğinin ve zorla çalışmanın önlenmesi için düzenlediği uluslararası programın ardından bir rapor yayımladı. Raporda, çocuk işçi sayısının son 10 yılda üçte bir oranında düşerek 246 milyondan 168 milyona gerilediği ancak bu durumun çeşitli bölgelerdeki silahlı çatışmalar ve doğal felaketlerin yol açtığı göç ile göç sonrasında oluşan ekonomik ile politik sorunlar yüzünden yeniden artmaya başladığı ifade edildi.

Dünyanın işi çocukların sırtında
Rapora göre, çalışmak zorunda kalan 168 milyon çocuktan 100 milyonu erkek, 68 milyonu kız. Çocuk işçilerin 140 milyonu 5 ila 14, 28 milyonu ise 5 ila 17 yaş arasında. Bu çocuklardan 85 milyonu tehlikeli işlerde çalışıyor.

En çok çocuk işçinin yer aldığı tarım sektöründe yüzde 59’luk oranla 90 milyon çocuk çalıştırılıyor. Bu sektörü yüzde 32 ile hizmet sektöründe yüzde 7 ile imalat sektörü izliyor.

Haberin Devamı

Hindistan 1. sırada

Çocukları Kurtarın Vakfının (Save The Children), “Çalınan Çocukluklar” başlıklı raporunda, en çok çocuk işçinin Hindistan’da bulunduğuna işaret edildi. Ülkede 31 milyon çocuk, sabahtan akşama uzun süreler çalışmak zorunda kalıyor.

Çocuk işçiliğinde Hindistan’ı Sahraaltı Afrika bölgesi ülkeleri izliyor. Rapora göre, Mali’de yaşayan çocukların yüzde 56’sı, Benin’de yüzde 53’ü, Gine-Bissau’da yüzde 51’i, Somali’de yüzde 49’u ve Kamerun’da yüzde 47’si işçi.

Türkiye’deki çocuk işçi sayısı bir milyonu aştı

Çocuk işçiliği sorunuyla mücadele için risk altındaki çocuklara yönelik çalışmalar yürüten insani yardım kuruluşu Hayata Destek’in Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Karaosmanoğlu yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018’i “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan etmesini önemsediklerini belirterek “İşyerleri ve tarlaların denetlenmesini ön plana çıkaran, ilgili devlet kurumlarındaki müfettişlikleri kuvvetlendiren, okuldaki devamsızlıkların takip edilmesini önceliklendiren, bu alandaki kanun ihlallerini kapsayan yaptırımları artıran eylem planını doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Yüzde 64 artış

12 Haziran’ın, Birleşmiş Milletler tarafından 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edildiğini belirten Karaosmanoğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“12 Haziran, milyonlarca çocuğu oyunlarından, okullarından, akranlarından ayrı düşüren ve erken yaşta çalışmaya mecbur bırakan şartların tanımlanması, kamuoyunda duyarlılığın artırılması ve ortadan kaldırılması adına önemli bir tarih. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre dünyada 200 milyona yakın çocuk işçi var. Ülkemizde sayılarının 1 milyonu geçtiği tahmin edilen çocuk işçilerin yüzde 57’si tarımda, yüzde 27’si hizmet sektöründe, yüzde 16’sı sanayide çalışıyor. Geçim dertlerinden ötürü, ailelerine ekonomik destek vermek zorunda kalan çocukların sayısındaki artış, okula devam ederken çalışmak zorunda kalan çocukların oranına 2006-2012 döneminde yüzde 64’lük bir yükseliş olarak yansıyor. Bu durum, kız çocuklarının eğitimden kopma oranlarına bakıldığında çok daha belirgin.”

Suriyeliler hem mülteci hem işçi

UNICEF Türkiye Temsilciliği, Türkiye’deki pek çok Suriyeli çocuğun tarımda mevsimlik işçi olarak ve tekstil, gibi alanlarda çalıştığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ürdün’de bulunan 60 bin Suriyeli çocuk, zor ve tehlikeli işlerde çalışıyor, şiddet ve istismara maruz kalıyor.

2016’da 56 çocuk işçi can verdi

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Sorumlusu ve Baro Genel Sekreteri İlge Erol, çocuk işçiliği sorununa dikkat çekti. Erol şunları söyledi:

“İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi verilerine göre iş kazası sonucu hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı her geçen gün artIyor. 2016 yılında 56 çocuk iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiştir. İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak, çocukların tehlikeli işlerde çalıştırılmamaları, eğitimlerinin, sağlıklarının ve gelişimlerinin zarar görmemeleri için tüm kamu otoritelerini göreve davet ediyoruz.” (DHA)