GündemDepozito nedir? Depozito İade Sistemi ne demek, nasıl olacak?

Depozito nedir? Depozito İade Sistemi ne demek, nasıl olacak?

20.08.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:

Depozito İade Sistemi ayrıntıları belli oluyor. Birçok market ve alışveriş merkezinde yapılacak olan Depozito İade Sistemi nedir, nasıl olacak? İşte merak edilenler...

Depozito nedir Depozito İade Sistemi ne demek, nasıl olacak

Depozito nedir? Depozito İade Sistemi ne anlama geliyor? Atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve ekonomiye katkı sağlanması amacıyla uygulanmaya başlanacak olan Depozito İade Sistemi ayrıntıları belli oluyor.

Haberin Devamı

DEPOZİTO NEDİR? TDK

Depozito kelimesi ekonomide güvence akçesi olarak tanımlanır. Ayrıca kabıyla birlikte satılan bir malın kabı için alınan ve kap geri getirildiğinde alıcıya verilen para anlamına gelir.

DEPOZİTO İADE SİSTEMİ NE DEMEK?

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu Depozito İade Sistemi ile ilgili detayları açıkladı.

PAGEV'den yapılan açıklamaya göre, plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıkların çöpe değil, geri dönüşüme gitmesini sağlayacak Depozito İade Sistemi (DİS), 2022 yılında devreye girecek. Çevresel sorunları azaltması beklenen DİS’in, geri dönüşüm sektöründeki yatırımları hızlandırması bekleniyor.

“Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek uygulamayla birlikte tüketiciler, ürünleri satın alırken ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito iade ücretini de satış noktasına ödeyecek. Depozito sistemi, tüketiciyi ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirecek, tüketici depozite bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek.

Haberin Devamı

İade bedeli para ya da alışveriş puanı olabilir. Depozito sistemiyle birlikte tüketici için parasal değer ifade edecek atıklar, çevreye çöp olarak atılmayacak ve böylece toplama merkezlerine götürülüp ham maddeye dönüştürülebilecek. Hem çevre korunacak hem ülke ekonomisi kazanacak. Depozito uygulaması, temiz ve geri dönüşüme uygun ham madde elde edilmesine olanak sağlayarak sektörün gelişimini hızlandıracak.”

Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depozite sisteminin 3 sonucu olur. Birincisi ürünü satın alırsınız, kullandıktan sonra atığını iade edip depozito bedelinizi geri alırsınız. İkincisi ürünü alırsınız, kullandıktan sonra iade etmezsiniz ve depozito bedeli sisteme yani devlete kalır. Devlet o parayı, geri dönüşüm sisteminin büyümesi ve çevrenin korunması için kullanır. Üçüncü şıkta ise ürünü alırsınız ve kullandıktan sonra iade etmesiniz ama depozito bedeli için atık toplayan birilerine verirsiniz. O kişi de depozito bedelini almak için atığı toplama merkezine götürür ve depozito iade parasını kendisi alır. Her üç şıkta da ambalajların etrafa atılması engellenerek çevrenin korunması sağlanırken hem tüketicinin hem geri dönüşüm sektörünün kazandığı sistem çalışmış olur.”