GündemDiş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

08.06.2016 - 12:51 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı başlaması ile vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alan Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusuna bu haberimiz üzerinden açıklık getireceğiz. Ramazan'da diş fırçalamak ile igili merak edilenleri haberimizin detayında bulabilirsiniz...

Diş fırçalamak orucu bozar mı

Oruç tutarken aynı zamanda toplum içerisinde yaşamak zorunda olunduğundan Ramazan ayının en büyük sorunlardan birisi haline gelen ağız kokusu, niyetli kişiler tarafından çeşitli yöntemlerle çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. Bu yöntemlerden birisi olan Ramazan'da diş fırçalamak en etkili çözüm yolarından birisi olarak nitelense de orucu bozup bozmayacağı tartışma konusu. Peki diş fırçalamak ve diş eti kanaması orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığından alınan resmi bilgiler...

Haberin Devamı

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

DİŞ ETİ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olsa, bakılır: Eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü âdet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ediyorsa, hüküm yine böyledir.

Fakat çoğunluğu kan olur ve tadı duyulur bir hâlde veya kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan / çekilen diş için de bu hâller geçerlidir.

Ayrıca, kanı çıkartacak şekilde dudakları, ağzı sıkmamak gerekir. Bundan kaçındığımız takdirde, kan tükürükten daha az olabilir.

Haberin Devamı

ORUÇLUYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRILIR MI?

Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.