GündemDaha sık hortum göreceğiz! Deniz suları ısındıkça tehlike daha da büyüyor

Daha sık hortum göreceğiz! Deniz suları ısındıkça tehlike daha da büyüyor

05.08.2024 - 06:38 | Son Güncellenme:

Küresel iklim değişikliği aşırı hava olaylarının yanı sıra deniz suyunun da rekor derecede ısınmasına neden oluyor.

Daha sık hortum göreceğiz Deniz suları ısındıkça tehlike daha da büyüyor

GÜLDEN ÇOKTAN / İstanbul - Akdeniz’de yüzey suyu sıcaklığı ortalamanın üzerine çıkarak rekor kırdı. Adana Karataş Balıkçı Barınağı’nda yapılan ölçümlerde deniz suyu sıcaklığı 32,5 derece ölçüldü, bu değer bölgede yeni bir rekor anlamına geliyor. Antalya Kemer’de 29,5 derece, Antalya Muratpaşa’da 29,6 derece, Mersin Yenişehir’de 30,6 derece gibi yüksek sıcaklık değerleri tespit edildi. Cide, Bartın, Ünye, Giresun sahillerinde deniz suyu sıcaklığı 28 derecenin üzerinde çıktı.

Haberin Devamı

Denizden karaya gelecek

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın küçük çaplı hortum oluşumlarını da tetikleyeceğini belirterek, seracıkla uğraşan Akdeniz’e kıyısı olan illerin risk altında olduğunu söyledi. Şen, şunları dedi: “Kararsız yağışlar, hortum vs. nedenleri deniz suyu sıcaklarının artmasıdır. Deniz yüzey su sıcaklıklarının artması, hem sayısını hem de şiddetlerini arttırır. Doğu Karadeniz’de deniz suyu sıcaklığı 28 dereceyi geçti. Alanya’da ise 31 derece deniz suyu sıcaklığı. Dış hava sıcaklığı da 32 derece. Neredeyse birbirine eşit. Kuzey Ege’de buralar da biraz düşük. İskenderun Körfezi, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi’ndeki deniz suyu sıcaklıkları çok yüksek. Etrafımızda aylardır hep sıcak hava dalgaları etkiliydi. Bu da deniz suyu yüzey sıcaklıklarını arttırdı. Sonbahara doğru kararsızlıklar artacak. Hortum sayısı artacak. Denizde oluşacak hortumlar sayısı veşiddeti de artacak. Antalya, Finike buralarda seracılık var. Bu bölgeler, risk altındadır.”

Haberin Devamı

Akdeniz’in suyu daha sıcak

Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı şunları dedi: “Deniz soğuyamıyor. Soğuyamadığı için denizlerde de sıcaklık artışları üzerinde birikme etkisi gösteriyor. Türkiye çevresindeki denizlerde bu etkiyi daha fazla hissediyoruz. Akdeniz’in güneyi çöllerle kaplı. Bu yüzden de Akdeniz’de deniz suyunda sıcaklık artışı daha yüksek. Marmara, Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayan bir deniz. Ama hem Marmara hem de Karadeniz’in askıdaki parçacık yükü fazla. Güneş ışınlarının deniz sularının daha fazla ısınmasına neden oluyor. Sıcaklık sapmaları Marmara ve sonra Karadeniz’de var”

Balıklar başka yerlere göç ediyor

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, deniz suyu sıcaklarında ortalamanın 3-4 derece üzerinde bir artışın olduğunu belirtti. İnsanlar gibi deniz canlılarının da bu artıştan olumsuz etkilendiğini aktaran Kesici, “Marmara Denizi’nde aşırı derecede kirlilik var. Müsilaj hâlâ dip kısımlarda bulunuyor. Marmara’da ve Ege’deki balıklar, göç ediyorlar” dedi.