11.07.2013 - 10:30 | Son Güncellenme:
Gazete ve televizyonlarda zaman zaman, 'Ameliyat sırasında makas, eldiven, gazlı bez, diş fırçası, iğne, bıçak unutuldu' haberleri hep duyarız. Mide bulantısı şikayetiyle hastaneye giden 70 yaşındaki Halis Yazıcı 'nın vücudundan çıkan şey bu haberlere bir yenisini daha ekledi. Yazıcı'nın yemek borusundan mide ve kalın bağırsağına uzanan büyük bir poşet çıktı. Doktorların ilk kez tanık olduğu bu olaya, tıp tarihine geçecek bir unutkanlığın mı yoksa Yazıcı'nın farkında olmadan yiyeceklerle birlikte poşet yutmasının mı sebep olduğu sorusunun cevabını ne kendisi ne de doktorlar veremiyor.
Orman Bakanlığı'ndan 1990 yılında emekli olan Halis Yazıcı 70 yaşında. 6 çocuk babası Yazıcı, elinde askeri bombanın patlaması sonucu parmaklarını kaybetti. Lakabı 'Ormancı Halis'ti şimdi 'Poşetçi Halis'e terfi etmesinin nedeni 1983 yılına kadar gidiyor. Ankara İbni Sina Hastanesi'nde mide ameliyatı olan Yazıcı'nın şikayetleri bundan sonra başladı. Yediklerini hazmedememe, mide bulantısı, istifra gibi şikayetleri olan Yazıcı, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Can Gönen'e başvurdu. Doç. Dr. Gönen, filmlerde gördüğü manzarayı çözmekle zorlanınca endoskopiye karar verdi. Sabah'ta yer alan habere göre 15 yıllık meslek hayatında ilk kez böyle bir vakaya rastladığını belirten Doç. Dr. Gönen olayı şöyle anlattı: "Bugüne kadar iğne, bıçak, diş fırçası, makas, gazlı bez çıkardık mideden. Bunların bazıları ameliyat sırasında unutuluyor, bazıları ise yutuluyor. Hastanın filmlerinde yemek borusundan, mideye oradan da ince bağırsağa uzanan rengi sararmış bir şey gördük. Bunun ne olduğunu anlayamadık. Sonra endoskopi yöntemiyle çıkarmayı denedik. Tek bir parça olmadığı için çıkarmakta biraz zorlandık. Dört, beş denemede hastaya zarar vermeden çıkarmayı başardık. Çıkarırken endoskopi çubuğunun ucundaki parça bir türlü bitmiyordu. Hepimiz şaşırdık. 40 santimetre uzunluğunda bir poşetti" diye konuştu. Parçanın renginin sararmış olduğuna dikkat çeken Gönen "Midede bazı şeyler erimez. Domates, elma kabuğu ve benzeri şeyler genelde büyük tuvalette çıkıyor. Ama bu poşet büyük olduğu için mide ile bağırsaklar arasında uzun bir alana yayılmış. Bu yayılmadan dolayı hem midenin hem de bağırsakların yüzde 80'i tıkalı. Yol tıkalı olduğu için mide boşalması olmuyor. Normalde bir saatte boşalması gereken mide Halis Yazıcı'da 7- 8 saati bulabiliyor" dedi. Gönen "Hasta bize, '30 yıl önce ameliyat sırasında unutmuşlar' diyor. Ameliyatlarda kullanılan plastiklere benzemiyor. Biz yine de genel cerrah arkadaşlara sorduk, 'Böyle bir poşet unutulması mümkün' değil şeklinde cevap verdiler. Bizim tahminimiz hasta bu poşeti yediği bir şeyin içerisinde yutmuş olabilir. Ama bu kadar büyük bir poşeti fark etmeden nasıl yuttu, bunu açıkçası anlamadım. İki parça halinde 25 x 40 cm uzunluğunda bir poşet" diye konuştu.
"HAYATIM KARARMIŞTI"
Son 5 yılda yediklerinden dolayı kusmaların arttığını belirten Yazıcı ise şunları şöyle konuştu: "Mideye taş koysan erir. Akraba, eş dost yemeklerine gidemiyordum. Ciddi bir koku, bulantı ve kusma oluyordu. Toplum içine çıkamıyordum. Doktorlar 'Uyurken mi yuttun' dediler. Ben de, 'O kadar büyük bir parçayı nasıl yutarım. Ameliyatta unutmuşlardır' dedim." Şimdi yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyleyen Yazıcı, "Kahvede, 'Poşetçi Halis' diye çağırıyorlar. Parçayı çıkardıktan sonra ameliyathanede bulunan herkes ellerinde metre poşetlerin ölçüsünü alıyordu" dedi.
Kaynak: Sabah