GündemDiplomasi ayarlı terör eylemleri

Diplomasi ayarlı terör eylemleri

25.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısında yaralananları ziyareti sırasında, saldırının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’daki temasları sırasında yapılmış olmasına dikkat çekerek bunun “tesadüf” olmadığını söyledi.

Diplomasi ayarlı terör eylemleri

Kurtulmuş’un bu vurgusu geçmişte Türkiye’de meydana gelen büyük terör olaylarının zamanlamalarını akla getirdi. Pek çok saldırının Erdoğan’ın kritik yurt dışı ziyaretleri ve dünya liderleriyle görüşmeleri öncesi meydana gelmesi dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Bazı örnekler şöyle:

* Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasının ardından PKK’nın tek taraflı ilan ettiği ateşkes beş yıl sürdü. Örgüt Erdoğan’ın 8 Haziran 2004’te G-8 Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği ABD’de dönemin ABD Başkanı George Bush ile görüşmesi sırasında eylemlerine yeniden başladı.

* Şemdinli-Aktütün saldırısı, Erdoğan’ın Türkmenistan-Moğolistan gezisinde 4 Ekim 2008’de gerçekleşti.

* Erdoğan 7 Aralık 2009’da ABD’de dönemin ABD Başkanı Obama ile görüştüğü sırada Tokat’ın Reşadiye ilçesinde yedi asker şehit edildi.

* 19 Haziran 2010’da 11 askerin şehit olduğu Gediktepe saldırısı Erdoğan ve Obama’nın bir hafta sonra görüşeceğinin netleşmesinin hemen ardından yapıldı.

* Erdoğan’ın BM Zirvesi için 21 Eylül 2011’de New York’a gitmesinden bir gün önce Ankara Kumrular Sokak saldırısı meydana geldi.

Haberin Devamı

* Reyhanlı saldırısı 11 Mayıs 2013’te Erdoğan’ın dönemin ABD Başkanı’nın davetiyle 14 Mayıs’ta ABD’ye gitmesinden hemen önce düzenlendi.

* Suruç katliamı 20 Temmuz 2015’te Erdoğan’ın Barış Harekatı kutlama törenleri için KKTC’de bulunduğu sırada gerçekleşti.

* 13 Kasım 2022’deki Taksim saldırısı gerçekleştiğinde, Erdoğan G-20 liderler zirvesi için Bali’deydi ve 15 Kasım’da ABD Başkanı Biden ile görüşmesi bekleniyordu.