30.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN-Ankara
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, dağ kazalarının bilimsel boyutta araştırılıp incelenmesi için 2017’de Dağcılık Federasyonu bünyesinde ‘Dağ Kazaları Araştırma İnceleme Komisyonu’ (DKAİK) kurulduğunu açıkladı.
Bak, tırmanışlara ilişkin şu bilgileri verdi: “Erciyes Dağı’na altı etkinlikte 500, Rize Kaçkar Dağı’na üç etkinlikte 625, Medetsiz Dağı’na iki etkinlikte 250, Hasan Dağı’na iki etkinlikte 120, Kaz Dağları’na iki etkinlikte 350, Uludağ’a dört etkinlikte 650, Karacadağ’a iki etkinlikte 160, Artos Dağı’na bir etkinlikte 80, Yıldız Dağları’na bir etkinlikte 75, Boz Dağ’a dört etkinlikte 550, Süphan Dağı’na iki etkinlikte 120, Allahuehber Dağları’na bir etkinlikte 450, Ilgaz Dağı’na iki etkinlikte 140, Kızlar Sivrisi Dağı’na üç etkinlikte 350 ve Aladağlarda 3 bin metrenin üstünde bulunan 30 zirveye ise yaklaşık bin kişi tırmanış yapmıştır. Bu ve diğer zirvelere 4 bin 500 kişinin tırmanış yaptığı tahmin edilmektedir.”
‘Yürüyüş lideri’
2007-2017 arasında, muhtelif dağlarda yapılan dağcılık, eğitim, kaya tırmanışı ve yürüyüş etkinliklerinde, 2009’da Zigana Dağı’nda meydan gelen çığ felaketinde hayatını yitiren 10 kişi de dâhil olmak üzere, toplam 27 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Bak, hayatını kaybedenler içinde yabancı uyruklu bir dağcının da olduğunu bildirdi.
Bak, “Tırmanışların yoğun yapıldığı bölgelerde, gönüllülük esasına göre sporcularımızdan oluşan arama kurtarma ekiplerimiz bulunmaktadır. Ülkemizde, izne tabi dağ olduğu için sadece Ağrı Dağı’nda rehber alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, tescilli dağcılık kulüplerimiz lisanslı sporcuları ile doğa yürüyüşleri yapmakta olup bu yürüyüşlerde, yürüyüşü yaptıracak kişide Yürüyüş Lideri Belgesi olması istenmektedir. Türkiye Dağcılık Federasyonu bir spor federasyonu olup kendi faaliyetlerine katılan sporcular haricinde dağcıları denetleme yetkisi bulunmamaktadır” dedi.