GündemDaha mutsuz daha kaygılı

Daha mutsuz daha kaygılı

09.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, salgın döneminde çalışanların üçte biri iş veya gelir kaybına uğradı, kilo alındı ve sigara kullanımı arttı. Hayattan ve ilişkilerden memnuniyette de düşüş yaşandı. Kadınlar bu dönemde daha kaygılı hale geldi ve gelecek kaygıları arttı.

Daha mutsuz daha kaygılı

Hayattan soğuduk

Haberin Devamı

Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu  ile Prof. Dr. Mary Lou O’Neil tarafından gerçekleştirilen “COVID-19 Salgın Sürecinde Öznel Esenliği Koruyucu Bireysel, Ailesel ve Sosyal Faktörlerin İncelenmesi”  başlıklı çalışma TÜBİTAK tarafından desteklendi. Bin 832 kişinin katıldığı çalışmanın sonuçlarına göre; Mart 2020 öncesinde bir işte çalıştığını belirtenlerin yüzde 45’i salgın sürecinde de işe gitmeye devam etti. Evden çalışanların oranı yüzde 26.9 olurken, çalışan kadınların yüzde 28’i, erkeklerin ise yüzde 30.2’si pandemi sürecinde iş veya gelir kaybına uğradı.

Pandemi ve beraberinde getirdiği kısıtlamalar, sağlık davranışlarında da belirgin farklılıkların gözlemlenmesine neden oluyor. Araştırma kapsamında görüşülen kadınların yüzde 41.6’sı, erkeklerinse yüzde 37.7’si bu süreçte kilo aldığını bildiriyor. Sağlığa etki eden bir diğer unsursa sigara kullanımı. Pandemi sürecinde sigara kullanan kadınların yüzde 28.7’si, erkeklerin yüzde 19.6’sı sigara kullanımını artırdığını bildiriyor. Sigara artışında öne çıkan sebep, kadınlarda pandemi stresi (yüzde 64), erkeklerde ise can sıkıntısı (yüzde 51).

Haberin Devamı

COVID-19 salgını öncesi ve sırasındaki ilişki ve hayat doyumuna bakıldığında genel hayat memnuniyetinde de ilişki memnuniyetinde de belirgin bir düşüş gözlemlendi. Kadınlar, anne ve arkadaş memnuniyetinde erkeklere göre daha fazla azalma bildirirken, erkekler aile memnuniyetinde kadınlara göre daha fazla düşüş bildiriyor.

Kadınlar daha kaygılı

Hayat doyumu ile olumlu ve olumsuz duyguların birleşimi olan öznel esenlik tanımının iki bileşeninde kadınlar erkeklere göre daha kötü durumdalar. Erkeklere kıyasla kadınlar pandemi sürecinde olumlu duyguları daha nadir, olumsuz/depresif duyguları daha sık deneyimliyorlar. Araştırmaya katılan kadınlar, erkeklere kıyasla daha fazla stres yaşadıklarını ve gelecek kaygılarının daha fazla olduğunu da bildirmişler.