GündemDaha az çöp üretmek için ne yapmak gerekir?

Daha az çöp üretmek için ne yapmak gerekir?

30.04.2018 - 11:29 | Son Güncellenme:

Çöplerin oluşturduğu fazlalıklar, nüfus artışının getirdiği en büyük sorunlardan birisidir. Özellikle İstanbul içerisinde her gün sokağa atılan yaklaşık bin ton çöp Türkiye’nin gelecekteki sağlığı için çok büyük bir tehdit. Ortaya çıkan toplam tıbbi atık miktarıysa bunun kat ve kat üstünde bir değere ulaşmakta. Bu yazıda oluşan bu kadar büyük miktarlardaki çöplerin nasıl daha düşük seviyelere çekilebilecekleri ile ilgili bilgilere yer verilmektedir.

Daha az çöp üretmek için ne yapmak gerekir

Resmi olarak belirtilen nüfusu 14 milyonun üzerinde olan İstanbul’un gayriresmiyetteki nüfusu ise tam bir muamma. Son dönemde alınan göçler ve en çok da öğrencilerin ikametgâhlarının farklı bölgelerde gözükmesiyle olduğundan çok daha düşük nüfuslu olarak belirlenen İstanbul, günlük olarak 8 bin 800 ton civarı atık üretmekte. Bu değere Türkiye’nin geri kalan bölgelerinin de eklenmesiyle sözü edilen bu atık miktarları onlarca kat daha fazla hale gelmekte.

Haberin Devamı

Yapılan ilginç bir hesaplamayla bu çöplerin dünya etrafını birden fazla kez dolaşabilecek şekilde yan yana konabileceği ortaya çıkmış durumda. Belediyeler ise bu kadar büyük seviyelere ulaşan çöp miktarlarının altından kalkabilmek için devasa çöp kamyonlarına ihtiyaç duymaktalar.

Belediyenin kullandığı bu çöp kamyonları 3 ile 12 ton arasında değişen miktarlardaki çöpleri taşıyabilecek kapasiteye sahiplerken genellikle tercih edilen kamyonlar 7 tonluk olanlar. Çöp toplama işinin yapıldığı saatler ise sokakta çok seyrek sayıda insanın bulunduğu sabahın erken saatleri ile akşamın geç saatleri.

İşte bu denli çöpün oluştuğu Türkiye’de daha az cöp üretebilmek adına yapılan faaliyetlerden birisi oluşan çöplerin geri dönüşümünü sağlamak. Pazar yerleri, haller, restoranlar ve süper marketler gibi yerlerden toplanan ve yaklaşık bin ton kadar yer işgal eden organik çöpler, gübre hâline getirilerek tekrar kullanıma geçiriliyor.

Haberin Devamı

Kemerburgaz üzerindeki bir araziye kurulan kompose tesisi sayesinde yapılacak olan bu gübre hâline dönüştürme işlemi ülkenin çöp konusundaki sıkıntılarını bir nebze olsun rahatlatmaya yaramakta.

Elbette çöp toplama konusunda en büyük görevin tüketicide olduğu aşikar. Çöp oluşumunun çoğunlukla tüketici özverisizliğinden kaynaklandığı düşünülecek olursa tüketicinin israfa gitmemesi için elinden geleni yapması gerektiği ortaya çıkmakta. Özellikle gıda sektöründe çok büyük faydasız sarfiyatın yapıldığı tüketici tarafının dikkati elinden bırakmaması gerekmekte.