25.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
Seyfettin Ersöz - Ankara
İddianamede darbe teşebbüsü sonrasında 18 Ağustos 2016 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığında ifadesi alınan “Şapka” kod adlı gizli tanığın beyanlarında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aslan’ın yanı sıra İçişleri Bakam Efkan Ala’nın da kaçırılma planlamasından bahsettiği yer aldı.
Villada toplantı
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden darbe teşebbüsünü organize eden Yurtta Sulh konseyine yönelik yargılamada, FETÖ yöneticisi Adil Öksüz’ün 17 Mart 2016’da ABD’ye gidip 21 Mart 2016’da ülkeye döndüğü, bu seyahatinde darbe girişimi konusunda nihai kararın alındığı bilgisine yer verildi. Ardından darbe planlamasına ilişkin çeşitli toplantılar yapıldığı, bu toplantılardan en geniş katılımlı olanın Empati Danışmanlık adlı FETÖ bağlantılı şirket adına kiralanan Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi’ndeki 3 katlı villada yapıldığı belirtildi.
Üç farklı ekip
Adil Öksüz’ün başkanlık ettiği toplantıların Temmuz ayının başında başlayıp 10 Temmuz 2016 Pazar gününe kadar devam ettiği vurgulandı. İddianamede toplantılarda, Efkan Ala’nın kaçırılması için 3 ayrı ekibin oluşturulduğu da ifade edildi. İddianameye göre, Ala’nın derdest edilmesi için oluşturulan ilk ekip örgütün mahrem yapılanmasına mensup sivil FETÖ mensubu Münir kod adlı Enver Aygün ve Sami kod adlı Murat Dayı’nın yönlendirmesi yapıldı.
İlk ekibe 8 isim daha
Emre Hopa, Mahmut Kara ve Mahmut Etli’den oluşan darbeci ekibe Rasim Eşref Çıtak, Veysel Ezgin, Özgür Çiloğlu, Aytaç Yılmaz ve Ahmet Müfit Küçük de dahil oldu.
İkinci ekip ise eski üsteğmen Ergün Özyurt öncülüğünde oluşturuldu. Bu ekibe de Ahmet Kultar, Osman Kemal Küçük, Ersan Kuluçlu ve Timur Özgen isimli darbeci askerler dahil edildi.
Üçüncü ekibin ise darbeci eski ÖKK mensubu Yakup Yıldırım ve Süleyman Menteş’ten oluştuğu iddianameyle ortaya kondu.
Darbe sabahı toplantı
Ala’yı derdest etmek için oluşturulan ilk ekipteki FETÖ’cüler Hopa, Çiloğlu, Yılmaz ve Küçük, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında buluşarak harekete geçmek üzere anlaştıkları belirtilen iddianamede, şöyle denildi:
“Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın müştekinin resmi konutunun bulunduğu Prof. Dr. Aziz Sancar Caddesi’ne çok yakın bir bölgede olduğu, tıpkı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu’nun kaçırılması olayında olduğu gibi resmi ambulanslarla hareket ederek müştekiye ait resmi konutun etrafında gezerek en uygun zamanı kolladıkları, ancak orada görevli nöbetçi polislerin silahlı savunması, cadde ve sokak girişlerini araç çekerek kapatmaları nedeniyle ve ayrıca darbe teşebbüsüne ilişkin gidişatın darbecilerin istedikleri şekilde gelişmemesi gibi nedenlerle planın uygulamasına başladıkları, fakat istedikleri gibi sonuçlandıramadıkları anlaşılmıştır.”
'TATBİKAT FALAN YOK'
Eski asker Yakup Yıldırım’ın üsteğmen rütbesiyle, Süleyman Menteş’in astsubay üstçavuş rütbesiyle Gölbaşı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yaptıkları ifade edilen iddianamede, Yıldırım’ın İzmir’de kursta görevli olmasına rağmen darbeden bir gün önce gizlice kendi aracıyla Ankara’ya geldiği ve darbe girişiminin başlangıç saatlerinde Menteş’le telefon irtibat kurduğu kaydedildi.
İddianamede “Yıldırım, Menteş’i AŞTİ’den alarak saat 23.00 itibarıyla Ala’ya ait resmi konutun bulunduğu Prof. Dr. Aziz Sancar caddesine gittiği, Yıldırım ve Menteş’in 27 Aralık Sokak’ta bulunan nöbet noktasında çıkış kapısı önünde durduğu, araçtan inerek görevli polis memuru Salih Uludağ’a tatbikata geldiklerini söylediği” ayrıntısına yer verildi.
Uludağ’ın da darbecilere yarı otomatik silahını doğrultarak, “burada tatbikat falan yok” diyerek püskürttüğü iddianamede yer aldı.