07.08.2023 - 06:58 | Son Güncellenme:
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Beştepe'de Kabine toplantısına başkanlık edecek. Toplantıda iç ve dış politikadaki gelişmeler değerlendirilecek. Ekonomi ve bazı Batı ülkelerinde terör örgütü mensuplarının eylemleri de öncelikli başlıklar arasında olacak.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi iki haftalık aranın ardından Beştepe'de biraraya gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıda iç ve dış politikadaki gelişmeler enine boyuna görüşülecek.
PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİ
Dış politikanın önde gelen başlıklarından biri Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti olacak. Putin'in temaslarına ilişkin hazırlıklar gözden geçirilecek.
Güney Kafkasya’daki gelişmeler ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci de toplantının gündeminde olacak.
Karadeniz Tahıl Girişimi’nin canlandırılmasına yönelik çabalar ele alınacak.
AVRUPA'DAKİ PROVOKATİF EYLEMLER
Kabine toplantısında, İsveç başta olmak üzere bazı Batı ülkelerinde Kur'an-ı Kerim'e yönelik peş peşe düzenlenen saldırılar da görüşülecek.
Terör örgütü mensuplarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan çirkin eylemlerine karşı atılacak adımlar değerlendirilecek.
EKONOMİDEKİ SON GELİŞMELER
Ekonomi ve terörle mücadeledeki son gelişmeler de Cumhurbaşkanlığı kabinesinin sıcak konu başlıkları olacak.
MEMURLAR İÇİN RAPOR
Geçen hafta başlayan ve yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisini ilgilendiren Kamu Toplu Sözleşmesi süreci de kabine toplantısının gündeminde yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın memur cephesinin beklentilerini kabinede anlatacağı belirtiliyor.
DEPREM BÖLGESİ
Ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geride kalan 6 ayda, bölgede yaraların sarılmasına dair son bilgiler paylaşılacak.
Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN “LİDER DİPLOMASİSİ” VURGUSU
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yayınlarından çıkan “Lider Diplomasisi” kitabı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi marjında görüştüğü dünya liderlerine hediye ettiği kitap seti içinde yer almıştı. Takdim yazısında, Türkiye’nin son dönemde “çok boyutlu” ve “çok yönlü” bir diplomatik strateji yürüttüğüne işaret eden Erdoğan, dünyada krizler yılı olarak hatırlanılan bu dönemde Türkiye’nin, diplomaside sağlam ve güvenli adımlar atarak ön plana çıktığını belirtti.
‘KİLİT ROL OYNADIK’
Başarılı diplomasi sonucunda uluslararası camianın takdirinin kazanıldığını ve Türkiye’nin uluslararası camiadaki konumunun her geçen gün daha da güçlendirildiğini vurgulayan Erdoğan, “Savaşın yerine barışı, sorunun yerine çözümü ve küresel statükoya karşı dünyanın tamamının haklarını korumayı ilke haline getirerek taşın altına elimizi koymaktan çekinmiyoruz. Tüm bunlar, Türkiye’nin birçok küresel krizin çözümünde kilit rol oynamasını, hatta diyalog için güvenli bir liman olmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan, özellikle son 20 yılda her alanda büyük ilerlemeler kaydedildiğini, böylece hem ülkenin refahını, kalkınmasını, demokrasisini ve güvenliğini sağladıklarını hem de bölgesel ve küresel barış ve istikrarın sağlanmasında aktör haline geldiklerini dile getirdi.
‘ÖRNEK DİPLOMASİ’
Büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa ederken “Daha adil bir dünya” idealiyle barış diplomasisinden insani yardımlara tüm dünyayı çevreleyen kamu diplomasisi modelleriyle büyük bir sorumluluk üstlendiklerini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu sorumlulukla hem ülkemizde ağırladığımız yabancı devlet ve hükümet başkanlarıyla baş başa, heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik hem de telefon görüşmeleriyle ve uluslararası platformlardaki yoğun diplomasi trafiğiyle örnek bir diplomasi yürüttük. Böylece tüm dünya, Türkiye örneğinde kişisel ilişkilerin diplomaside ne kadar önemli olduğuna şahit oldu. Gerçekleştirdiğimiz diplomatik süreç sonrası özellikle tarihte izler bırakacak unutulmaz gelişmelerin yaşandığı son yıllarda dünyanın nabzının Türkiye’de attığını söyleyebiliriz. Kritik konularda dünya diplomasisine liderlik ettik.
‘GÜÇLÜ LİDERLİK’
Türkiye’nin Tahıl Koridoru Anlaşması’ndaki rolünden Kovid-19 salgınında diğer ülkelere verdiği desteğe, çatışmaların çözümü için ikili ve çok taraflı platformlardaki gösterdiği gayretlerden Karabağ sorununun çözümünde Azerbaycan’ın yanında yer almasına kadar çok sayıda örneği hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Ülkemizin lider diplomasisi alanındaki başarısını bu süreçte tekrar gösterdik ve Türkiye’yi uluslararası camiadaki gelişmelere yön veren ülke konumuna getirdik. Bu süreçte adına ‘lider diplomasisi’ dediğimiz sürecin son derece merkezi bir önemi olduğunu gördük. Dünya genelinde yaşanan ve tüm insanlığı etkileyen krizler, çatışmalar, adaletsizlikler, iklim değişikliği, terörizm gibi sorunlar karşısında gereken dayanışma sağlanamazken, uluslararası kurumlar da kendilerinden beklenen görevleri yerine getirememektedir. Bu durum Türkiye’nin yürüttüğü insan odaklı siyaseti, siyasi istikrarı ve etkin diplomasisi sayesinde yakın coğrafyasında, geniş bir yelpazede ve küresel gelişmelerde etkin olmasını sağladı. Sonuç olarak hem yerel hem de küresel gelişmeler güçlü lider profilinin gerekliliğinin dış politikada ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.”
BÜYÜKELÇİLER KONFERANSI’NDA ‘FORMAT’ DEĞİŞİKLİĞİ YAPILDI
Dışişleri Bakanlığı’nın geleneksel hale gelen Büyükelçiler Konferansı’nın resmi açılışı bugün gerçekleştirilecek. Geçmiş yıllardaki uygulamadan farklı olarak konferansa bu yıl basın mensupları davet edilmedi. Açılış konuşmasının yayınlanacağı konferans çerçevesinde düzenlenecek paneller de basına kapalı yapılacak. -AYDIN HASAN/ANKARA
14.Büyükelçiler Konferansı 5 Ağustos Cumartesi gününden itibaren Ankara’da başladı. Merkez teşkilatında görevli olanların yanı sıra Türkiye’nin yurt dışındaki 123 misyonunda görevli büyükelçiler ile 11 daimî temsilcisi, cumartesi ve pazar günleri yapılan kapalı oturumlara katıldı. 9 Ağustos’ta sona erecek konferansın resmi açılışı, bugün yapılacak.
Büyükelçiler Konferansı’nın bu yılki teması, “Türkiye Yüzyılı’nda Dış Politikamız” olarak belirlendi.
Büyükelçiler, bugün Dışişleri Şehitliği ile Anıtkabir’e ziyarette bulunacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın açılış konuşması ile konferansın, resmi açılışı yapılacak. Konferans çerçevesinde büyükelçilerin gruplara ayrıldığı bir dizi panel de düzenlenecek. Paneller basına kapalı yapılacak.
ERDOĞAN’DAN MESAJ
Büyükelçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından da kabul edilecek. Erdoğan’ın, büyükelçileri kabulünde yeni dönemin dış politika boyutuyla ilgili önemli mesajlar vermesi bekleniyor.