14.03.2011 - 01:54 | Son Güncellenme:
TAHSİN AKSU
Aralarında Milliyet muhabiri Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da bulunduğu gazetecilerin Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanması ve birçok gazeteci hakkında yürütülen soruşturmalar, meslektaşları tarafından protesto edildi.
CHP, İşçi Partisi ve İstanbul Barosu’nun da destek verdiği yürüyüşe CHP milletvekilleri Çetin Soysal, Mehmet Sevigen, Necla Arat, BDP milletvekili Akın Birdal, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, sanatçı Arif Sağ ile tutuklu gazeteciler Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık, ağabeyi Bülent Şık, Barış Terkoğlu’nun eşi Özge Terkoğlu’nun da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı.
92 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP) organize ettiği yürüyüşte, “görevli” yazılı kol bandı takan gazeteciler düzeni sağladı. Bazı gazetecilerin çocuklarıyla birlikte katıldığı yürüyüşte, “TCK 301 değişsin”, “Hepimiz Ahmet’iz, hepimiz Nedim’iz”, “Gazeteciysen boyun eğmeyeceksin, boyun eğeceksen gazeteciyim demeyeceksin” yazılı dövizler taşındı.
Yabancı gazeteciler de katıldı
“Özgür basın susturulamaz”, “Ahmet, Nedim omuz omuza”, “Dokunan yansa da dokunacağız” şeklinde sloganlar atıldı. Çok sayıda yabancı basın mensubunun da ilgi gösterdiği yürüyüşte, en ön sıradaki gazeteciler kırmızı beyaz renkli bir zincir tuttu. Zincire tutuklanan gazetecilerle ilgili haberlerin bulunduğu gazeteler asıldı. Aralarında Sedat Ergin’in de bulunduğu bazı gazeteciler ağızlarına siyah bant taktı.
Alkışlar eşliğinde Taksim Meydanı’na gelen grup adına bir açıklama yapan Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı Ercan İpekçi, şunları söyledi:
“Gazeteciler yargılanmaktan, tutuklanmaktan korktukları için değil, halkın sesinin kısılmasından, bilgi edinme hakkının engellenmesinden derin kaygı duydukları için bugün sokaklarda haykırıyorlar. Halka gerçekleri anlatan, araştıran, soran, eleştiren meslek ilkelerine uygun nitelikli yayınların önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Yargısız infazlara, hakaretlere değil doğrulara gerçeklere, bağımsız ve tarafsız yayıncılığa özgürlük istiyoruz.”
‘Onurlarıyla dönecekler’
Ercan İpekçi, halen cezaevlerinde 68 basın emekçisi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “150’ye yakın gazeteci cezaevine girme tehdidi altında bulunuyor. Bu utanç ne gazetecilere ne de bu ülkenin halkına aittir, ülkeyi yönetenlere aittir. Meslektaşlarımız onur madalyalarını hak etmek için çile çekiyorlar. Sizlerden uzaktalar, yakında göğüslerinde ömür boyu taşıyacakları onurlarıyla geri dönecekler.”
Aralarında Sedat Ergin’in de bulunduğu bazı gazeteciler ağızlarına siyah bant taktı.