GündemDeprem Dede: Marmara depremi 2014’te olabilir

Deprem Dede: Marmara depremi 2014’te olabilir

20.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün İstanbul’daki depremin 2016’ta olacağına ilişkin öngörüsüne, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’dan destek geldi. Işıkara, hesaplarına göre Marmara Denizi’nde beklenen depremin, 2014’te meydana gelme olasılığının olduğunu söyledi

Deprem Dede: Marmara depremi 2014’te olabilir

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Işıkara, Türk Kızılayı’nın yürüttüğü Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında Afyonkarahisar’da verilen seminere katıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ndeki seminerden önce soruları yanıtlayan Işıkara, Marmara Denizi’nde beklenen depremin 2014’te olabileceğini kaydetti. Işıkara, “Bilim, bir depremin nerede olabileceğini söylüyor. Ne zaman olacağını söyleyemiyor” dedi.
Depremin ne zaman olacağını söylemenin kolay olmadığını vurgulayan Işıkara, bu tarihin kesin olarak bilinemeyeceğine işaret etti. Buna rağmen, depremin ne zaman olabileceği konusunda olasılık fonksiyonlarıyla yaklaşımlar bulunduğuna değinen Işıkara, “Benim kullandığım fonksiyona göre Marmara’da tarihsel dönemde olan depremleri nazara aldığımız zaman 2 bin yıllık süre içinde 2014, potansiyel Marmara Depremi’nin en fazla olma olasılığının olduğu yılı gösteriyor” diye konuştu.

3 deprem bölgesi
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin yeni fay haritasını çıkarmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Prof.Dr. Işıkara, şöyle devam etti: “YTürkiye’de 5 bölge olarak belirtilen deprem bölgeleri haritası, bana göre 3 bölgeye düşecek. 3’üncü derecede deprem bölgesi olan yerler 2’nci derecede olacak. 4 ve 5’inci derecede olan yerler 3’üncü derecede olacak. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bundan daha çıplak bir göstergesi yok diye düşünüyorum.”