23.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Meltem Güneş - Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocuklara yönelik rapor hazırladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla hazırladığı “Deprem Çocukları” adlı raporda, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin çocukların yalnızca fiziksel değil, ruhsal ve davranışsal durumlarını da oldukça olumsuz etkilediği kaydedildi. Raporda 5 milyona yakın çocuğun depremden etkilendiği belirtilirken, 200 çocuğun uzuv kaybı yaşadığı bildirildi. Raporda, ampute kalan çocukların protez maliyetinin yalnızca yüzde 10’unun devlet tarafından karşılandığı aktarıldı.
Bir protez 60 bin TL
Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, depremler nedeniyle 4 milyon 815 bin 662 çocuğun ruhsal olarak derin yaralar aldığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemelere göre deprem bölgesinde uzvunu kaybederek ampute kalan çocuk sayısının 200’ü bulduğunu bildiren Yılmaz, bu çocukların protez kol ve bacak ile yeniden hayata adaptasyonunun sağlanmasının önemine dikkat çekerek, protez ücretlerinin de devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Devletin kol ve bacak protezlerinin maliyetinin yalnızca yüzde 10’unu karşıladığına dikkat çeken Yılmaz, şunları dedi:
“Basit bir protezin bile maliyetinin 50-60 bin TL olduğu düşünüldüğünde depremden zarar gören ailelerin maddi zorluklar içerisinde bir de bu tarz maliyetleri karşılamasını beklemek acıyı derinleştirir.”
Yardım kampanyası
Biyonik protezlerin maliyetinin 300-500 bin TL’yi bulduğunu bildiren Yılmaz, 81 ilin Kent Konseyleri olarak çocukların protez masraflarının karşılanması için yardım kampanyaları organize edeceklerini söyledi. Yılmaz, deprem bölgesinde 3.7 milyon eğitim alan öğrenci bulunduğunu, nakil yaptıran öğrenci sayısının ise 202 bin 817 olduğunu kaydetti. Deprem bölgesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim binası sayısını da 20 bin 340 olarak aktaran Yılmaz, hizmete açılması için gereken tutarın ise 39.69 milyar TL’yi bulacağını belirterek, şunları söyledi:
“Kent Konseyleri olarak eğitimin önemini her platformda dile getiriyoruz. Deprem bölgesindeki çocuklarımızın eğitim hayatlarından geri kalmaması için başta eğitim araç-gereçleri olmak üzere bölgeye çok sayıda kırtasiye yardımı yaptığımız gibi bu yardımları sürdürmeye devam edeceğiz.”
‘Makamlarımızı değil, imkânlarımızı verelim’
1933’te Mustafa Kemal Atatürk’le başlayan, 23 Nisan’da çocuklara makam devretme geleneğini hatırlatan Halil İbrahim Yılmaz, “Çocuklarımızın depremin yarım bıraktığı hayallerini gerçeğe dönüştürmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Bu yıl makamlarımızı değil, imkanlarımızı depremden etkilenen çocuklarımıza verelim. Ankara Kent Konseyi olarak makamlarımızı 10 dakika çocuklara bırakmak yerine kaynaklarımızı, imkanlarımızı depremden etkilenen çocuklara aktarma kararı aldık” dedi.