GündemÇevreye zararın cezası ağır olacak

Çevreye zararın cezası ağır olacak

21.02.2025 - 07:03 | Son Güncellenme:

AK Parti, iklim değişikliğiyle mücadeleyi yasal zemine kavuşturacak Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu” teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundu.

Çevreye zararın cezası ağır olacak

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Teklifle, iklim değişikliğiyle mücadelede tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin iş birliği içerisindeki sorumlulukları ve yükümlüleri düzenleniyor.

Haberin Devamı

Kanun teklifinde öne çıkan konular şöyle:

Kurum ve kuruluşlar net sıfır emisyon hedefi ve döngüsel ekonomi yaklaşımı ile uyumlu olacak şekilde enerji, su ve hammadde verimliliği, kirliliğin kaynağında önlenmesi, yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, karbon ayak izinin azaltılması, temiz teknolojilerin geliştirilmesi, sıfır atık sisteminin kurulması, uygulanması ve izlenmesiyle yükümlü olacak.

İklim değişikliğine bağlı afetlerin neden olduğu kayıp ve zararların azaltılması amacıyla risk değerlendirme, izleme, bilgilendirme ve erken uyarı sistemleri; bütünleşik afet yönetimi esas alınarak geliştirilecek.

Yeşil ekonomi

*İklim Değişikliği Başkanlığı, finansal kaynakları iklim değişikliği ile mücadele yatırımlarına yönlendirmeyi kolaylaştırmak üzere teşvik mekanizmaları geliştirecek.

Haberin Devamı

*Türkiye Yeşil Taksonomisi uygulamaya konulacak. Böylece iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayan ekonomik faaliyetler sınıflandırılarak bir yatırımın yeşil bir yatırım olup olmadığı belirlenmiş olacak.

*Ulusal bir Emisyon Ticaret Sistemi kurulacak. Sera gazı emisyonlarına üst sınır belirlenecek ve takibe alınacak.

*Tüm eğitim düzeylerinde müfredat ve öğretim programlarının güncellenmesi ve yeşil iş gücünün yetiştirilmesi için çalışmalar yapılacak.

PARA CEZALARI

*Doğrulanmış sera gazı emisyonu raporunu süresi içerisinde sunmayanlara 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası verilecek.

*Ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapanlara 2 milyon 500 bin TL ceza kesilecek. Bu maddeleri içeren ürünlere veya ekipmana bakım, onarım ve servis amaçlı hizmet verenler 250 bin TL idari para cezası ödeyecek. 

*Doğrulanmış yıllık sera gazı emisyon raporu bulunmayan işletmelere 1 milyon TL’den 10 milyon TL’ye kadar para cezası verilecek.

Haftaya komisyonda

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 20 maddelik teklife ilişkin bilgi verdi. İklim değişikliği ile mücadeleyi siyaset üstü ve küresel bir sorun olarak gördüklerini belirten Güler, “İklim Kanunu ile şehirlerimizin iklime uyum sürecinin güçlendirilmesini, ekonomimizin iklim bazlı olumsuz sonuçlara dirençli hale getirilmesini, sektörlerin uluslararası rekabet gücünün arttırılmasını ve özellikle bütün sektörlerimizde daha temiz ve daha verimli bir üretim sürecinin oluşmasını amaçlıyoruz” dedi. Güler, teklifin haftaya komisyona sunulacağını söyledi.