GündemDünya’nın ikizi bulundu

Dünya’nın ikizi bulundu

19.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Yeni bir Dünya’ arayışı son bulmak üzere... Kepler teleskobu tarafından keşfedilen gezegen büyüklük olarak Dünya’ya oldukça benziyor

Dünya’nın ikizi bulundu

Uzun yıllardır astronomlar tarafından sürdürülen ‘yeni bir Dünya’ arayışı sonuç vermiş olabilir. Kepler teleskobu tarafından keşfedilen ve ‘Kepler-186f’ adı verilen gezegenin, bir yıldız etrafındaki ‘yaşanabilir alan’ içinde bulunduğu ve büyüklük olarak Dünya’ya çok yakın olduğu açıklandı. Dünya’nın 1.1 katı büyüklüğündeki gezegen, Güneş Sistemi’nin dışında sıvı suyun bulunduğu ilk gezegen olabilir. Dünya’dan 490 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kepler-186f’nin bugüne dek uzay araştırmaları esnasında keşfedilen en yaşanabilir gezegen olduğu ifade ediliyor.

‘Hayat arayışı için ilk fırsat’
NASA’ya bağlı olarak çalışan SETI Enstitüsü’nden Elisa Quintana’nın önderliğindeki bir grup astronom tarafından keşfedilen gezegende yaşam bulunma ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Bu keşfin önemi de burada yatıyor. Bugüne dek Kepler teleskobu kullanılarak yüzlerce gezegen keşfedilmesine rağmen, bu gezegenlerin çoğu ya çok büyük ya da yıldızlarına çok uzakta bulunuyordu. ‘Goldilock alanı’ ya da ‘yaşanabilir alan’ olarak tanımlanan bölge, bir yıldızla gezegenin arasında bulunması gereken uzaklığa işaret ediyor. Bu uzaklığın çok fazla ya da çok az olması gezegendeki sıcaklığı belirlediğinden, yaşam bulunma ihtimalinin en önemli göstergesi olarak görülüyor.
Araştırmada yer alan isimlerden Doktor Steve Howell, yaptığı açıklamada, Kepler-186f’nin ‘Güneş Sistemi’miz dışındaki hayat arayışı için ilk fırsatımız olabileceğini’ ifade etti.