01.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Cumhurbaşkanı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili de olmadığı için “dokunulmazlığını” kaybetti. Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’de Anayasa Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilmiş 20’yi aşkın dokunulmazlık fezlekesi bulunduğu öğrenilirken, söz konusu fezlekeler ağırlıklı olarak “cumhurbaşkanına hakaret”, “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine hakaret”, “cumhurbaşkanına tehdit”, “iftira”, “yargı görevlerini yapanlara etkilemeye teşebbüs”, “suçu ve suçluyu övme” suçlamalarını içeriyor.
Milletvekillerinin yargılanabilmesi için Meclis izni talebi içeren dokunulmazlık fezlekeleri, başsavcılıklar, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı rotası üzerinden TBMM’ye sunuluyor. TBMM Başkanlığı dönem sonlarında yeniden seçilmeyen milletvekillerine ilişkin fezlekeleri ayıklayarak, savcılıklara ulaştırılmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderiyor. Kılıçdaroğlu hakkındaki fezlekeler için de aynı yol izlenecek. Başsavcılıklar dosyaları ele alarak ya doğrudan dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek.
‘DAVA AÇILAMAZ’
TBMM Anayasa Adalet Komisyonu gündeminde bulunan fezlekeleri TBMM’den talep eden Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, özellikle cumhurbaşkanına hakaret içerikli dosyalara yönelik olarak, “Burada Genel Başkanımızın zaten hakareti söz konusu değil” dedi. Çelik, Milliyet’e şu açıklamayı yaptı:
“Tamamıyla gerçek olgular etrafında yaptığı eleştiriler söz konusu olduğu için zaten suç oluşmaz. Yine de dava açılırsa bununla ilgili hukuksal mücadelemizi veririz. İftira suçunun oluşma ihtimali zaten söz konusu değil. Ondan dava bile açamayacaklardır. Fezlekeye bağlamış olmaları bir şey değiştirmez.”
Çelik, Kılıçdaroğlu’nun fezlekelerinin neredeyse tamamının Anayasa’nın 83’üncü maddesinin “Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma, Meclis’in yeniden dokunulmazlığını kaldırmasına bağlıdır” şeklindeki 4 fıkrası kapsamında olduğunu belirtti.
BAKANLIK İZNİNE BAĞLI
“Cumhurbaşkanına hakaret” suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinde düzenleniyor. Söz konusu madde, “Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır” hükmünü içeriyor. Bu maddeden ceza almak siyaset yasağını da gündeme getiriyor.
‘KAMU DAVASI AÇILABİLİR’
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Milletvekilleri 2 Haziran’da yemin edecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun milletvekili olmadığı için dokunulmazlığı sona erdi. Hakkında düzenlenmiş fezlekeler Anayasa ve Adalet Komisyonu raflarında bekliyor. Cumhuriyet başsavcılıkları, hakaret, tehdit, iftira, suç ve suçluyu övmek, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kurul halinde çalışan kamu görevlilerine, görevinden dolayı hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, terör örgütü propagandası gibi çeşitli suçlardan hazırlanmış 28 adet fezlekeyi iddianameye dönüştürerek kamu davası açabilir. Daha önce açılmış ancak dokunulmazlık nedeniyle durdurulan davalar kaldığı yerden devam eder.”
1811 DOSYA SEVK EDİLMİŞTİ
TBMM’ye geçen dönem ulaşan dokunulmazlık dosyaları rekor sayıya ulaşmıştı. Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden oluşan karma komisyona, 27. Dönem’de 1811 fezleke havale edildi. 1811 dosyadan 1320’si HDP, 288’i CHP, 89’u DBP, 35’i TİP, 20’si AK Parti, 19’u İYİ Parti, dokuzu MHP, geriye kalan 31 dosya da diğer partiler ile bağımsız milletvekillerinin dokunulmazlık fezlekelerinden oluştu.
‘MYK ÜYELERİNİN İSTİFASINI ALACAK’
Seçim sonuçlarının yansımaları nedeniyle gözlerin çevrildiği CHP’de, peş peşe kritik toplantılar yapılması bekleniyor.
CHP MYK’nın ucu açık olarak gerçekleştirilecek bugünkü toplantısı saat 13.00’te başlayacak. Parti kulislerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu toplantıda, seçim sonucu eleştiri oklarının hedefinde yer alan MYK üyelerinden istifalarını alacağı, cumartesi yapılacak PM toplantısına da, cebinde genel başkan yardımcılarının istifalarıyla gideceği konuşuluyor.
MYK’da olağan kurultay sürecinin başlatılması kararı alınarak, PM’ye sunulacağı da ifade ediliyor.
CHP’li kaynaklar süreci “Kasım ortasına gelince kurultaya hazır hale geliriz. Parti Kasım ortası ‘kurultayı yapalım mı, yerel seçimden sonraya mı bırakalım’ kararını verir. Eğer ‘yapalım’ denirse, aralıkta kurultay gerçekleşir. Aksi durumda yerel seçimin ardından Nisan’da yapılır” değerlendirmelerini yapıyor.
HAFTAYA YENİ MYK
MYK’nın ardından toplanacak PM’de ise seçim sonuçlarının değerlendirilmesi ve MYK değişikliğinin ele alınacağı belirtiliyor. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun Pazar günü yeni MYK’yı açıklayacağı, pazartesi de yeni MYK üyeleriyle bir araya geleceği konuşuluyor. Hafta sonu CHP’nin TBMM’deki yeni grup yönetiminin de netleşeceğine işaret edilerek, Kılıçdaroğlu’nun yeni haftaya yeni MYK ve yeni meclis grup yönetimiyle gireceği ifade ediliyor.
İMAMOĞLU İLE GÖRÜŞECEK
Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu ile bir telefon görüşmesi yaptığı, bu görüşmede bir araya gelme kararının alındığı öğrenildi. Henüz bu görüşmenin tarihi netleşmezken, Kılıçdaroğlu’nun bugün İmamoğlu ile görüşebileceği kulislere yansıdı. CHP kulislerinde İmamoğlu’na yakın bazı isimlere MYK’da görev verilebileceği iddia ediliyor.
Kılıçdaroğlu’nun önümüzdeki hafta yeni MYK’yı açıklamasının ardından topluma seçim sonuçlarını nasıl okuduğu ve ne yapacağına ilişkin bir mesaj vermesi bekleniyor.