GündemDeprem mirası prefabriklerde çileli yaşam

Deprem mirası prefabriklerde çileli yaşam

11.11.2008 - 11:03 | Son Güncellenme:

.

Deprem mirası prefabriklerde çileli yaşam

12 KASIM 1999’da merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremle yerle bir olan Düzce’de, 9 yıl sonra depremin izleri sadece 185 prefabrik konutta yaşanıyor. Fakir aileler çatısı akan, duvarları çatlayan prefabriklerde zor koşullarda yaşıyor.
Depremin vurduğu Düzce’de 16 bin 666 konut ve 3 bin 837 işyeri yıkılırken 782 kişi yıkılan binaların altında hayatını kaybetti. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı depremzedeler için kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Nalbantoğlu, Kazukoğlu ve Sallar köylerine 8 bin 4 kalıcı konut yaptırdı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi de, Düzce’de yaşanan konut açığını kapatmak için kalıcı konutların çevresine 3 bin 500 konut yaptı.
Depremin yaralarını saran Düzce, aradan geçen 9 yılda modern bir kent haline geldi. Kentin içme suyu, kanalizasyon, doğalgaz, asfalt, kaldırımlar ve yolları yeniden yapıldı. Yeniden yapılanma içine giren Düzce, imarı ile de modern bir kent görünümüne kavuştu.

Haberin Devamı

185 AİLE PREFABRİKTE

Depremin üzerinden geçen 9 yılın sonunda Düzce’de bulunan 5 bin 942 prefabrikten geriye sadece 185 prefabrik kaldı. Düzce Valiliği’nin, 1 Temmuz 2008’de Kiremitocağı Prefabrik Konutları’nda depremzedelerin yerine yerleştirilen yoksul vatandaşlara prefabrikleri boşaltmaları için yaptığı tebligat da sonuçsuz kaldı. Çatısı akan, duvarları çatlayan prefabriklerde zor koşullarda çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren yoksul vatandaşlar gidecek yerlerinin olmamasını gerekçe göstererek prefabrikleri boşaltmadılar.

GÖZYAŞLARIYLA YARDIM İSTEDİ

9 yıldır prefabriklerde kaldığını belirten bir çocuk annesi özürlü Ayşe Yıldırım, “Eşim emekli, aylık 500 YTL maaş alıyor. Oğlum yeni askerden geldi, işsiz. Ben de rahatsızım. Mecburum prefabrikte kalmaya” dedi. Gözyaşlarına hakim olamayan Ayşe Yıldırım, “Prefabrikten çıkartılacaksak bana ev versinler ya da yardım etsinler” diye konuştu.
60 yaşındaki 9 çocuk annesi İsmet Ardıhan ise depremden önce kirada oturduğunu belirterek, “Depremden sonra bir süre çadırda kaldım. Daha sonra hak sahipleri evlerine geçince boşalan prefabriklere bizleri yerleştirdiler. Önce Gümüşpınar prefabriklerine daha sonra da buraya gönderdiler. Eşim 60 yaşında ve sosyal güvencesi yok. Çocuklar evlenip çekip gittiler. Biz şimdi ne yapalım” dedi.
Buzdolabındaki iki yumurtayı göstererek yaşadığı çaresizliğe isyan eden 3 çocuk annesi Arife Yıldırım, “6 yaşında bir kızım var yeni okula başladı. Çocuğum bu ortamda ders çalışamıyor. Yarı aç, yarı tok okula gidiyor” diye konuştu. Gülperi Gönültaş da, boş buzdolabını göstererek, sefalet içerisinde yaşadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

BOLU YARALARINI SARDI

12 Kasım depreminde 48 kişinin öldüğü, 2 bin 399 konutun yıkıldığı Bolu’da ise depremin yaraları sarıldı. Depremin ardından kurulan prefabrik konutlar kaldırıldı. Hasarlı binaların ise onarımı yapılıp güçlendirildi. Evleri yıkılan vatandaşlar için Kılıçarslan Köyü’ne bin 748 konut yapıldı. Toplu Konut İdaresi ise 348 konutun yapımını tamamlarken, bin konutun yapımı ise devam ediyor.