03.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
NERMİN PINAR ERDOĞAN Ankara
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı’nın taslak metninde, “Eğitim ve Kadın” başlığı öne çıktı.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce 2008-2013 dönemi için hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı güncellendi. 2014’te yapılan çalıştayların sonucunda oluşturulan taslak metin, aralarında bakanlıklar, üniversiteler, sendikalar ve kadın kuruluşlarının da bulunduğu yüzü aşkın kurum ve kuruluşa gönderilerek, kurumlardan görüş ve öneri istendi. 2015-2020 yıllarını kapsayacak yeni eylem planının taslağında, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve eğitim ve kadın başlıklarına yönelik çalışmaların ön plana çıkması dikkati çekti.
Yasal düzenlemeler yolda
Ulusal eylem planı taslağında, ayrımcılıkla mücadele ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili yasal düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, Haziran 2011 seçimleri öncesinde TBMM’ye sunulmuş olan, ancak çalışmalarına devam edilmeyen, “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu Tasarısı”nın hazırlanma çalışmaları planda yer aldı. Ayrıca, anayasaya ayrımcılık tanımının girmesi için anayasa değişiklik tasarısının hazırlanması, AB müktesebatına uygun, CEDAW sözleşmesinde tanımlandığı şekilde ayrımcılık tanımına yer veren yasa değişiklik tasarısının da hazırlanması gibi çalışmalara da Eylem Planı’nda yer verildi.
Kampanya başlatılacak
Taslak metne göre, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının yaygınlaştırılması amacıyla ülke genelinde çalışmalar yürütülmesi amacıyla bir kampanya başlatılacak. Kampanya çerçevesinde görsel ve basılı materyal hazırlanması, yayınlanması, dağıtılması, toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımların tanıtılması ödüllendirilmesi gibi faaliyetler düzenlenecek.
Eğitim incelenecek
Ulusal Eylem Planı, eğitim politikalarının mercek altına alınmasını öngörüyor. Buna göre, eğitim politikaları, mevzuat ve kurumların toplumsal cinsiyete duyarlılığının artırılması için 4+4+4 olarak da bilinen İlköğretim Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’unun toplumsal cinsiyet eşitliğine etkisinin değerlendirilmesi öneriliyor. Kanunun ve mevzuatın kız çocuklarının ve kadınların eğitim kurumlarına kayıt olmasına, devamına, eğitimi tamamlamasına, geçiş oranlarına, eğitim ortamlarına, eğitim hakkının erken evlilik ve çocuk işçiliği ve ev işlerinde çalışma gibi nedenlerle engellenmesine, örgün öğretim dışına çıkmaya etkisinin incelenmesi önerildi.
Camilerde hutbe
Eylem Planı’nda Diyanet İşleri Başkanlığı ile çalışmalar kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılığın arttırılması için hutbelerde, cami vaazlarında, sosyal dini faaliyetlerde konuşmalar yapılması için çalışma yapılacağı belirtildi. Buna göre, kadınların eğitime katılımı ve erken yaşta evliliklerin olumsuz sonuçlarına dikkat çekilmesi için Diyanet İşleri ile çalışma yürütülecek ve camiler ile dini faaliyet yürütülen kurumlarda konuların ele alındığı konuşmalar yapılacak.