10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul - Birtakım çevreler tarafından ileri sürülen iddiaları yanıtlayan Dr.Güler, ortaya atılan mesnetsiz yalanlar için “gaflet” değerlendirmesinde bulunarak, “Atatürk’ün ölümünden hemen sonra Başbakan Celal Bayar, ‘tahnit’ işlemlerinin yapılması emrini vermiştir. Atatürk’ün naşı, tahnit işlemine başlanmadan önce o zaman İstanbul Üniversitesi İlahiyat öğretim üyelerinden olan Ord. Prof. Şerafettin Yaltkaya’nın nezareti altında İslâm ananesine uygun olarak yıkanmıştır. Tahnit işlemi mumyalama işlemi değildir. Atatürk’ün naşına mumyalama işlemi yapılmamıştır. Atamız dinimizin usullerine uygun şekilde son yolculuğuna uğurlanmıştır” dedi.
‘Atatürk mason doktorlar tarafından zehirlendi’ iddiaları için ne dersiniz?
“Bu iddia doğru değildir. Atatürk’e karında biriken sıvıyı dışarı atmak, idrar miktarını artırmak için zamanın bilinen ‘idrar söktürücüsü’ civalı diüretik olan salyrgan (mersalyl sodium) enjeksiyonları yapılmıştır. 1920-1950 yılları arasında civalı diüretikler popülerdir. 1950 yılına kadar civasız diüretikler tıp ve bilim dünyası tarafından bilinmemektedir. 1950’den sonra toksik etkileri ve enjeksiyon yerinde irritasyon yaptıklarından dolayı civalı diüretikler terkedilmiştir.”
Tahnit işlemini kim yaptı?
“Tahnit işlemi, Prof. Dr. Mustafa Hayrullah Diker ve Prof. Dr. Süreyya Hidayet Serter’in gözetiminde Gülhane Patolojik Anatomi Hocası Prof. Dr. Lütfü Aksu ile Başasistan Dr. Ziya ve arkadaşları tarafından titizlilikle yapıldı. Tahnit işlemi, 11 Kasım 1938 günü akşam tamamlandı.”
Cenaze namazı nasıl kılındı?
“Atatürk’ün cenaze namazı, resmi törenin başlamasından hemen önce, saat 07.30 ile 08.15 arasında muayede salonunda kılındı. İmamlığı Ord. Prof. Mehmet Şerafettin Yaltkaya Hoca yaptı. Namaza cemaat olarak orada hazır bulunanlar katılmış ve Türkçe telkin ve tekbirler getirilmiştir.”
Anıtkabir’e nakil töreni nasıl yapıldı?
“09.05’te saygı duruşu ile başlayan Anıtkabir’e nakil törenine Cumhurbaşkanı Bayar, Başbakan Menderes, İsmet İnönü, TBMM. Başkanı Şükrü Saraçoğlu ve Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Atadan Hanımefendi başta olmak üzere; bütün mülki ve askeri erkân ile halk katıldı. Ata’nın İstiklal Madalyası, Tuğamiral Şerafettin Karapınar tarafından taşınıyordu. Top arabasına konulan Harbiyeli Mustafa Kemal’in naaşını 1953 mezunu Harbiyeliler çekti, 12 general refakat etti.”
Defin işlemleri nasıl yapıldı?
“Tabut alınarak, daha önce vatan toprakları ile hazırlanmış bulunan mezara baş kısmı batıya, ayak kısmı doğuya gelecek şekilde indirildi. Saatler 13.30’u gösteriyordu. Defin işlmeleri dinimize uygun biçimde yapıldı.”