GündemCumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması!

06.09.2024 - 19:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail'in Batı Şeria'daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet niyaz ediyorum” dedi. Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail'in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, paylaşımında şunları kaydetti:

"Türkiye olarak, İsrail'in neredeyse bir yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz." ifadesini kullandı.

Bakanlık, Batı Şeria'da öldürülen Türk vatandaşı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir." ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Hayatını kaybeden Türk vatandaşına Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilediğinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir."

TÜRKİYE TEMAS HALİNDE

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğunun Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülmesiyle ilgili yerel makamlarla temas halinde olduğu bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Nablus kentinde İsrail askerleri tarafından öldürülen Eygi'nin hem Türk hem de Amerikan vatandaşlığına sahip olduğunu, Türkiye'de de bulunduğunu, son dönemde hayatını ABD'de sürdürdüğünü kaydetti.

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğunun olayla ilgili yerel makamlarla temas halinde olduğunu vurgulayan Keçeli, Eygi'nin başından vurulduktan sonra Rafidia Hastanesi'ne kaldırıldığı fakat kurtarılamadığı bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Keçeli, Eygi'nin cenazesinin nereye defnedileceğine ailesinin karar vereceğini belirterek, Türkiye'de defnedilmesine karar verilirse konsolosluk işlerini Türk Dışişleri Bakanlığının yapacağını bildirdi.

Benzer durumlarda genelde yerel makamlar tarafından otopsi yapıldığını ve yine benzer bir işlemin gerçekleştirileceğini tahmin ettiklerini kaydeden Keçeli, cenaze nakil işleminin 2-3 hafta sürebildiğini belirtti.

TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE TEPKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş: Bugün, Filistin’in Nablus kentinde, siyonist İsrail'in işgal güçleri tarafından sivillere gerçek mermilerle açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Türk vatandaşı bir aktivist olan Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Rachel Corrie'nin katlinin üzerinden 21 yıl geçti ancak İsrail devlet terörü, geride kalan sürede dünyanın suskunluğundan aldığı cesaretle bugün tıpkı Rachel'i katlettiği gibi Ayşenur'u da katletti. Bu, zulüm ve barbarlığın zirvesidir. Zalimleri lanetliyoruz. Bu barbarlık da gösteriyor ki tüm dünya siyonist İsrail'in tehdit ve tehlikesine karşı yekvücut olmak durumundadır. Netanyahu ve çetesi için sivil, genç, çocuk ayrımı yoktur, Filistinli ya da başka bir milletten olmanızın da önemi yoktur. Bunlar için kendileri ve öldürülebilir diğer insanlar vardır. Dünya bu vahşeti bir an önce durdurmak ve bu katillerin işledikleri insanlık suçlarını en ağır şekilde cezalandırmak zorundadır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: İsrail askerleri tarafından Batı Şeria’nın Nablus kentinde gerçekleştirilen sivil ve barışçıl bir eyleme yapılan vahşice saldırı sırasında hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet diliyor, bu hain saldırıyı lanetliyorum. Uzun yıllardır soykırımcı politika ve saldırılarla on binlerce masumu katleden İsrail'in, uluslararası mahkemeler önünde, işlediği tüm suçların hesabını vermesi için gereken tüm adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Batı Şeria’nın Nablus kentinde işgalci İsrail askerleri tarafından öldürülen vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve Aziz Milletimize başsağlığı diliyorum. Eli kanlı İsrail ve hükümeti, yaptıkları katliamların, aldıkları canların hesabını tarih ve insanlık önünde ödeyecektir.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: İşgalci İsrail'in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya düzenlediği kalleş saldırıyı lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet diliyorum. 7 Ekim’den bu yana masum insanları hedef alarak 41 bin Filistinli kardeşimizin yaşamına son veren barbar İsrail, işlediği savaş ve insanlık suçlarına bir yenisini daha eklemiştir. Kana doymayan soykırımcı İsrailli yöneticiler, işledikleri suçların hesabını uluslararası hukuk önünde mutlaka verecektir. Sözde demokrasiyi ve insan haklarını savunan ülkeler, yaşanan katliamlara seyirci kalsa da Türkiye olarak masum Filistinli kardeşlerimizin haklarını savunmaya, İsrailli çetelerin adaletsizliklerini ve haksızlıklarını haykırmaya devam edeceğiz.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Batı Şeria’da israilin sivil bir protestoya canice müdahalesi sonucunda hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Genç, yaşlı demeden işgal ve soykırımı sürdüren israilin adalet önünde hesap vermesi için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Batı Şeria’nın Nablus Kentinde işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Soykırımcı Netanyahu ve Hükümeti insanlığa karşı işlediği tüm suçların bedelini er ya da geç ödeyecektir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş: Filistin Nablus’ta işgalci İsrail'in sivillere yönelik saldırısında hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Soykırımcı İsrail, işlediği tüm savaş suçlarıyla birlikte Ayşenur kardeşimizi katletmesinin hesabını da er ya da geç verecek. Türkiye olarak bunun takipçisi olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Bugün, İsrail işgal güçlerinin Nablus’ta sivillere açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’ye Yüce Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. 21 yıl önce Rachel Corrie’yi katleden İsrail, bugün aynı zulmü Ayşenur’a da reva gördü. Bu barbarlık, siyonist İsrail’in dünya için bir tehdit olduğunu bir kez daha gösteriyor. Sivil, çocuk veya millet fark etmeksizin insanları katleden bu vahşeti durdurmak ve suçluları cezalandırmak dünya için bir zorunluluktur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: İnsanlık tarihinin en eli kanlı yönetimi Netanyahu hükümetinin Nablus kentinde, Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızı alçakça öldürmesini lanetliyoruz. Ayşegül Ezgi’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Filistin’de yaşanan katliamların sorumlusu, soykırımcı Netanyahu ve çetesi insanlığa karşı işlediği suçların bedelini er ya da geç ödeyecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar: Filistin halkının haklı mücadelesine destek verirken İsrail işgal güçleri tarafından şehit edilen 26 yaşındaki vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum. Dünya İsrail’in kadın ve çocuk demeden barbarca yaptığı katliamlar ve insanlık suçlarını en ağır şekilde cezalandırmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Filistin'in Nablus kentinde alçak İsrail'in saldırısı sonucunda vefat eden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. İşlediği savaş ve soykırım suçlarına her geçen gün bir yenisini daha ekleyen İsrail'in uluslararası adalet karşısında hesap vermesi için mazlumların sesi olmaya devam edeceğiz.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki saldırısında başından mermiyle vurulan 26 yaşındaki evladımız Ayşenur Ezgi Eygi'ye Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. İsrail'in sivillere yönelik saldırısını ve Filistin'e yapılan zulmü lanetliyoruz.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Filistin Batı Şeria'da Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında, terörist İsrail'in yaptığı kanlı müdahalede hayatını kaybeden Türk vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’ye Yüce Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı, sabır diliyorum. Aynı saldırıda ve diğer saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimizi de rahmetle yad ediyor, soykırımcı katil Netenyahu ve yönetimini lanetliyorum.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Ömer Çelik: İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızı öldürmesini lanetliyoruz. Filistin halkının haklı davasına destek verirken hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi’ye Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Soykırımcı Netanyahu Hükümeti insanlığa karşı işlediği tüm suçların bedelini er ya da geç ödeyecektir.