GündemDeprem mi oldu? Son depremler listesi açıklandı | AFAD - Kandilli son dakika güncel deprem listesi

Deprem mi oldu? Son depremler listesi açıklandı | AFAD - Kandilli son dakika güncel deprem listesi

07.02.2020 - 09:55 | Son Güncellenme:

Deprem mi oldu? sorusu son günlerde yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Son zamanlarda yurt genelinde yaşanan depremler, vatandaşların tedbirli olması konusunda uyarıcı oluyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi ise son depremleri resmi internet sayfası üzerinden paylaşıyor. En ufak bir sarsıntı hisseden vatandaşlar, Deprem mi oldu sorusuna cevap araştırırken, AFAD son dakika, Kandilli son dakika deprem bilgilerine de erişim sağlamak istiyor. İşte 7 Şubat son depremler listesi haberimizde...

Deprem mi oldu Son depremler listesi açıklandı | AFAD - Kandilli son dakika güncel deprem listesi

7 Şubat 2020 Perşembe günü son depremler listesi belli oldu. Gelen bir son dakika haberine göre Akhisar'da 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Vatandaşlar ise deprem detaylarını öğrenmek için harekete geçti.

Haberin Devamı

DEPREM Mİ OLDU?

AFAD'dan alınan son dakika bilgilerine göre Manisa'da 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Saat 09.31'de sallanan Manisa'daki depremin derinliği 10 kilometre civarında ölçüldü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, resmi internet sitesi üzerinde deprem olduğunda depremin nerede olduğunu, deprem derinliğini, enlem, boylam ve büyüklüğünü duyuruyor.

SON DEPREMLER

Deprem mi oldu Son depremler listesi açıklandı | AFAD - Kandilli son dakika güncel deprem listesi

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

DEPREMİN OLUŞ NEDENLERİ VE TÜRLERİ:

Dünyanın iç yapısı konusunda, jeolojik ve jeofizik çalışmalar sonucu elde edilen verilerin desteklediği bir yeryüzü modeli bulunmaktadır. Bu modele göre, yerkürenin dış kısmında yaklaşık 70-100 km.kalınlığında oluşmuş bir taşküre (Litosfer) vardır. Kıtalar ve okyanuslar bu taşkürede yer alır.Litosfer ile çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2.900 km olan kuşağa Manto adı verilir. Manto'nun altındaki çekirdegin Nikel-Demir karışımından oluştuğu kabul edilmektedir.Yerin, yüzeyden derine gidildikçe ısının arttığı bilinmektedir. Enine deprem dalgalarının yerin çekirdeğinde yayılamadığı olgusundan giderek çekirdeğin sıvı bir ortam olması gerektiği sonucuna varılmaktadır.

Haberin Devamı

Manto genelde katı olmakla beraber yüzeyden derine inildikçe içinde yerel sıvı ortamları bulundurmaktadır.

Taşküre'nin altında Astenosfer denilen yumuşak Üst Manto bulunmaktadır.Burada oluşan kuvvetler, özellikle konveksiyon akımları nedeni ile, taş kabuk parçalanmakta ve birçok "Levha"lara bölünmektedir. Üst Manto'da oluşan konveksiyon akımları, radyoaktivite nedeni ile oluşan yüksek ısıya bağlanmaktadır. Konveksiyon akımları yukarılara yükseldikçe taşyuvarda gerilmelere ve daha sonra da zayıf zonların kırılmasıyla levhaların oluşmasına neden olmaktadır. Halen 10 kadar büyük levha ve çok sayıda küçük levhalar vardır. Bu levhalar üzerinde duran kıtalarla birlikte, Astenosfer üzerinde sal gibi yüzmekte olup, birbirlerine göre insanların hissedemeyeceği bir hızla hareket etmektedirler.

Konveksiyon akımlarının yükseldiği yerlerde levhalar birbirlerinden uzaklaşmakta ve buradan çıkan sıcak magmada okyanus ortası sırtlarını oluşturmaktadır. Levhaların birbirlerine değdikleri bölgelerde sürtünmeler ve sıkışmalar olmakta, sürtünen levhalardan biri aşağıya Manto'ya batmakta ve eriyerek yitme zonlarını oluşturmaktadır. Konveksiyon akımlarının neden olduğu bu ardışıklı olay tatkürenin altında devam edip gitmektedir.

Haberin Devamı

İşte yerkabuğunu oluşturan levhaların birbirine sürtündükleri, birbirlerini sıkıştırdıkları, birbirlerinin üstüne çıktıkları ya da altına girdikleri bu levhaların sınırları dünyada depremlerin oldukları yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada olan depremlerin hemen büyük çoğunluğu bu levhaların birbirlerini zorladıkları levha sınırlarında dar kuşaklar üzerinde olusmaktadır.