Gündem Çeşme’yi yakan sigara izmariti

Çeşme’yi yakan sigara izmariti

01.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İzmir, Aydın ve Balıkesir’deki orman yangınları, kontrol altına alındı. İzmir, Çeşme’deki yangının sigara izmaritinden çıktığı belirlendi. İzmariti attığı iddiasıyla gözaltına alınan İ.Ö., sevk edildiği adliyede nöbetçi hakimlikçe tutuklandı.

Çeşme’yi yakan sigara izmariti

Türkiye genelinde önceki gün 30’u kırsal 14’ü ormanlık alan olmak üzere toplam 44 yangın çıktı. Yangınların birçoğu ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü. İzmir’in Selçuk, Menderes ve Çeşme ilçelerindeki yangınlarla mücadele ise dün sabaha kadar aralıksız devam etti.

Haberin Devamı

1 kişi tutuklandı

Çeşme ilçesine bağlı Germiyan mahallesinde çıkan yangınla ilgili İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda yangının çıkış anının alana yakın bir iş yerinin güvenlik kamerasınca kaydedildiği belirlendi. Görüntülerde alana izmarit attığı öne sürülen bir kişinin koşarak uzaklaşması sonra iki kişinin tekrar makilik alana doğru koşması ve alevlerin yükselmesi yer aldı. İzmariti attığı iddiasıyla gözaltına alınan

Çeşme’yi yakan sigara izmariti

O.İ. tutuklandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’in Selçuk ilçesinde düzenlediği basın toplantısında İzmir’in Menderes ve Selçuk ilçeleri ile Balıkesir’in Susurluk ilçelerinde çıkan orman yangınlarının kontrol altına alındığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Menderes yangınıyla alakalı bir hobi bahçesinden çıktığını söylemiştik, ilgili kişiler gözaltında. Çeşme yangını, sigara izmaritinden çıktı maalesef. Bu kişi de gözaltına alınmış durumda. Buradan ister bilinçli ister bilinçsiz ister hata ile ister ihmal ile herhangi bir şekilde orman yangınına ya da zarar verecek bir yangına sebep olacakların çok ağır müeyyidelerle karşılaşacağını belirtmek istiyorum. Bu konunun telafisi yok.”

‘Önümüzdeki haftaya dikkat’

Menderes’te yaklaşık 150 hektar, Selçuk’ta ise 350 hektarlık bir alanın yangınlardan etkilendiğini söyleyen Bakan Yumaklı, önümüzdeki hafta için uyarıda bulunan Yumaklı, “Özellikle önümüzdeki hafta, bu bölgede, yani Ege Bölgesi’nde çok yoğun ve şiddetli bir rüzgâr uyarısını ve hava sıcaklıklarının yükselmesini de dikkate alarak, vatandaşlarımızın mutlaka bu konuya özen göstermelerini istirham ediyorum” diye konuştu.

Selçuk’ta başladı, Kuşadası’na sıçradı

İzmir’in Selçuk ilçesinde başlayan ve Aydın’ın Kuşadası ilçesine kadar ilerleyen yangının çıkış noktası olarak değerlendirilen Selçuk ilçesi Pamucak mevkii, havadan dronla görüntülendi. Görüntülerde yanan alanlar, ormanlık alanda tüten dumanlar ve çalışma yürüten ekipler yer aldı. Yangından etkilenen alanlar gri ve siyah renge büründü.

Çeşme’yi yakan sigara izmariti

‘Cayır cayır Türkiye yanıyor’

Haberin Devamı

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Yayla köyü sahilinde tesis işletmecisi Mustafa Altunhan, ormanlık alanda ateş yakan tatilcilere tepki gösterdi. Ateşi söndürmelerini isteyen Altunhan, “Söndürün bu ateşi, orman burası. Yazık, günah. Bu ormanlar nasıl yanmayacak? Cayır cayır Türkiye yanıyor. Bir ters rüzgâr esse orman gitti. Yazıklar olsun” dedi. Altunhan’ın tepkisi üzerine tatilciler ateşi söndürürken, yaşananlar ise cep telefonu kamerasına yansıdı.

13 saat sonra söndürüldü

Balıkesir’in Susurluk ilçesi Sülücek mahallesi mevkiinde fıstık çamlarıyla kaplı ormanda çıkan ve rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına 2 helikopter, 6 arazöz, 1 su ikmal ve ilk müdahale aracı, dozer ve 90 personel ile müdahale edildi. Söndürme çalışmalarına, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Susurluk Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü, BASKİ ve İtfaiye Grup Amirliği’nin yanı sıra ilçe belediyelerinin park ve bahçeler sulama araçları da destek verdi. 30 haneli 80 nüfuslu Sülücek mahallesindeki yerleşim yerine doğru ilerleyen alevler, 13 saat sonra dün sabaha karşı söndürüldü.

Haberin Devamı

Çeşme’yi yakan sigara izmariti

Milas’ta alevler korkuttu

Muğla’nın Milas ilçesi Kazıklı ve Gürçamlar Mahallesi sınırında dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını rüzgârın da etkisi ile hızla yayıldı. Kızılçam ormanlık alanda başlayan yangın sonrası bölgeye çok sayıda arazöz, itfaiye, helikopter ve yangın söndürme uçağı gönderildi. Ekiplerin havadan ve karadan yoğun müdahalesiyle alevler bölgede bulunan tatil sitelerine ulaşmadan yangın kontrol altına alındı.

Çeşme’yi yakan sigara izmariti

Bursa ve Antalya’da yangın

Bursa Nilüfer’de dün çöp yakılması nedeniyle çıktığı belirtilen yangın rüzgarın etkisiyle büyüyerek Uludağ Üniversitesi kampüsünün de içinde olduğu ormana sıçradı. Yangın nedeniyle kampüsteki öğrenci yurdu tahliye edildi, Fakülte Hastanesi için acil durum planları devreye sokuldu. Yangın akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Antalya Lara’da da dün çıkan ve sahil yolunun kapatılmasına neden olan yangın 4,5 saatte kontrol altına alındı.