GündemCHP cephesinde moraller bozuk

CHP cephesinde moraller bozuk

16.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP, Meclis’e taşıdığı ittifak partilerinden anlamlı bir destek alamadı. Tek istisna Mustafa Sarıgül oldu. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde beklediği sonucu alamayan partide moral bozukluğu yaşanıyor.

CHP cephesinde moraller bozuk

MEHTAP GÖKDEMİR- Altılı Masa’ya en büyük emeği veren CHP, tek başına beş partiyi Meclis’e taşımayı üstlendi ama bunların dördünden beklediği desteği alamadı. Tek istisna Erzincan’dan seçilen Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre 169 milletvekili çıkaran CHP; SP, DEVA, Gelecek ve DP’ye listelerinde seçilebilecek sıralardan 38 yer verdi. Bu milletvekillerinin kendi partilerine dönmesi ile CHP, 2018’de çıkardığı milletvekili sayısının altına düşecek.

Haberin Devamı

CHP kesin olmayan sonuçlara göre 169 milletvekili çıkardı. 2018 seçimlerinde listelerinde Millet İttifakı’ndan sadece Saadet Partisi’nden iki isme yer veren CHP o seçimde 146 milletvekili çıkarmıştı. Bu seçimde Altılı Masa’dan DP, SP, DEVA ve Gelecek Partisi’ne İYİ Parti’nin listelerinde yer açmaması üzerine, bunu CHP tek başına üstlendi. CHP aynı zamanda Erzincanlı TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ü de memleketinden birinci sıra adayı gösterdi. Sarıgül, CHP’nin oylarını 10 puan birden artırarak AK Parti’nin elindeki iki vekillikten birini almayı başardı. Ancak diğer partiler kendilerine seçilebilecek yerlerden ayrılan koltukların karşılığında beklenen desteği CHP’ye taşıyamadı. CHP’ye, AK Parti’ye kırgın muhafazakâr kesimden oy çekmesi beklenen partilerin bunu gerçekleştiremediği, bunun yerine önceki seçimlerde daha çok HDP için stratejik oy kullanan seçmenin partiye yönelmesi sonucu önceki seçime göre yaklaşık üç puanlık artış sağladığı görüldü. Gelecek Partisi’nden 10, DEVA Partisi’nden 15, DP’den üç ve Saadet Partisi’nden 10 olmak üzere toplam 38 isim Meclis’e girdi.

Haberin Devamı

PARTİLERİNE GEÇECEKLER

CHP listesinden giren Sarıgül ile birlikte toplam 39 kontenjan milletvekilinin TBMM’de düzenlenecek yemin töreninden önce partilerine geçmeleri bekleniyor. Bu isimlerin partilerine dönmesi ile CHP’nin milletvekili sayısı 2018 yılındaki sayının altına düşecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda bitirmeyi hedeflerken, ikinci sırada kalmanın yanı sıra partinin hedeflenen oy oranını yakalayamaması da milletvekili listelerinin açıklanmasıyla başlayan kontenjanlara haddinden fazla koltuk verildiği eleştirisini yeniden alevlendirdi. Önümüzdeki günlerde parti içindeki önemli tartışma konularından birinin bu olması bekleniyor.

CHP MYK’da seçim sonuçları görüşüldü

MEHTAP GÖKDEMİR/Ankara- CHP MYK, dün Genel Başkan ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplandı. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda seçim sonuçları ve ikinci tur kampanyasının nasıl yürütüleceği konuşuldu. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, “Her şey bitmedi. Biz kaybetmedik. Erdoğan kaybetti, biz kazanacağız. Biz 45 küsur aldık, ama Erdoğan’da 50’nin altına düştü” dedi. Kılıçdaroğlu, kurmaylarına, “Moralinizi bozmayın. Yeni bir kampanya ile çok daha güzel şeyler yapacağız” talimatını verdi. Toplantıda bir MYK üyesi İYİ Parti’nin masadan kalktığı süreci hatırlatarak, “Böyle bir süreç yaşanmasaydı, İYİ Parti’nin oy oranı düşmeseydi kazanırdık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre kulislerde CHP’li kurmayların seçim sonucuna ilişkin değerlendirmeleri şöyle: “Birinci turda bitirebileceğimizi düşünüyorduk, ama olmadı. Sonuçta Erdoğan da kazanamadı. Biz şimdi kazanmanın yollarını bulacağız. “PKK’lılar ile beraber” propagandası, iddiası tuttu. Erdoğan güvenlik politikalarını iyi kullandı. TOGG’u iyi pazarladı. Yiğit düştüğü yerden kalkarmış. İkinci tura kaldı ama daha maç bitmedi. Fenerbahçe-Galatarasay maçında Fenerbahçe ilk yarıyı 3-0 mağlup kapatmıştı. İkinci yarıda 4-3 yendi. Sahada altı parti konusunda eleştiriler oldu. Vatandaşa diğer tarafta da altı kişi dediğimiz de onlar cumhurbaşkanı yardımcısı değil yanıtını aldık.”

Haberin Devamı

Seçim sonrası CHP’de ilk istifa

ANKARA Milliyet- CHP, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel görevinden istifa etti. Adıgüzel, Twitter hesabından “Kamuoyunda oluşan olumsuz kanaat nedeniyle, seçim akşamı sistemlerimiz çalışmasına ve hiçbir teknik aksaklık yaşanmamasına rağmen, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecine zarar vermemek adına 2018 yılından bu yana sürdürdüğüm görevimden ayrılıyorum” ifadelerini kullandı. Adıgüzel, istifa mektubunun yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.

10 ildeki oy oranı AK Parti’yi geçti

CHP, AK Parti’yi 10 ilde oy oranı olarak geçti. Bunlar: Ankara 1. Bölge, Antalya, Aydın, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İzmir (üç bölgede de), Kırklareli, Mersin, Muğla ve Tekirdağ oldu. CHP kalesi gözüyle baktığı İzmir’de oy kaybına uğrasa da en yüksek oy oranına bölge bazında Ege’de, il bazında yüzde 45.68 ile Kırklareli’nde ulaştı. Yüzde 34.64’lük oy oranına sahip Ege’yi, yüzde 28.17’lik oyla Marmara ve yüzde 28.04 ile Akdeniz takip etti. CHP, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 22.93, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 23.08’lük oy kaydetti.

Haberin Devamı

CHP’nin milletvekili çıkaramadığı veya düşük oy aldığı bölgelerde örgüt kapasitesini artırmak için Doğu, Karadeniz ve İç Anadolu Masası kurmuştu. CHP, Güneydoğu’da vekil sayısını dörtten altıya, İç Anadolu’da 22’den 25’e, Karadeniz’de 17’den 19’a çıkardı. Yine de en düşük oy oranlarını yüzde 12.93 ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde, yüzde 11.98 ile de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde elde etti.

CHP’nin güçlü kabul edildiği bazı illerde ise oy kaybına uğraması dikkat çekti. Edirne’de 2018’de yüzde 45.4 olan oy oranı, 2023’te 39.56’ya düşerken; Tekirdağ’da yüzde 38.18 olan oyu ise yüzde 36.41’da kaldı. İzmir’de yüzde 41.3 olan oy oranı yüzde 41.09’da kaldı ama 14 olan milletvekili sayısını korumayı başardı. CHP; Ankara’da 10 olan vekil sayısını 13’e, İstanbul’da da 27 olan vekil sayısını 31’e çıkardı.

Deprem bölgesi

Parti depremden etkilenen Kahramanmaraş’ta vekil sayısını birden ikiye, Gaziantep’te ikiden üçe, Adana’da dörtten beşe çıkarırken, Hatay’da dört, Osmaniye’de bir, Şanlıurfa’da bir, Adıyaman’da bir, Malatya’da bir, Elazığ’da bir olan vekil sayısını korumayı başardı, artıramadı. Kilis’te ise yine vekil çıkaramadı. Diyarbakır’da yıllar sonra milletvekili çıkarmış olması CHP’nin başarısı oldu. 89 yıldır kadın vekil çıkaramayan Giresun ve Osmaniye’de bir ilk ise CHP ile gerçekleşti. Giresun’dan Elvan Işık Gezmiş, Osmaniye’den Asu Kaya kentlerin ilk kadın milletvekilleri olarak Meclis’e girdi. CHP 21 yıl sonra Kars ve Düzce’den de milletvekili çıkarmayı başardı.

CHP cephesinde moraller bozuk