08.03.2023 - 14:07 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Saat 14.00'te başlayan görüşme 15.15 sıralarında sona erdi.
Seçim süreci ve deprem bölgesinde yapılan çalışmaların ele alınması öngörülen görüşme, basına kapalı gerçekleşti.
KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI SONRASI İLK GÖRÜŞME
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 6'lı masanın Cumhurbaşkanı adayı olduğunun duyurulmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ilk kez bir araya geldi.
Görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulunan CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan detayları aktardı; Görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli arasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yılın 3. görüşmesi gerçekleştirildi. Son görüşmenin tarihi ise 16 Şubat'tı. Masada görülen 3 kritik başlık var. Elbette bir tanesi seçimler. Diğer seçimlere dönük hazırlıklar ve tabi ki afet bölgesiydi.
Afet bölgesinde yapılan çalışmaların her iki liderin ele aldığı öngörülüyor. Bölgede atılması gereken acil adımlar neler, acil ihtiyaçlar neler? Bunların detaylarına da iki liderin enine boyuna değerlendirdiği ifade ediliyor.
Bir yandan seçim takvimi de yaklaşmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 11 Mart'ta imzalayacağı, Resmi Gazete'de yayımlanacak o kararnamenin ardından milletvekili listelerinin, ittifak protokolüne ilişkin hazırlıklar da iki liderin masasında kritik başlıklar arasındaydı. AK Parti ve MHP'nin ortak komisyon çalışmaları bir yandan da devam ederken komisyon çalışmaları da her iki liderin gündemindeydi.
KULİSLERDE NELER KONUŞULUYOR?
Ankara CNN Türk Temsilcisi Dicle Canova da son kulis bilgilerini paylaştı. Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;
Ana gündemi seçim... Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Cuma günü seçim kararını alacak. Cumartesi, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve Yüksek Seçim Kurulu artık oturup seçim takvimini açıklayacak. Tüm partiler de o takvime göre iş ve işlemlerini yapıp, yetiştirip YSK'ya yetiştirecekler. Bunlar arasında en önemli başlık 'İttifak Protokolü.'
Bir öncesi 2018 seçimlerinde ben baktım, 24 Haziran'daki seçimden önce 6 Mayıs'a kadar partiler YKS'ya 'İttifak Protokolü'nü sunmak durumundaydı. Dolayısıyla 11 Mart'ta YSK takvimini açıkladıktan sonra önünde 1 haftalık bir zaman aralığı olacak. Bu 'İttifak Protokolü'nde ne olacak? Hangi partilerle birlikte seçime gireceğiz? Bu partilerle işbirliğimiz nasıl olacak? Vekil listelerimiz ayrı ayrı mı olacak? Hükmü şahsiyetler korunacak mı? Onun dışında hangi, nerelerde ortaklık olacak. Ortaklık yapılacak yerler olacak mı? Tüm bunlar detaylı olarak bildiriliyor YSK'ya.
Değiştirilebilir mi? Evet... Milletvekili listeleri sunulana kadar, o sürece kadar değişiklikler yapılabilir. Ama şimdiden bunların kararının verilmesi gerekiyor. İki lider de öncelikle bunu konuşacak. Bu ittifak genişleyecek mi? HÜDA-PAR ile bir görüşme olmuştu. Yeniden Refah bir ara konuşuldu ama Yeniden Refah 'Biz ayrı gireceğiz' açıklamasını yaptı. Bir kere önce buna bir karar verilir. Sonrasında bazı yerlerde ortak liste olur mu, olmaz mı? Yavaş yavaş artık bunlar konuşulacak.
İki liderin alacağı kararlar doğrultusunda aşağıda çalışan kurmaylar toplantılarla şekillendirmeye başlayacak. MHP, 11 Mart cumartesi günü saat 14.00'te MYK'sını toplantıya çağırdı. Yani MHP, YSK'nın seçim takvimini açıklamasına paralel olarak kendi çalışmalarına başlayacak. Orada 'Neyi ne zaman yaparız, nasıl yaparız' konuşulacak?
Tabi her iki partinin liderlerin belirleyeceği başlıklar üzerinden seyredecek. Bir de kendi ayrı çalışacaklar. O da nedir? İlk bir hafta içinde mesela memurların aday olmaları için istifa etmeleri gerekecek. Bunlar da konuşuluyordur ittifak ortakları arasında. Diğer yandan çok uzun bir zaman yok, milletvekili aday listeleri sunulacak. Kimler nasıl aday olur, nerelerde aday olur? Dediğim gibi tüm bunların iki liderin değerlendirmesini bekliyorum.
GİNE BISSAU CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 15.00'te de Gine Bissau Cumhurbaşkanı Cissoko Embalo ile bir araya gelecek.